Foto: Frederiksgade 42

Redaktionens bedste madoplevelser i 2016

På Smag Aarhus har vi spist rigtigt meget ude på byens restauranter i løbet af året. Her får du vores bedste oplevelser fra 2016.

Sublim mad på St. Pauls Apothek
Thea Brissing Sørensen, videoreporter

Midt i decembers eksamensræs blev jeg inviteret på et tiltrængt afbræk bestående af sublim mad og lækre cocktails på cocktailrestauranten St. Pauls Apothek. Det var hverken mit første eller mit sidste besøg på den populære restaurant på Jægergårdsgade, og endnu en gang var det en fuldendt oplevelse, hvor alle sanser blev sat i spil. De historiske lokaler summede af liv den fredag aften i december, og drinksene var kolde og harmonerede perfekt med de sirligt anrettede serveringer. Årets bedste restaurantbesøg blev kun bedre, da vi på husets regning blev tilbudt en af mine personlige favoritdrinks, Dark ’n Stormy, som kompensation for en forsinket hovedret. Jeg forlod det gamle apotek mæt og glad, og jeg ser allerede nu forventningsfuldt frem til mit næste besøg i 2017.

Friskt og fantastisk på L’estragon
Karen Westberg, journalist

Året har budt på mange spændende restaurantbesøg i Aarhus, men specielt ét besøg glemmer jeg ikke sådan lige. I Aarhus Festuge valgte min mand og jeg at holde ferie i vores egen by Aarhus. Det bragte os til et besøg på restauranten L’estragon i det hyggelige Latinerkvarter. Vejret var med os, og vi blev heldigvis placeret ved at bord tæt ved gaden, hvor vi kunne følge livet i festugen. Menuen var lavet af 90 procent økologiske ingredienser og var superlækker. Forretten var en lækker omgang friterede grøntsager med rørt gedeost. Derefter blev der serveret kammuslinger på en lækker grøn suppedas. Hovedretten var mørt oksekød med gang hjemmebagt brød, og derefter var bunden lagt. Vinen var perfekt afstemt til maden, og alle retterne smagte frisk og fantastisk. Oven i købet har restauranten et guldmærke i økologi, hvilket gav en endnu bedre smag i munden.

Asiatiske smagsoplevelser på Indo
Henriette Olsson, videoreporter

Mit absolut bedste restaurantbesøg var på den nyåbnede Restaurant Indo i Vestergade. Her smagte jeg for første gang den japanske nudelsuppe ramen, som var en smagsoplevelse helt uden sammenligning. Kombinationen af den krydrede lune suppe, de veltilberedte grøntsager, svinestykker og pocherede æg satte gang i alle smagssanserne og spredte en god varme helt ud i fingerspidserne. Deres bao, en slags dampet bolle med kød, var fortrinlig, og fiskeanretningerne var et kunstværk i sig selv. Der er ingen tvivl om, at Restaurant Indo er en gevinst for Aarhus. Maden er for mig ny og spændende og prikker til smagsløgene på en måde, jeg ikke har oplevet det andre steder i Aarhus. Tilmed er indretningen lækker og betjeningen sød og venlig. Jeg glæder mig til at vende tilbage til endnu en bombe af smagsnuancer på Restaurant Indo i det nye år.

Fuld fart frem på Gastrome
Nicolai Aarkrog, salgs- og marketingansvarlig

Det er aldrig nemt at vælge den bedste af mange ellers gode restaurantoplevelser. Mit besøg på Michelin-restauranten Gastromé på Rosenkrantzgade i maj står dog klart frem som en gastronomisk oplevelse i topklasse. Jeg var i godt selskab, og menuen hed ”fuld gas” – så det fik den! Som en kødelskende person er det en overraskelse, at den ret, jeg tydeligst husker, var vegetarisk med blomkål og grønt. Det var en smagsoplevelse, jeg ikke havde forventet af en vegetarret. Outstanding! Aftenen igennem var der fuld fart frem i et sammensurium af den ene lækre servering efter den anden. Når det bliver akkompagneret af forskellige gode vine, kan man ikke andet end at blive glad. Prikken over i’et kom sidst på aftenen, hvor jeg kunne ikke lade være med at spørge personalet, om jeg måtte få en dessert mere, efter jeg havde slikket tallerkenen rent – heldigvis sagde de ja.

Lækkert sammensat menu på Mefisto
Karoline Drejer Madsen, journalist

Året har budt på en masse spændende madoplevelser, men da livet som studerende ikke tillader så mange dyre restaurantbesøg i Michelin-klassen, tyer jeg ofte til det populære rabatkoncept Gastro Week, hvor man kan få fortræffelige madoplevelser uden at føle sig plyndret. I starten af året besøgte jeg i forbindelse med Gastro Week fiskerestauranten Mefisto i Latinerkvarteret sammen med min far og brødre. Her fik vi blandt andet en ret med oksetatar, stenbiderrogn, friterede østers, vagtelæg, jordskokchips, kålrabimayo og ærteskud. Retten var så lækkert sammensat og afstemt, at jeg senere på året kastede mig ud i at lave selv samme ret til en håndfuld veninder. En helt anden ting er, at Aarhus har gennemgået en fantastisk gastronomisk udvikling bare i år. Jeg er vild med alle de nye steder, koncepter og oplevelser, man som aarhusianer nu kan tage del i.

Tørret fårehjerte på Hærværk
Mikkel T. Krogh, redaktør

Siden Restaurant Hærværk åbnede på Frederiks Allé forrige år, har det funky spisested to gange fået en Bib Gourmand i Michelinguiden og masser af ros i Børsen, Jyllands-Posten, Gastro og Politiken. Og jeg er også vild med restauranten, som jeg efterhånden har besøgt en håndfuld gange. Den seneste gang fik jeg blandt andet en ret, som jeg husker den dag i dag – nemlig rødbeder i forskellige teksturer med tørret fårehjerte revet over. Retten smagte awesome, og det er modigt at vende det hele på hovedet, så hovedbestanddelen af retten består af grøntsager, og kødet bruges som krydderi. Resten af menuen var også lige i øjet. Fremragende og uden tvivl den mest markante restaurantoplevelse, jeg har haft i Aarhus i 2016.  Derudover er indretningen med kød i cool modningsskabe rock’n’roll på en supercool måde, og betjeningen er passioneret, vidende og parat til at udfordre gæsterne.

Gulerødder og papadums på Frederiksgade 42
Lise Have Nielsen, journalist

I december var jeg på spisestedet Frederiksgade 42 på adressen af samme navn med en kammerat, og deres delemad var virkeligt god. Særligt deres fyldte gulerod og retten med indiske papadums og suppe var skøn. Restauranten behandler deres grøntsager med en opmærksomhed og kærlighed, som ses meget få steder. Og så er prisen rigtig rimelig. Stedet er rigtig hyggeligt indrettet, og man føler sig vældig godt set af servitricerne. Selvom der kom 4-5 forskellige personer og serverede, var de alle helt inde i, hvad der foregik ved vores bord. Det er fantastisk med grøntsagerne i højsædet, fordi det åbner op for helt nye smagsoplevelser.