Foto: Emma Martiny.

10 skarpe til Emma Martiny

INTERVIEW Den aarhusianske madblogger Emma Martiny udgiver en kogebog i næste uge og fortæller her om sit gastronomiske Aarhus.

På hvilken aarhusiansk restaurant har du senest spist?
Jeg havde en hyggelig aften på bistroen Juliette på Jægergårdsgade sammen med min kæreste for ikke så længe siden. Der har jeg ofte spist frokost, men deres aftenmenu kan bestemt også anbefales. Stemningen og maden er helt sikkert et besøg værd.

Hvor går du hen i Aarhus for at få et sundt måltid mad?
Så går jeg til Chido i Latinerkvarteret, der serverer mexi-takeaway for superrimelige priser. Her vælger jeg deres ‘you pick’ på menukortet, og sammensætter selv en bowl fyldt med masser af grøntsager, bønner, salsa og guacamole. Og lidt nachos on the side, naturligvis.

Hvad er din yndlingsrestaurant i Aarhus
Årha! Det er svært. Måske Restaurant Pondus på Åboulevarden? De har lokale, økologiske råvarer og vidunderlig velsmag til fine priser. Simpelt og så utrolig godt.

Hvor tager du hen i Aarhus for gode drinks eller øl?
Jeg er ret stor fan af den lille håndfuld af nyåbnede vinbarer, der er kommet til byen. Det er ikke længe siden, jeg havde en rigtig god oplevelse på Plan B på Fredens Torv, og der vender jeg bestemt tilbage til.

Hvad køber du, hvis den skal stå på gastronomisk forkælelse derhjemme?
Så går jeg et smut i Salling Super på Strøget og køber ind til et dejligt tapasbræt med diverse delikatesser. Ellers svinger jeg forbi en af havnens fiskehandlere og spørger, hvad jeg bare må have med hjem i dag.

Hvad savner Aarhus på den gastronomiske front?
Jeg synes faktisk, at Aarhus er ved at være ret med på beatet. Men måske et italiensk spisested i mellemprisklassen? Vi har masser af dårlige pizzeriaer og et par fancy restauranter, men jeg synes, vi mangler et sted, man ville tage hen og nyde en pizza og et glas Aperol Spritz på en torsdag. Heldigvis har jeg hørt rygter om, at Gorm’s Pizza kommer til byen.

Hvad er din egen madfilosofi?
Sund fornuft, kunne man kalde den. Jeg holder af at spise hjemmelavet mad tilberedt med kærlighed og iver af de bedste og mindst forarbejdede råvarer. Det handler ikke om at være fanatisk, men om at spise rigtig mad – mad, som min krop kan bruge til noget og får det godt af.

Hvilket madlavningsråd vil du give videre til os andre?
Snig grøntsager ind alle vegne og brug friske krydderurter. Det er både pivsundt og giver masser af velsmag. En kedelig spaghetti-kødsauce bliver pludselig dén tand mere interessant, når saucen er spækket med grøntsager og retten toppes med grofthakkede, aromatiske basilikumsblade.

Hvilken gastronomisk oplevelse vil du gerne have i fremtiden, hvis du helt frit kan vælge?
Jeg vil rigtig gerne prøve Restaurant Gastromé på Rosensgade og se, what the fuzz is about. Det er ret specielt, at et sted hiver en Michelin-stjerne hjem så kort tid efter åbning, men efter de fik det eftertragtede klap på skulderen igen i år, må der jo være noget om snakken.

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har fået?
Det ville være ligetil at vælge en finere spiseoplevelse, men jeg tror, det må have været til en stor sommerfest hos mine forældre. Hele familien er vilde med at lave mad, så vi hjælper alle til i køkkenet, og resultatet bliver altid helt fantastisk. Det er den bedste mad, jeg kan få: Hjemmelavet fra bunden, med krydderurter fra køkkenhaven, grønt fra mine bedsteforældres gård og kød fra en lokal slagter. Alt sammen tilberedt med et skønt glas vin, masser af godt selskab og nydt i fællesskab.

Følg Emmas blog her. Emma Martinys kogebog Herlig og Ærlig Mad udkommer den 29. april på FADL’s Forlag.