6 sunde salatbarer med takeaway

6 sunde salatbarer med takeaway

af -
Foto: Green Neighbour.

GUIDE: Foråret er over os, og spirer og grønt titter så småt frem rundt om i Aarhus. Måske kan du mærke at din krop også kalder på opløftende og grønnere (mål)tider.  Vi har derfor samlet seks bud på, hvor du finder dit næste sunde forårsfix på farten.

Af Line Forsberg Kristensen 

Nordiske salater med et spansk touch
Cebolla Verde, M. P. Bruuns Gade 46, 8000 Aarhus C

Når det skal være simpelt, friskt og råvarerne i sin reneste form, så er Cebolla Verde i M.P Bruuns Gade stedet. Salatbaren med det spanskklingende navn slog dørene op i efteråret og tilbyder foruden salater også sandwiches og en årstidsbestemt suppe. Ud over en spansk salat med chorizo, kan du vælge blandt tre andre faste salater på menukortet, eller du kan sammensætte din helt egen. Uanset hvilken løsning du vælger, blandes ingredienserne først på stedet, når du har bestilt – så din salat er dugfrisk, når du sætter tænderne i den. Udvalget i bland-selv montren er præget af nordiske elementer som tang, kål, laks og rødbede, og dressingerne er helt og aldeles hjemmelavede. Priserne ligger mellem 60 og 70 kroner, og er du et rigtigt salathoved, kan du købe et stempelkort og få 5 salater for 4 salaters pris. Er tiden knap, har du også mulighed for at forudbestille online eller på mobilen via deres app.

SU-venlig salatpusher
No. 12, Frederiksgade 12, 8000 Aarhus C

Godt gemt bag et blomstrende flor på Frederiksgade finder du vores mest centrale bud på din næste frokost. For med åen som nabo er No. 12 det perfekte to-go sted for folk, som arbejder i midtbyen samt shoppelystne salattilhængere. Her kan du fylde en onesize størrelse boks op med velsmagende salater for blot 35 kroner. Det gælder, uanset om du vælger 1 eller 8 forskellige varianter, der indebærer alt fra kålsalater med æble og tranebær til bønnesalat med feta. Vælg herefter mellem toppings, som haydari, tzatziki og hummus – det kan være svært at vælge, men prøv fetadippen, og du vil ikke fortryde. Som lidt ekstra lir, kan du tilkøbe brød fra det famøse Briancon bageri, da indehaveren insisterer på god kvalitet hele vejen igennem.  Og skulle den søde tand alligevel trænge sig på, kan du som noget nyt snuppe en hjemmebagt cookie med i købet. Ud over salatbar fungerer stedet også som en lille vin- og blomsterhandel.

Lokal smag med store ambitioner
Green Neighbour, Aarhus Central Food Market, Sankt Knuds Torv 7, 8000 Aarhus C

Med respekt for de lokale råvarer er Green Neighbour Aarhus’ svar på en bæredygtig og ambitiøs salatbar med vokseværk. Biksen har indtil nu været lokaliseret på torvet i det summende og stemningsfyldte Central Food Market på Skt. Knuds Torv, men salatbaren slog den 12. marts dørene op til endnu en sted i Studsgade. Og her holder den gode samvittighed hele vejen rundt: Alt fra emballage til råvarer er økologisk og bionedbrydeligt, og der står så vidt muligt lokale landmænd og leverandører bag de grønne vitaminer. Salaterne er inspireret af alt fra Marokko til Indien, så om du er til sweet potato eller bagt blomkål, er du garanteret en salatbowl med et smagstwist. Og så mætter de – uanset om du vælger en lille til 60,- kroner eller en almindelig til 75,-. Og glem ikke at få brød til: Koldhævet, økologisk surdejsbrød, bagt og bragt af La Cabra, som ligger lige over for. Mere lokalt bliver det vist ikke.

Orientalsk knaldtilbud
Hos Tyrkeren, Nørre Allé 84, 800 Aarhus C

På hjørnet af Grønnegade og Nørre Allé stråler frisk frugt om kap med farverige blomsterbuketter. Og træder du to trin ned ad trappen og indenfor Hos Tyrkeren, flyder tonerne af orientalsk musik i den lille købmandsbutik, hvor delikatesser fra hele verden står linet op side om side. Hver dag bliver glasmonteret ved disken fyldt med frisklavede salater, forskellige humuser og tapanader. Det er ejeren selv,der står for lave det hele fra bunden, og du kan blandt andet vælge mellem bulgur-, bønne- og fetasalater samt haydari, som er lavet på yoghurt og feta. Eller hvad med en samosa med fyld af enten grøntsager eller spinat-feta? For blot 30 kroner kan du vælge en salatboks med to forskellige salater, en valgfri dip samt en samosa – og så følger der ovenikøbet en vand eller juice med i prisen. Er du ikke tørstig, kan du springe drikkevaren over og få en falafel med i stedet. Det kalder vi et tilbud i verdensklasse!

Økologisk frokost på Frederiksbjerg
Fika, Jægergårdsgade 47, 8000 Aarhus C

Farverige salater og aarhusiansk caféstemning – det er hvad, der møder dig, når du træder ind ad døren hos Fika i Jægergårdsgade. Her bugner disken af alt fra kål- til kartoffelsalater, quinoadeller samt hummus for enhver smag: Pastinak, karry og rødbede er blot nogle af dem. Og så er minimum 90 procent af råvarerne ovenikøbet økologiske, hvilket betyder at caféen kan bryste sig af guldmærket i økologi. Dertil kommer den bionedbrydelige engangsemballage, så du kan tage din salat med på farten med ekstra god samvittighed. Salaterne kan købes i 3 forskellige størrelser, hvor en lille koster 60,- kroner og en stor 95,- kroner. Og så kan du hos Fika, efter det sunde, få stillet den søde tand, hvad enten du er til en syndig brownie eller sund daddelkonfekt. Eller du kan hapse et stykke hjemmebagt surdejsbrød med for blot 10 kr. I det lille butiksudvalg ved indgangen finder du desuden caféens hjemmelavede delikatesser, som er lige til at købe med hjem.

Salat på Hawaiiansk
Mahalo, Mejlgade 57, 8000 Aarhus C

Måske har du allerede hørt om konceptet Poke Bowls, der lige nu trender i større byer som København og New York. Hvis ikke, så velkommen inden for hos pokebaren Mahalo i Mejlgade, som er den første af sin slags på aarhusiansk grund. Konceptet er hawaiiansk og kan kort defineres som fiskesalater, der med kombinationen af ris, rå fisk, soya og sesam leder smagsløgene hen på det japanske køkken og sushi. Hos Mahalo leger de dog med konceptet ved at inddrage nordiske elementer og sæsonbestemte råvarer, hvorfor menukortet kan forventes at skifte efter humør og sæson. Marinader og dressinger er helt og aldeles hjemmegjorte, lavet fra bunden og indeholder asiatiske klassikere som yuzu, goma og teriyaki. Priserne for en bowl ligger mellem 85 og 105 kroner, alt efter om du vælger en lille eller stor. Så sæt snuden mod Mejlgade og maritime smagsoplevelser, der får dine salatsmagsløg til at surfe derudaf.

Line Forsberg Kristensen
Skribent. Kunne leve af camembert og hjemmebag. Kogebøger er mit litterære fix og elsker en vellavet risotto lige så højt som min mor. Synes, at rugbrødsmadder og danske tomater i sæson er undervurderet, og hvis jeg kunne, ville jeg bruge alle mine penge på nye smagsoplevelser og stjernegode cocktails.