Foto: Rå Varer

Ny madbutik til kamp mod ressourcespild

SPECIALBUTIK En ny madbutik går til kamp mod ressourcespild ved at sælge mad uden emballage.

Under navnet åbner butikken Rå Varer i maj på Godsbanen med en række fødevarer, der alle sælges i løs vægt. Idéen er, at kunderne tager deres egne, genbrugelige beholdere med, så ressourcespildet på emballage nedbringes.

”Der bruges enorme mængder ressourcer på engangsemballage, som ofte bliver smidt ud, lige så snart varerne er taget med hjem. Kigger man i sit køkkenaffald, så er størstedelen af det indpakning. Det vil vi gerne ændre. Selvfølgelig skal man kunne få pastaen med hjem, men det kan man lige så godt gøre i beholdere, som kan bruges igen og igen,” siger Janne Wohlfeil, der står bag Rå Varer.

Økologiske tørvarer
Rå Varer starter som et pilotprojekt og lægger ud med et lille sortiment af tørvarer som pasta, ris, bønner og linser. Alle varerne er økologiske, og i begyndelsen vil butikken have åbent hver onsdag. Senere at det planen at udvide sortiment og åbningstider, hvis konceptet falder i god jord hos aarhusianerne.

”For os handler bæredygtighed om mange ting, og der skal være sammenhæng imellem dem. Vi synes det er ærgerligt, at økologiske varer oftest er dem, der er mest pakket ind,” siger Janne Wohlfeil.

Butikken får til huse i den såkaldte Grøn Vogn ved Institut for (X) bag Godsbanen, hvor Aarhus Økologisk Fødevarefællesskab også holder til. Åbningsdatoen er endnu ikke fastsat, men forventes at blive i maj. Inspirationen kommer fra emballagefri butikker i blandt andet Berlin.