Foto: GrowerChampagne

Hvad skal man drikke til jul og nytår? Champagne!

Mange leder efter det helt rigtige at drikke til jul og nytår. Her er champagne et rigtig godt bud, og vi har snakket med en champagneekspert om, hvad du skal være opmærksom på.

Julen står for døren, og snart venter nytåret også. Dermed kommer det årlige spørgsmål frem: Hvad skal vi drikke til maden? Her vælger mange nok at gå klassisk, især til jul, hvor mange finder en flaske Amarone frem, og så er alle glade. Men hvad hvis vi nu fortalte dig, at der muligvis findes en endnu bedre vin til julemaden? Først lidt om vores champagneekspert.

Champagne med fokus på små producenter

Jesper Borup Christensen er ikke blot champagneentusiast, siden 2020 har han nemlig også drevet forretningen GrowerChampagne, som har fokus på mindre producenter, som leverer stor kvalitet for få penge. Det var efter en tur til Champagne, at Jesper Borup Christensen virkelig fandt kærligheden til de små producenter.

”Vi havde først booket ture til nogle af de største producenter, og det var præget af meget pomp og pragt, som selvfølgelig også kan noget. Men kærligheden til champagnen fik jeg for alvor, da vi besøgte nogle af de mindre champagneproducenter. Kvaliteten var enorm høj, og priserne var meget mere venlige,” fortæller Jesper Borup Christensen.

Siden da startede eventyret, og Jesper Borup Christensen begyndte at importere sine egne champagner. Nu har GrowerChampagne et stort udvalg af champagner fra mindre producenter, som kan levere kæmpe oplevelser til mindre penge, end hvis man køber champagne fra de store brands.

Champagnen til jul

Selvom mange måske vælger de lidt tunge rødvine til julemaden, så begynder flere og flere faktisk at drikke champagne til julemaden.

”Man har brug for en vin, der kan spille sammen med de mange ting, der sker i julemaden. Der er jo sødme fra de brunede kartofler, syre fra rødkålen, fedmen fra saucen, det salte fra chips og det kødfulde fra and og flæskesteg. Her er champagne faktisk perfekt. Den kan skære igennem med den syre, der er i, boblerne bryder noget af det fede og giver en dejlig fornemmelse, og den æblede smag passer perfekt,” fortæller Jesper Borup Christensen.

Der er især en bestemt type champagne, han ville gå efter.

”Jeg vil gå efter en, der er fadlagret, fordi det giver en anden kompleksitet. Den må også gerne have alder, men det er ikke afgørende. Det skal bare være en champagne, der kan stå imod den kraftige julemad,” siger Jesper Borup Christensen.

Et bud fra GrowerChampagnes egen sortiment er Platine fra Nicolas Maillart.

Ellers skal du gå ned til din lokale vinhandler og spørge om nogle af de ting, som Jesper Borup Christensen fortæller om.

Champagnen til nytår

Til nytår skal der selvfølgelig også champagne på bordet. Mange starter med en flaske champagne til dronningens nytårstale, og så får man også en flaske klokken 12. Men det er ikke alle, der nødvendigvis har tænkt over, hvilken champagne der passer ind. Det har Jesper Borup Christensen også et bud på.

”Til dronningens nytårstale får mange lidt salte snacks til at starte med. Her vil jeg især anbefale en Blanc de Blanc (champagne lavet på ren Chardonnay red.), som er frisk og spændstig. Den må også gerne være en champagne af høj kvalitet, så man får skudt aftenen godt i gang. Blanc de blanc passer godt sammen med salte snacks, østers og caviar, som er det, mange starter med,” fortæller Jesper Borup Christesen og fortæller videre:

”Personligt synes jeg også, at man skal prøve at drikke champagne til flere af retterne. Champagne er utroligt alsidigt og passer til rigtig mange forskellige retter.”

Fra eget sortiment anbefaler Jesper Borup Christensen Nicolas Maillart Les Coupés 2015 eller Jean Servagnat – Les Meuniers Insoumis 2017.  

Igen kan vi ellers anbefale, at du går ned og spørger sin lokale vinhandler, som helt sikkert kan guide dig i den rigtige retning.

Når det kommer til klokken 12, så har Jesper Borup Christensen et lidt kontroversielt råd for en, der sælger champagne.
” Drop champagnen som ledsager til kransekagen. Drik en kraftfuld champagne først og skyd året ind med denne og spis så kransekagen bagefter, hvis den absolut skal med. Eventuelt ledsaget af en sød vin – mousserende eller ej,” slutter Jesper Borup Christensen.

Du kan se udvalget af champagner fra GrowerChampagnes her.

Perfekt til julehygge

Se alle