Foto: Johanne Mosgaard (Englerod)

Ikke fan af gris? Sådan laver du en vegansk julemiddag

Til jul får vi typisk gris, and og fløde i lange baner – men hvad gør du egentlig, hvis du lever vegansk? Vi giver dig opskriften på en vegansk jul.

Julen kan være en svær størrelse, hvis du er veganer eller blot forsøger at spise mindre kød og færre animalske produkter.

Det er dog langt fra en umulig opgave at skrue en grøn julemiddag sammen, som stadig giver dig mulighed for at guffe blandt andet brunede kartofler og ris a la mande. Det siger Johanne Mosgaard, der driver madbloggen Englerod.

”Som veganer kan du stadig få mange af de traditionelle juleretter. Selv synes jeg, at det er sjovt at eksperimentere med nye grønne retter til julebordet, som jeg så mikser med nogle af de traditionelle, man normalt har på bordet juleaften.”’

SMAG har bedt Johanne Mosgaard om svar på, hvordan du laver en vegansk version af de traditionelle juleretter.

 Risengrød
”Jeg laver min risengrød på mandelmælk. Det smager præcis, som jeg husker risengrød fra min barndom – hvis ikke endnu bedre,” siger Johanne Mosgaard.

Du kan finde opskriften på risengrød på mandelmælk på Johannes blog her.

Flæskesteg eller and
”Personligt ville jeg ikke have lyst til at spise en vegansk flæskesteg, og jeg har heller aldrig forsøgt at efterligne den. Så foretrækker jeg nok bare grøntsagsretter,” siger Johanne Mosgaard og fortsætter:

”Det kunne for eksempel være linsesteg med svampe og hasselnødder indbagt i butterdej, svampesteg med aubergine, kikærter og valnødder eller en fyldt butternut squash. For min skyld behøver det på ingen måde imitere eller ligne kød, for grøntsagerne kan fint klare arbejdet. Hvis du gerne vil have noget, der minder om kød, findes der køderstatninger som mock duck (imiteret and), der kan købes hos asiatiske supermarkeder.”

På Johannes blog kan du se opskrifter på linsesteg, svampesteg og fyldt butternut squash.

 Sovs
”Du kan lave en helt almindelig brun sovs og blot udskifte fløde med et plantebaseret alternativ. Jeg bruger gerne en vegetabilsk madlavningsfløde baseret på havre. Du kan også få en, der er baseret på soja. Og så skal du selvfølgelig undlade at tilsætte andefedt,” siger Johanne Mosgaard.

Ris a la mande
“Jeg laver en mælkefri ris a la mande, hvor risengrøden er kogt på mandelmælk og blandet op med et piskbart vegetabilsk alternativ til fløde,” siger Johanne Mosgaard.

Du kan se Johannes opskrift på vegansk ris a la mande her. 

Brunede kartofler
“Her kan du blot erstatte smør med et vegetabilsk alternativ, for eksempel økologisk smørbar fra Naturli, der forhandles i de fleste supermarkeder,” forklarer Johanne Mosgaard.

Det utraditionelle alternativ
“Hvis du udelukkende spiser vegansk på grund af etiske årsager, vil du måske gerne have en julemiddag med noget, der minder om kød – og her kan du så vælge at erstatte kød med køderstatning. Hvis du ligesom jeg elsker at spise grønt og ikke har lyst til smagen af kød, så kan du også lave en lidt mere utraditionel menu,” foreslår Johanne Mosgaard.

Du kan se Johanne Mosgaards bud på en grøn julemenu med andet end traditionelle retter her.