Foto: Vaca.

Orker du ikke at lave mad, når solen skinner? Her får du seks bud på sommerlig take away, der er lige til at tage med ud i det gode vejr.

Pita-hype på Frederiksbjerg
De Fyrretyve Røvere, Frederiks Allé 81, 8000 Aarhus C

Da pitabaren De Fyrretyve Røvere slog dørene op i august sidste år, blev der straks skabt hype om stedet – og med god grund: Stedets to ejere har en fortid hos prominente restauranter som Svinkløv Badehotel og Molskroen, og kærligheden til god mad afspejler sig i den grad i de velkrydrede og smagfulde pitaer. For 65 kroner får du en stenovnsbagt pita med fyld af lam, falafel, flanksteak eller spicy kylling – og dertil et mix af friske, bagte, marinerede og syltede salater, som du selv vælger. Det hele krydres med en god dressing af urter, hvidløg, sesam/tahini eller harissa/chili – og glem endelig ikke en af de lækre sides: En omgang fritter eller stedets friterede broccolibuketter. Vi ses bare i køen på Frederiks Allé, ikke?

Sommerruller på Sønder Allé
Pho C&P, Sønder Allé 14, 8000 Aarhus C

Hvad er mere sommerligt end kombinationen af sprøde grøntsager, lækre skaldyr og friske krydderurter, der nydes med Riesling i glasset? Den vietnamesiske restaurant Pho C&P byder på en stribe take away-retter, der er lige til at tage med ud i solen. Stilen er klassisk vietnamesisk med masser af friskhed, sprødhed og smag, og vi anbefaler at prøve de friske sommerruller – goi cuon – med blandt andet rejer og æg, stegte shiitakesvampe og citrongræs eller tofu. Glem ikke en af stedets såkaldte buns, og gem gerne plads i maven til en portion af den vietnamesiske suppe Pho, der har lagt navn til stedet og på autentisk vis laves med kanel, stjerneanis og sort kardemomme. Priserne starter ved sympatiske 49 kroner for sommerruller og 79 kroner for en hovedret.

Delikate tacos i Graven
Vaca, Mejlgade 17, 8000 Aarhus C

Tilbage i april 2015 åbnede den mexicanske take away Vaca på hjørnet af Graven og Mejlgade, og siden har aarhusianerne taget særdeles godt imod stedets delikate udgaver af det mexicanske køkken. Vacas spicy retter passer perfekt til en varm sommerdag og en kold øl, og vi anbefaler at købe et udvalg og nyde dem i solen på den såkaldte hipsterbakke lidt længere inde ad Graven. Start for eksempel med tomatiserede flæskesvær (oh yes!) eller hjemmelavede tortillachips med mexicansk mayo, og snup derefter fire ens tacos: Måske Loco Pollo med kylling, sprødt kyllingeskind, syrlig kål, creme fraiche og bbq-sauce? Hvis appetitten er til mere, kan du sætte tænderne i en af stedets burritos eller platos, og finalen kan passende består af en let grillet hvedetortilla, smurt med smør og drysset med kanelsukker.

Suppe, steg og is i Mejlgade
OliNico, Mejlgade 35, 8000 Aarhus C

Selvom take away ikke just lægger op til suppe, steg og is, kan en middag i sommersolen sagtens bestå af flere retter. Takeaway-bistroen OliNico i Mejlgade har i flere år kørt med en tre-retters take away-menu, som er lige til at tage med ud i det fri eller hjem på terrassen. Retterne skifter dagligt og står i skrivende stund på cremet løgsuppe med gratineret crouton og trøffel til forret, boeuf bourguignon med perleløg, stegte champignon, nye gulerødder og urte-kartofler til hovedret samt mazarin med solbær og hvid chokolade til dessert. Og det vel at mærke til en rørende billig pris på 140 kroner per næse. Hvis du spiser på stedet, kan du også få en række klassikere som moules frites, fish n’ chips og friteret kaninlår med salat, som kan indtages ved de udendørs borde foran restauranten. Husk, at den treretters take away-menu skal bestilles på forhånd.

Asiatisk i midtbyen
Kowloon, Frederiksgade 78, 8000 Aarhus C

Navnet Kowloon dukker op flere gange, når man spørger Smag Aarhus’ Instagram-følgere om deres yndlings-take away. Og det overrasker egentlig ikke. Den asiatiske restaurant er nemlig efterhånden lidt af en kendis i byen på grund af dens store portioner, velsmagende mad og yderst rimelige priser. For bare 105 kroner får du en forret og hovedret med dig, og udvalget er stort: Til forret kan du for eksempel sætte tænderne i grillstegte muslinger, kyllingespyd med peanutsauce eller friske forårsruller med rejer og grøntsager, mens en hovedret blandt andet kan bestå af wanton-suppe med bønnespirer, grillet nakkekam og dumplings, wok med oksekød, grøntsager og stegte ægnudler eller stegt and i østerssauce med ingefær og grøntsager. Yum yum! Skulle du være ekstra sulten, kan du for 25 kroner ekstra få en dessert med i købet.

Frisklavede sandwiches i Borggade
Bernth & Co, Borggade 12, 8000 Aarhus C

Var det noget med en varm sandwich med hjemmelavede meatballs, spicy tomaytsauce, frisk basilikum og provolone-ost? Eller måske en vegetarvariant med årstidens råmarinerede grøntsager, hjemmelavet humus og valgfri ost? På den lille café Bernth & Co i Borggade er der sandwiches i gourmetklassen på menuen, og de frisklavede sandwiches er perfekte at tage med ud i det varme vejr. Tilmed starter priserne allerede ved 55 kroner og er altså med andre ord på et niveau, hvor de fleste kan være med. Som tilbehør foreslår vi at snuppe en af de gode hjemmelavede drikke – for eksempel en limonade med friskpressede citroner og rørsukker – og hvis din kaffetørst skal stilles, byder stedet også på blandt andet en dobbelt espresso til 30 kroner.

Louise Højmark
Redaktør. Uddannet cand.public. i analytisk journalistik. Svært begejstret for kaffe med mælk, gode morgenmadsplatter og langt de fleste kager.