Foto: Chili Klaus

10 skarpe til Chili Klaus

INTERVIEW Chili Klaus fra Aarhus har fået en nation til at dyrke egne chilier, men hvor spiser han ude i hjembyen? Vi har spurgt ham.

Claus Pilgaard fra Aarhus uploadede sin første video på YouTube for fire år siden, hvor han for øjnene af en hel nation frygtløst satte tænderne i en rå chili. Med ét blev han under navnet Chili Klaus et verdensomspændende TV- og internetfænom. Vi har stillet den jyske Mr. Chili 10 skarpe spørgsmål om hans gastronomiske Aarhus.

På hvilken aarhusiansk restaurant har du sidst spist?
Jeg spiser ofte på Vesterlauget, fordi det ligger tæt på det iværksættermiljø, som jeg færdes i, nemlig LYNfabrikken i Vestergade. Det er “good solid food you can trust”, og så er det billigt. Desuden er betjeningen lige ud af landevejen, hvilket er dejligt, når man ofte kun har kort spisetid på lange arbejdsdage.

Hvilke restauranter i Aarhus er dine favoritter?
Jeg elsker at komme på CanBLAU på Klostertorvet. Der er en folkelighed over det sted, og man føler sig altid velkommen. Ellers kan jeg godt lide Klassisk Fisk på Nørregade. Jeg elsker østers og kunne leve af dem forever!

Hvor går man hen i Aarhus for at få en gang stærk og chilikrydret mad?
Jeg synes faktisk ikke, at der så mange steder, der er gode til at bruge chili i deres retter. Men jeg er sikker på, at det kommer. Internationalt siger man, at chili er den nye smagsgiver, og tager du til New York, så kyler folk chili indenbords til den helt store guldmedalje.

Hvilket takeawaysted i Aarhus hitter hos dig lige nu?
VACA Mexican Food i Mejlgade serverer ret autentisk mexikansk mad. Deres taco-brød er helt rigtige, og så bruger de masser af koriander.

Hvad er det mest oversete sted at spise i Aarhus?
Der er garanteret mange, og med rette mange nye steder. Giv mig lige tre måneder, så skal jeg fortælle dig det. Ha!

Hvad mangler Aarhus på den gastronomiske front?
Jeg savner noget skidegodt, hurtigt mad! Når man arbejder i midtbyen, kunne det være fedt lige at kunne kyle en gourmethotdog indenbords. Jeg er ved at være mæt af overfyldte sandwich i farvet brød, der skal ligne rugbrød? Og så savner jeg en god, hakket salat. Hvorfor skal jeg sidde og kløjs med store salatblade? Hak dem da for helvede, så der er en mulighed for at få dem ind i munden!

Hvad er vigtigst for dig, når du er ude og spise?
Madens beskaffenhed er selvfølgelig afgørende. God mad taler jo til en af de fem sanser – smagssansen – og den har godt af at blive stimuleret. Modsat kan det godt være lidt anstrengende at få præsenteret sin mad af en tjener. Er det ikke sjovere selv at gå på opdagelse i retten, gætte på hvad den indeholder og så spørge tjeneren, hvis man er i tvivl?

Hvilket køkken tyr du til derhjemme, når der er tid til at kræse for maden?
Jeg er rimelig alsidig i mine valg, men jeg er ret vild med det mexicanske køkken. Jeg elsker koriander, og kombineret med chili er man jo halvvejs i Mexico. Jeg synes, at man kan bruge chili i al slags mad. Fornylig lavede jeg noget chilisirup, som passer perfekt til en isdessert. Forestil dig det kolde med den varme og sødme, som kommer fra siruppen. Det er fantastisk. Personlig kan jeg godt lide et godt burn, men selvfølgelig skal man afpasse styrken til retten. Prøv for eksempel at riste din bacon med lidt chilipowder på, du vil aldrig spise andet!

Hvor køber du chili i Aarhus?
Jeg køber ikke chili i Aarhus, fordi jeg selv importerer tørret chili fra udlandet. Når det gælder friske chilier, dyrker jeg selv eller får dem fra nogle lokale chilipushere. De chilier, man kan købe i supermarkeder, er dem vi kalder hollænderchilier. De er bedre end intet, men de slår ikke de hjemmedyrkede i smag og styrke. Husk på, der findes mange tusinde forskellige chilier med hver deres karakteristika.

Hvor skal du ud og spise næste gang?
Jeg tror, at jeg skal prøve en af de nye. Restaurant Hærværk på Frederiks Allé, måske?