Foto: Pixabay.

6 steder i Aarhus med rugbrød for enhver smag

GUIDE: Hvem elsker ikke rugbrød? Vi guider dig til seks steder i Aarhus, hvor du kan nyde det gode brød i forskellige former. 

Øllebrød som i gamle dage 
Café Kaffegal, Nørregade 40, 8000 Aarhus C

Midt på travle Nørregade ligger Café Kaffegal som en lille, hjemlig hule, der emmer af ro, og hvor personalet byder varmt velkommen og tager sig god tid til hver enkelt gæst. Kaffegal er særligt kendt for “Ugens retroret,” men der er også en fast ret på menuen, som du ikke må glemme: Øllebrød! Hos Kaffegal er øllebrøden varm, mild og har præcis den sødme, en øllebrød skal have, og så er den selvfølgelig hjemmelavet og toppet med lækker flødeskum. Her bliver du altså virkelig revet tilbage til barndommen – og ufatteligt mæt for bare 39 kroner. Alt mad hos Kaffegal er desuden lavet fra bunden og består af 100 procent økologiske råvarer, men caféen har også en vision om et bedre samfund: Som socialøkonomisk virksomhed arbejder Kaffegal for at hjælpe psykisk sårbare til en bedre tilværelse. God stil!

Smørrebrød i skoven
Skovmøllen, Skovmøllevej 51, 8270 Højbjerg

I skoven ved Moesgaard finder du Skovmøllen, en gammel vandmølle med tilhørende bygninger, som siden 1800-tallet har budt på udskænkning til tørstige gæster. I dag tilbyder Skovmøllen også et bredt udvalg af klassisk smørrebrød med et twist – naturligvis serveret på hjemmebagt rugbrød. Hvad siger du for eksempel til et stykke med confiteret svinebryst med flæskesvær, palmekål, sennepsmayo og surkål eller en med varmrøget laks med dildcreme, syltede fennikel og maltcrumble? Versionen med pandestegt fiskefilet er også et hit, skulle vi hilse og sige! Smørrebrødet koster mellem 85 og 90 kroner stykket, og er du ekstra sulten, kan du for 220 kroner få en platte med tre stykker efter køkkenets valg. Du bliver ikke skuffet! Vi anbefaler desuden en gåtur i de smukke omgivelser ved Skovmøllen, enten før eller efter den solide omgang frokost. Velbekomme!

Økologi og kvalitets rugbrød
Emmerys, Guldsmedgade 24-26, M.P Bruunsgade 49, Bruuns Galleri, Silkeborgvej 226, Nordre Strandvej 24.

Hvis du har lyst til at stille din frokostsult med sundt og økologisk mad, så er Emmerys en sikker vinder. Den dansk, økologiske café- og bagerikæde er især kendt for de smagefulde rugbrød, og du kan blandt andet købe en frisklavet rugbrødssandwich til 59 kroner, hvor du kan vælge mellem fyld som laks, tun eller fennikelpølse. Har du brug for en lækker rugbrød til madpakken, så kan du også vælge mellem forskellige varianter. Emmerys har rugbrød til en hver smag, da bageriets rugbrød varierer i struktur og smag, alt efter om du går efter de meget kernefyldte eller de lidt mildere varianter. Hvis du blot skal have stillet den lille sult, så kan du også købe en rugbrød med smør og blødkogt æg til kun 30 kroner – eller hvad med en lækker rugbrødsmad med avocado til 35 kroner. Hos Emmerys kan du forvente rugbrød i høj kvalitet, og vi er helt klar på rugbrød med tandsmør. Mums!

Sandwich og smørrebrød på Mejlgade
Mor Anna, Mejlgade 5, 8000 Aarhus C

I Mejlgade ligger Mor Anna, Café Casablancas bageri og deli, og her går du ikke forgæves, hvis du leder efter velsmagende rugbrød med tilbehør. Prøv blandt andet butikkens smørrebrød, hvis pålæg skifter efter sæson – for tiden kan du blandt andet få et stykke med hjemmerøget laks fra Færøene, æble og fennikel eller hjemmelavet grov paté med syltede rødløg og agurk. Ja tak! Du får tre madder for 50 kroner, og vi kan afsløre, at det ikke er en helt dum godte at have med i madpakken på travle dage! Vi er også ret vilde med bageriets rugbrødssandwich, som du lige nu kan få med for eksempel confiteret and eller laksesalat: Det står fantastisk til friskt rugbrød, hvis du spørger os. Bonusinfo: Mor Annas rugbrød bliver bagt i en speciallavet stenovn og er det selvsamme brød, du kan sætte tænderne i, når du besøger Sjette Frederiks Kro. Bageriet leverer nemlig både brød og kager til restauranten i Riis Skov.

Bagerens rugbrød
Nr. 24, Graven 24, 8000 Aarhus C

Blandt caféer og butikker i det hyggelige område ved Graven finder du Nr. 24, som du måske har besøgt for et af de lækre madbrød eller “kanelting.” Du må dog ikke snyde dig selv for smagen af stedets rugbrød, som i den grad er et besøg i Latinerkvarteret værd. Hos Nr. 24 kan du vælge mellem to forskellige slags: Et langtidshævet med rugkerner og et lysere kernerugbrød med forskellige helkerner. Begge er friske, velsmagende og koster 30 kroner – det er jo lige til at klare! Har du mod på selv at kaste dig ud i bagekunsten, forhandler bageriet også rugmel fra Økomøllerriget samt knækkede og hele rugkerner. Nr. 24 drives af ægteparret Karen Husted og Christian Funder og er kendt for sin høj kvalitet frem for kvantitet – der er ikke et hav af forskellige varer, men dem, der er, er der i den grad blevet kælet for! Bageriet har åbent alle ugens dage undtagen søndag.

Høje madder i Studsgade
Landcafé, Studsgade 6, 8000 Aarhus C

I en lille, hyggelig baggård i Studsgade ligger gårdbutikken og caféen Landcafé, der med sine lokale råvarer, klassiske retter og afslappede atmosfære giver dig følelsen af at være på landet midt i Aarhus C. Er du rugbrødselsker, vil du være begejstret for caféens “Høje Madder,” som består af kernerigt rugbrød og et højt lag pålæg: Hønsesalat, spegepølse, frikadelle eller sild – toppet med lækkert tilbehør. Mums! I Landcafés butik sælges også rugbrødsblandinger eller økologisk rugmel fra lokale producenter til dig, der har mod på at kaste dig ud i rugbrød af den hjemmebagte slags. Er du mere til køb end bag, kan du prøve butikkens færdigbagte rugbrød med tre slags kerner til 38 kroner, som efter sigende holder sig både fugtigt og friskt i en hel uge.