Sund efterårsferie med bær og chiafrø

SPONSORERET Pluk selv dine brombær i efterårsferien til en lækker og sund bærsmoothie med chiafrø. Du finder bærrene i Vennelystparken eller ved Aarhus Å.

Skolernes efterårsferie er i fuld gang, så det er tid til at finde aktiviteter at lave i ferien. Bærsæsonen går på hæld, men du kan stadig nå at plukke de sidste bær, inden det er for sent. Bær har mange sunde egenskaber, smager dejligt, og så kan det være rigtig hyggeligt at gå på bærjagt i naturen.

Der er masser af gode plukkesteder, hvor du kan finde bær i Aarhus. Blandt andet kan du finde brombær i Vennelystparken eller langs Aarhus Å. Det kan også være, du har dit eget bærplukkested.

I desserter og som tilbehør
De sunde bær kan du bruge f.eks. i desserter eller som tilbehør til yoghurt i din morgenmad. En mulighed, der både er sund og smager dejligt, er at blende bærerne til en smoothie. I en smoothie beholder du de sunde egenskaber fra bærerne, og kan nyde den nemt og lækkert.

Hvis du tilsætter sunde frø i en smoothie, kan du gøre smoothien endnu sundere med flere proteiner og fibre. Du kan f.eks. tilføje chiafrø*, som har mange sunde kvaliteter, og gør at din smoothie bliver rig på protein og fibre.

Hvorfor skal der chiafrø i?
Chiafrø minder i smagen om sesamfrø, men har mange sunder egenskaber. Chiafrø er rige på omega-3, kostfibre og protein. På grund af den neutrale smag kan chiafrø bruges mange forskellige steder i madlavningen.

Vil man eksempelvis gøre sit bagværk endnu sundere, kan man tilføje chiafrø til sin bageopskrift, for at øge fiber- og proteinindholdet i brødet. Ved at putte chiafrø i efterårsferiens bærsmoothie gør du altså smoothien endnu sundere.

Opskrift: Smoothie med brombær og chiafrø
Smoothies kan drikkes alle tider på dagen og er rigtig lækker f.eks. til morgenmad. Hvis du godt kan lide din smoothie kold og tyk i konsistensen, kan du bruge frosne bær eller tilsætte isterninger til smoothien. Se opskriften på den lækre og sunde smoothie med chiafrø og brombær nedenfor:

– 4 dl skummemælk
– 0,5 dl chiafrø
– 2,5 dl brombær
– Evt. et par isterninger
– Evt. 2 dl andre bær
– Evt. 2 spiseskeer sirup

Start med at hælde skummemælk i dit smoothieglas og tilsæt chiafrøene. Da chiafrøene suger væske, er det en god idé at lade mælken og chiafrøene stå i omtrent 10 minutter, så chiafrøene ikke opsuger væske fra din krop, hvilket kan give maveonde.

Når chiafrøene har stået i mælken, putter du resten af ingredienserne i og blender det hele sammen. Hvis du har lyst til ekstra bær, kan du f.eks. putte jordbær i for at tilføje ekstra smag. Hvis du vil have din smoothie ekstra sød, kan du også vælge at tilføje et par spiseskeer sirup. Når det hele er blendet, er smoothien klar til servering.

Velbekomme og god efterårsferie!

Dette er et sponsoreret indlæg