10 skarpe til Jacob fra Nordisk Spisehus

10 skarpe til Jacob fra Nordisk Spisehus

af -
Foto: Nordisk Spisehus

INTERVIEW Køkkenchef Jacob Freitag styrer til dagligt gryderne på Nordisk Spisehus, men hvor går han selv ud og spiser i Aarhus? Vi har spurgt ham.

Den 33-årige Jacob Freitag har siden 2012 været køkkenchef på den anmelderroste restaurant Nordisk Spisehus på M.P. Bruunsgade, der vandt prisen som Årets Frokostrestaurant 2014 i Den Danske Spiseguide. Køkkenchefen, der tidligere har været souschef på gourmettemplet Malling & Schmidt i Aarhus, er en sand madnørd og besvarer her 10 skarpe spørgsmål om sit gastronomiske Aarhus.

På hvilken aarhusiansk restaurant har du senest spist?
Det var på den nye Restaurant Domestic i Mejlgade et par dage inden, de åbnede officielt. Bag stedet står blandt andet mine tidligere kolleger Ditte og Christian fra Nordisk Spisehus, og det var fantastisk at se dem give den gas med deres nye restaurant. Det var også sjovt at se kokkenes personlige stil skinne igennem i retterne på restauranten. Hvis man kigger uden for Aarhus, var mit seneste måltid på den tostjernede restaurant Acquerello i San Francisco, som vi har samarbejdet med. På Nordisk Spisehus genskaber vi retter fra restauranter, som vi besøger, og det var et spændende besøg.

Hvad er dine favoritrestauranter i Aarhus lige nu?
Restaurant Møf på Vesterbro Torv er fantastisk. De to ejere Kristine Wacher Rødbro og Michell Nielsen spiser selv meget ude og nyder tydeligvis hinandens og gæsternes selskab. Jeg har også altid været glad for Restaurant ET på Europaplads, som altid leverer. Der er dog desværre alt for mange steder i Aarhus, jeg endnu ikke har bespist. Men det kommer nok, forhåbentligt i det nye år.

Hvor tager du hen i Aarhus for at få en god øl?
Helt klart på den nye Mikkeller Bar i Jægergårdsgade. Det er passionerede folk, der ligesom os selv brænder for deres produkt og service. Og så er stedet ikke snobbet. Det er vigtigt. Men der er nu ikke noget, der stikker en kold øl eller glas vin i baggården bag restauranten efter en travl weekendservice.

Hvor går du hen for en kop god kaffe i Aarhus?
Med hensyn til kaffe er jeg ikke så snobbet. Bare den er fra Great Coffee i Klostergade. Og lavet med respekt for det forarbejde, der ligger inden brygningen. Personligt er jeg større fan af sort kaffe end espresso, med mindre det er i mad – så vinder espressoen. En god kop kaffe skal serveres på det rigtige tidspunkt og i godt selskab.

Hvad mangler Aarhus på den gastronomiske front?
En gourmetrestaurant i topklasse. Der er kommet masser af nye dygtige restauranter i Aarhus, men der er nok ingen, der kan måle sig med Michelin-restauranten Frederikshøjs niveau og omdømme. Jeg synes, at chefkok Wassim Hallal fra Frederikshøj mangler en konkurrent på topniveau i Aarhus, især efter Malling & Schmidt lukkede. Derudover kunne det være spændende med en sydamerikansk restaurant – autentisk og ikke turistet.

Hvor går du hen, hvis du skal have byens bedste takeaway?
Jeg er ret vild med pizzabaren Delizioso i Åbyhøj. De gange, jeg har hentet derfra, har det sgu været godt. Sushirestauranten Sota på Vestergade har også noget udemærket sushi.

Hvad køber du, hvis den skal stå på gastronomisk forkælelse derhjemme?
Både min kæreste og jeg er vilde med asiatisk mad. Men for det meste skal madlavningen gå hurtigt. Og allerhelst skal min kæreste lave det. Jeg nyder, at maden hjemme ikke er så kompliceret, og tit står menuen på dansk frokostbord.

Hvilke råvarer er du vilde med lige nu?
Jeg har længe arbejdet sammen med virksomheden Scania Food, som leverer fisk og skaldyr af høj kvalitet. Det sker, selv for små producenter og forhandlere, at de på et tidspunkt går på kompromis med kvaliteten, men vi har altid fået 100 procent supergode råvarer fra Scania Food. Og så leverer de suveræn kaviar!

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har fået?
Det bedste måltid i mit liv fik jeg den 10. oktober 2010 i Barcelona på restauranten Roca Moo, der ligger på Hotel Omm. Jeg var heldig at komme af sted sammen med to andre på en inspirationstur og seminar, som blev holdt af kokke fra den nu lukkede spanske toprestaurant El Bulli, der tidligere har været kåret som den bedste i verden. Middagen var overdådig, og betjeningen var fantastisk. Samlet set var det en stor oplevelse.

Hvor ville du allerhelst spise i 2016, hvis alt var muligt?
Jeg har en gang tidligere spist på Restaurant Attica i Melbourne, og jeg vil rigtig gerne spise der igen. Det var en utrolig jordnær oplevelse med spændende fortolkninger af australsk og newzealandsk mad.

Mikkel T. Krogh
Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Journalist og cand.mag.