Foto: Nordisk Spisehus

Redaktionens bedste madoplevelser i 2015

RESTAURANT På Smag Aarhus har vi i løbet af 2015 spist rigtigt meget ude på byens restauranter. Her får du vores bedste oplevelser fra året.

Spiselig skuresvamp på Frederikshøj
Karen Westberg, journalist

Min største restaurantoplevelse i 2015 var besøg på Restaurant Frederikshøj hos chefkokken Wassim Halal. Her blev jeg forkælet med De Luxe-menuen bestående af 12 specielle retter samt en gang Signature Caviar. Alle sanserne blev taget i brug, og overraskelserne væltede frem. Desserten var blandt andet en humoristisk ”opvaskebalje” bestående af en spiselig skuresvamp med opvaskeskum. Alle retterne var utroligt lækre og vanvittigt flotte. Vinene og boblerne var perfekt afstemte til alle retterne, og betjeningen helt i top. Alt dette blev krydret med en fantastisk udsigt over den flotte Aarhusbugt. Oplevelsen var helt klart i top tre over, hvad jeg har prøvet. Velfortjent Michelin-stjerne!

Velsmagende besøg på St. Pauls Apothek
Marie Larsen, madskribent

Den bedste aarhusianske madoplevelse for mig i år var en aften på cocktailrestauranten St. Pauls Apothek på Jægergårdsgade. Det var første gang, jeg besøgte stedet, og absolut ikke sidste gang! Min kæreste og jeg var heldige at få plads ved baren, hvor den dygtige bartender Hasse Bank Johansen lavede vanvittigt gode drinks, der matchede vores velsmagende retter meget fint, samtidig med at han fodrede os med ny drinks-viden. En usædvanlig detalje er, at selv toiletbesøget bliver en oplevelse på St. Pauls Apothek, fordi Jørgen Leths rolige røst lyder ud af højtaleren.

Uovertruffen oplevelse på Nordisk Spisehus
Nicolai Aarkrog, salg- og marketingansvarlig

Den restaurantoplevelse, der står klarest for mig i år, er et besøg på Nordisk Spisehus på M.P. Bruuns Gade. Det var en fortrinlig aften, hvor fem retter fra Michelin-restauranter i London og San Francisco prægede menuen. Der er noget spændende ved at prøve udenlandske Michelin-retter i en nordisk kontekst. Hovedretten bestod blandt andet af et fantastisk stykke ribeye med to slags sauce. Kan man andet end at være fan? Igennem hele aftenen var der afslappet stemning i restauranten, og betjeningen sad lige i skabet. Nordisk Spisehus er en af de restauranter, som jeg kommer til at besøge igen i 2016.

Fantastiske østers på Restaurant Et
Lisa Norbo Fiil, journalist

Jeg var så heldig at bruge et par uger af min sommerferie på interrail i Europa, hvor der ikke var et eneste skuffende måltid. Især en tatar på Hotel Amour i Paris var en fantastisk oplevelse. Kan Aarhus virkelig hamle op med det? Ja! For at fejre min kærestes kandidatgrad tog vi på den franske Restaurant Et på Europaplads, hvor forretten var fantastiske østers, søde og smagfulde med perfekt afbalanceret vinaigrette, hovedretten var tatar – en ordentlig portion – og desserten var en klassisk, fed, vanilje-bombe af en creme brulée. Bordherren fik entrecôte med bearnaise – også masser af den – og var ligeledes ovenud tilfreds. Et no-fuss-måltid af høj kvalitet.

Sublim madkunst på Restaurant Koch
Mikkel T. Krogh, redaktør

Efter at have fokuseret på publikumssucceserne Det Glade Vanvid og Frøken Koch i en årrække kom de sønderjyske Kochbrødre i slutningen af 2015 tilbage full throttle med gourmettemplet Restaurant Koch på Aarhus Havn. Og hvilken tilbagekomst! Det er gastronomi i superligaen, og niveauet er tårnhøjt. Jeg besøgte stedet i december, hvor striben af kunstfærdige serveringer overraskede gang på gang med deres velsmag, elegance og utraditionelle råvarer. Hvornår har du for eksempel sidst fået en metaltube med tapanade lavet på kalvemilt eller en pankopaneret kroket med svinetryne? Oven i købet er stemningen på sympatisk vis uhøjtidelig og nede på jorden. Velkommen tilbage!

Overdådig dessert på Cafe Hack
Karoline Drejer Madsen, journalist

I starten af året tog jeg en god veninde under armen for at tage del i rabatkonceptet Gastro Week på den fine Café Hack ved Aarhus Teater. Forretten stod på lynstegt tun, sprødt rugbrød, soltørrede tomater og chilimayo, hovedretten bød på okse, Pommes Anna med trøffel og grønt, og den overdådige dessert var en Gateau Marcel med passionsfrugtsis og havtorn. Alt i alt en meget tilfredsstillende oplevelse, som efterfølgende blev fuldendt med daiquries på cocktailrestauranten St. Pauls Apothek i ægte Hemingway-stil.

Franske specialiteter på Juliette
Maria Andersen, journalist

For mig er det franske brasserie Juliette på Jægergårdsgade en sikker vinder morgen, middag og aften. Og det var den også i 2015, hvor jeg besøgte den en del gange. Hvorfor? For det første fordi jeg har en forkærlighed for Frankrig, gedeost og croissanter. For det andet fordi Juliette forener franske specialiteter med cafeklassikere som eksempelvis burgeren ved at servere den med gedeost, portobellosvampe og æble-sellerisalat. Det samme kendetegner brunchplatten med specialiteter og klassikere. Det eneste, Juliette ikke har taget med sig fra Frankrig, er den franske arrogance. Tilmed er restauranten enkelt, uformelt indrettet og har et personale, der sikrer den gode stemning.

Habile håndburgere hos WeDoBurgers
Jette Rathcke Elbæk, journalist

Årets bedste madoplevelse har for mit vedkommende ikke været ét bestemt restaurantbesøg, men derimod håndburgerens indtog i Aarhus. Og her mener jeg den snaskede fastfood-burger, som aldrig har set skyggen af rucola, ciabatta, ovnstegte kartofler og andet fra den velkendte café-burger. For få år siden skulle man lede længe i Aarhus efter klassisk amerikansk kvalitetsburger, der kan spises uden kniv og gaffel, men det ændrede sig i år. Min favorit er burgerjointen WeDoBurgers i Østergade, der på åbningsdagen skabte kø helt op til Frederiksgade. Senere kom Murphy’s Burger Joint i Nørre Allé til med en lækker flammegrillet bøf, og efter nytår åbner Tommi’s Burger Joint. 2015 var en godt år for burgeren i Aarhus!

Læs artikel: Redaktionens bedste madoplevelser 2014
Læs guide: 5 nye restauranter du skal prøve
Læs guide: 5 brilliante bistroer i Aarhus