6 grønne spisesteder i Aarhus

6 grønne spisesteder i Aarhus

af -
Foto: Frederiksgade 42

Vi guider dig gennem 6 spisesteder i Aarhus med masser af grønt på menuen.

Grøntsager på Frederiksgade
Frederiksgade 42, Frederiksgade 42, 8000 Aarhus C

Den tidligere medejer af cocktailrestauranten St. Pauls Apothek Christian Bøjlund fik i 2015 fod under eget bord med restauranten Frederiksgade 42, som er opkaldt efter stedets adresse på den lille gågade. Spisestedet kører et 80/20-princip, hvor 80 procent af maden er baseret på grønne råvarer og 20 procent på kød eller fisk. Med andre ord er stedet perfekt til en sund januar med masser af grønt på programmet. Maden serveres som tidstypisk delemad i de moderne indrettede lokaler, og menuen lyder lige nu på blandt andet porrer og portobellosvampe, selleri og fennikel og græskar på tre måder. Prisen er 328 kroner per næse for syv retter, og hvis det ikke lige var slanketid, burde du opgradere til tolv retter for 528 kroner og få en dessert med i købet. Huffington Post nævnte restauranten blandt ti ting, der var værd at opleve i kulturhovedstaden i 2017.

Økologi på Frederiks Allé
Glad!, Frederiks Allé 127, 8000 Aarhus C

Er du fan af økologi? Så skal du hen på caféen Glad!, der midt på den travle Frederiks Allé serverer en række lækre retter lavet af 90-100 procent økologiske råvarer. Alt er lavet fra bunden og tilberedt samme dag, og retterne på menuen strutter af friske grøntsager, som med garanti giver god samvittighed. Prøv for eksempel en af salaterne, der fås med groft rugbrød til 65 og 85 kroner for henholdsvis 300 og 500 gram. De varme æggepandekager med kålsalat, dressing og avocado toppet med kikærtemos, kylling eller laks for 95 kroner er også et hit, hvis du går efter et mættende måltid uden for mange kalorier. De er desuden også gluten- og laktosefri. I glasset skal du have en af caféens friskpressede juicer, der fås i en række forskellige udgaver. Hvis du kommer forbi om formiddagen, skal du prøve deres morgenmad, som fås som en lille eller stor anretning.

Palæo på Mejlgade
Ren&Stærk, Nørregade 53 og Skt. Knudstorv 7-9, 8000 Aarhus C

Den såkaldte palæo-mad med få kulhydrater og masser af grønt og kød er mere populær end nogensinde, og trenden er naturligvis også i Aarhus. Hvis du vil skrue ned for kulhydraterne, skal du tage forbi den lille Ren&Stærk i Mejlgade eller på Aarhus Central Food Market. Det er teknisk set kun en takeaway med en lille håndfuld siddepladser, men til gengæld er retterne vellavede af lokale råvarer. Sloganet er ”ren mad på vilde vilkår”, og vi anbefaler cajun-kyllingen eller en ”Grøn gris” i form af pulled pork med broccoli og spinat. Du kan også gå all in på det grønne med en bær- og nøddesalat med kål, fennikel, avocado og masser af tørrede bær. Priserne er rimelige, og for en gangs skyld behøver du ikke droppe desserten, selvom den står på slankekur. Ren & Stærk byder således på to sunde desserter i form af en avocadokage og en kage med det kryptiske navn ”Gid jeg var en cheesecake”. Menukortet på Aarhus Central Food Market byder på andre lækre retter, end butikken i Mejlgade. Her kan du blandt andet blive fristet af forskeliige æggewraps og raw cakes.

Vegetarisk i Borggade
Cafe Ganefryd, Borggade 16, 8000 Aarhus C

Den vegetariske Café Ganefryd ligger godt gemt væk for enden af Borggade, men den er et besøg værd, hvis du er på jagt efter et grønt og mættende måltid. Alle retter er lavet på 100 % økologiske råvarer og mange af dem er glutenfrie og veganske. Menukortet byder på et bredt udvalg af supper, sandwiches, veggie-burger og salater fyldt med grønne lækkerier. Vi anbefaler at prøve sandwichen Unami, der er lavet af koldhævet ølandsbrød med urtemayo, pesto, marineret tofu og syltet grønt. Trods fraværet af kød er smagsindtrykket gennemført, men hvis det bliver for meget af det gode, går du heller ikke galt i byen med en suppe eller curry bestående af kokosmælk, bønner, svampe, grøntsager og ris. Til maden kan du passende få friskpresset juice eller en kaffe, der ifølge caféen er den bedste økologiske i Aarhus. Ejerne står også bag helsekostbutikken Ganefryd i Klostergade, hvor du kan købe diverse råvarer af vegetarisk tilsnit.

Tunfri salat på Frederiksbjerg
Mikuna, Frederiks Allé 96, 8000 Aarhus C

Caféen Mikuna på Frederiks Allé et af de eneste spisesteder i Aarhus, der er rendyrket vegansk. Og hvad er det nu lige, det betyder? Vegansk indebærer, at der ikke må anvendes animalske produkter i maden, og at alt fra levende væsner er bandlyst. Til gengæld er du garanteret en masse friske grøntsager, og på Mikuna er de knivskarpe til at vende begrænsningen i ingredienser til en fordel. Til at tage toppen af julemaven her i januar frister de kreative ildsjæle bag disken blandt andet med en varmende udgave af den indiske linsegryde dahl til 79 kroner og en sandwich med såkaldt ”tunFRIsalat” og avocado for 69 kroner. Humoren fortsætter i beskrivelsen af caféens burger, der fås med ”koFRIbøf”, indbagte løgringe og salat. Det lyder spøjst, men kvaliteten er i top, og caféen er nomineret til Årets veganske spisested 2017 hos Danmarks veganske forening Mad med Medfølelse.

Pandekager på Jægergårdsgade
Café Fika, Jægergårdsgade 47, 8000 Aarhus C

Fika betyder ”kaffepause” på svensk, men den hyggelige Café Fika på Jægergårdsgade byder på meget andet end kaffe. På menuen i det lille lokale er en række velsmagende retter med det grønne i centrum, og vi er ikke mindst fans af stedets majspandekager, der fås med røget lakse/æblesalat, andeconfit, humus og kylling/bacon. Nogenlunde de samme varianter kan fås i caféens sandwiches af hjemmebagt surdejsbrød, og hvis du springer over brødet, byder stedet også på en række salater. Til maden er der ingen vej udenom en af de friskpressede juicer eller måske ligefrem en såkaldt matcha latte på vanilje-soyamælk. Alle råvarer er økologiske, og caféen var den første i Aarhus, der modtog det såkaldte guldmærke i økologi. For at det ikke skal være løgn, er emballagen tilmed bionedbrydelig, hvis du tager maden med som takeaway.

Mikkel T. Krogh
Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Journalist og cand.mag.