Foto: Pixabay.

GUIDE: Årets studenter springer ud på stribe, og det skal naturligvis fejres! Her er seks skønne steder, hvor du kan fejre den nye hue – hvad enten den sidder på dig eller en, du holder af. 

Fransk fejring
Juliette Café & Brasserie, Jægergårdsgade 54, 8000 Aarhus C

Skal der råbes tillykke over en god omgang brunch, er Frederiksbjergs lille brasserie Juliette et sikkert valg – og noget af det nærmeste, man kan komme Paris i Aarhus. Men tag ikke fejl. Der er intet snobberi på trods af det franske touch, og stemningen er afslappet og hyggelig i det hjemlige brasserie, der laver mad fra det rustikke, franske køkken. Man kan muligvis diskutere, om brunchkonceptet er særligt fransk, men Juliette serverer ikke desto mindre to yderst delikate af slagsen. Den klassiske brunch består af øko-røræg, merguezpølse, bacon, charcuteri, ost og lakserillette, mens stedets vegetarudgave byder på blandt andet bagt tomat, forskellige tapenader og honninggratineret gedeost. Herlighederne står til 145 kroner, og smider du 15 kroner oveni, får du en klassisk croissant eller pain au chocolat med som sød afslutning. Og ingen brunch uden mokka, så husk en cortado, cappuccino eller flat white til de franske lækkerier. Bon appétit!

Tag huen med i skoven
Restaurant Skovmøllen, Skovmøllevej 51, 8270 Højbjerg

Hvad med en tur i det grønne for at fejre den søde studentertid? Restaurant Skovmøllen har igennem mange år været et yndet udflugtssted for aarhusianerne, der har sat kursen mod det charmerende bindingsværkshus midt i Marselisborg Skov. Stedet er opkaldt efter den gamle vandmølle ved siden af bygningen, og menukortet byder lige nu på klassiske frokostretter, et batteri af lækre kager om eftermiddagen og en fast aftenmenu i anledning af forestillingen Røde Orm på Moesgaard Museum. Til frokost anbefaler vi fiskebordet, hvor I for 200 kroner per næse kommer godt rundt i kortet med sild, laks og rejecocktail. Alternativt kan I bestille det store stjerneskud til 195 kroner eller tre stykker smørrebrød for 200 kroner. På kagefronten er der ingen vej uden om lagkagen til 66 kroner, og hvis der er appetit til det, anbefaler vi at lægge bunden med to hjemmebagte boller med smør, ost og henkogte bær for 55 kroner. Det er da forkælelse i skovens dybe, stille ro, ikke?

Hvidvin i solen
Pica Pica, Vester Allé 15, 8000 Aarhus C

Et glas (eller to) i sommersolen er den perfekte måde at fejre studentertidens komme, og den hyggelige vinbar Pica Pica bag ved spillestedet Voxhall tiltrækker folk fra nær og fjern, når det varme vejr rammer byen. Pladsen foran baren er nemlig noget nær perfekt, når der skal slikkes sol i afslappende rammer med et glas vin i hånden i midtbyen. De mange udendørsmøbler giver en fin udsigt ned mod åen, og vinkortet byder primært på spanske vine, som indehaverne selv importerer. Man kan dog også få italiensk, fransk, tysk, østrigsk eller amerikansk vin i glasset. Pica Pica har omkring 15 vine på glas til priser fra 50 kroner, og er man flere, kan man investere i hele flasker, hvor udvalget er noget større. Hvis man er i tvivl, byder bartenderne gerne på en smagsprøve, og bliver man småsulten, har baren en række enkle tapas i forlængelse af barens navn, der betyder nippe eller hapse på spansk. Oven i købet er der ofte livejazz på pladsen på stedet. Ejerne driver også vinbaren MasVino på Klostergade.

Hjemmemiddag med stil
Nordly, Nordre Strandvej 2, 8240 Risskov

Er det snarere sofaen end sommersolen, der trækker efter en hård eksamensperiode, er take away det oplagte valg til enten frokost eller aften. I april åbnede takeawaystedet Nordly på Nordre Strandvej i den flotte bygning, der tidligere husede den konkursramte restaurant Nordre Strandvej. På menuen er en stribe vellavede retter til rimelige priser, som laves fra bunden af ejer Michael Hornbæk og hans kolleger. Er det midt på dagen, kan man sætte tænderne i tre stykker smørrebrød eller en sandwich, mens aftenkortet byder på klassikere som risotto, mørbradgryde og stegt unghane med kartoffelmos lige til at tage med hjem. Er appetitten til mere, er ugens menu med tre retter for rimelige 125 kroner et hit. Og er I klar til at gå all in på aftensmaden, er der ingen vej udenom månedens gourmetmenu til 350 kroner per kuvert. I maj står den på hummerbisque, bornholmsk kyllingeterrin, tournedos af oksemørbrad og chokolademousse. Yes, please!

Gourmet på Vestergade
Aabyudengaard, Vestergade 51, 8000 Aarhus C

Seks stjerner ud af seks. Det var dommen i JP Aarhus’ anmeldelse af den nyåbnede restaurant Aabyudengaard i Vestergade, og der er ingen tvivl om, at byen har fået et nyt gourmettempel i absolut topklasse. Stedet er opkaldt efter ejerne Rune Aaby og Anders Udengaard, der også står bag restauranterne Skovmøllen og Unico i Højbjerg, og menuen med navnet “Rethink the Taste of Denmark” er på ambitiøs vis lavet med inspiration fra kulturbyåret 2017. Hvis bankrådgiveren er med på det, foreslår vi at gå all in og nappe den store version af menuen, der fås til 888 kroner plus 777 kroner for den tilhørende vinmenu. Er ambitionerne eller pengepungen mindre, har restauranten en hyggelig vinbar med mere budgetvenlige priser. Prøv for eksempel charcuteribrættet med lokale lækkerier eller vadehavsøsters som forret efterfulgt af en pariserbøf, der til stor underholdning for hele lokalet flamberes inde ved bordet. Værsgo!

Champagnehygge på havnen
La Plage Deux, Strandvejen 2, 8000 Aarhus C

Champagne- og cocktailbaren Le Plage Deux slog forrige år dørene op for enden af Jægergårdsgade ned mod havnen, og trods den noget afsides beliggenhed formår baren at trække masser af gæster til i weekenderne. Bag stedet står den tidligere restaurantchef på spisestedet Klassisk Fisk Sascha Stenfath, der efter eget udsagn vil skabe et hyggeligt sted med jazz i højtaleren, smil i luften og en positiv stemning, hvor man kan komme efter en god middag og tale sammen over en god cocktail eller et glas champagne – det perfekte match til den nye hue! De rustikke lokaler husede tidligere et værtshus, og missionen om at skabe hygge lykkedes til fulde. I glasset kan du vælge klassiske cocktails som Old Fashion, Dry Martini og Whisky Sour eller gå ombord i en af de mere frugtige daiquiris. Hvis du er til bobler, byder Sascha og Co. også på champagne i massevis, og for at det ikke skal være løgn, kan du få friske østers til din champagne. God stil!

Louise Højmark
Redaktør. Uddannet cand.public. i analytisk journalistik. Svært begejstret for kaffe med mælk, gode morgenmadsplatter og langt de fleste kager.