Foto: VisitAarhus - Julemarkedet i Ridehuset.

6 spiselige julemarkeder i Aarhus

December nærmer sig med hastige skridt, og det betyder julemarkeder fyldt med gløgg, vafler og andre spiselige fristelser. Vi giver dig seks bud på skønne julemarkeder i Aarhus.

Rå-hygge i hallen
Godsbanen, Skovgaardsgade 3, Aarhus C

Der er lagt op til det helt store julebal, når Godsbanen lørdag den 2. og søndag den 3. december inviterer til årets julemarked. Her kan du nyde godt af seks timers julehygge fra klokken 11 til 17, og når sulten trænger sig på, kan du sætte tænderne i julelækkerier fra Kødbyens Mad & Markeds boder. Du kan for eksempel få nykogte klejner fra SchweizerBageriet, sprøde vafler fra Liége og pandekager fra Crepes a la Carte. Du finder julemadmarkedet i Den Rå Hal, men du kan sagtens udforske hele Godsbanen – der er nemlig åbent hus hos Godsbanens Åbne Værksteder, hvor aarhusianerne kan få afløb for den kreative energi. Trænger du til frisk luft, kan du besøge den hyggelige container-by Institut for (X) lige bag ved Godsbanen, der også holder julemarked. Her kan du få et kig indenfor hos de mange værksteder og varme dig med både spiselige og flydende julelækkerier. Det er gratis at deltage i begge julemarkeder.

Marked på Møllestien
Julemarked i Møllestien, Møllestien, 8000 Aarhus C

Den lille sidegade Møllesten har mere end 700 år på bagen og er kendt for sine små og charmerende huse, der i flere tilfælde blev bygget for omkring 150 år siden. Lørdag den 25. november bliver den brostensbelagte gade forvandlet til et hyggeligt julemarked, og alle gadens beboere har i den anledning pyntet de farverige huse op med julelys og andre dekorationer – festligt! Det er gratis at deltage i julemarkedet, hvor du for eksempel kan få varmen med en kop varm gløgg, mens du besøger de mange boder med kvalitetsbrugskunst og andre julegaveidéer. Trænger sulten sig på, kan du hapse både æbleskiver og grill-ristede pølser – og du kan med god samvittighed spise løs. Overskuddet fra madmarkedet går nemlig til et godt formål, der bliver fundet i samarbejde med ulandsorganisationen One Step. Julemarkedet varer fra klokken 10 til 16 og bliver kun afholdt den ene dag – så det er bare med at sætte kryds i kalenderen.

Europæisk stil ved Domkirken
Julemarked på Lille Torv, Store Torv og Bispetorvet, 8000 Aarhus C

Har du ikke tid til at besøge de store julemarkeder i Tyskland, Holland eller England i år? Så kan du være helt rolig – nu kommer markederne nemlig til dig. Fra fredag den 17. november kan du for første gang besøge et stort europæisk julemarked på både Lille Torv, Store Torv og Bispetorvet, som er inspireret af de store, udenlandske markeder. Her bliver der mulighed for at smage en anderledes julemarkedmenu end dansk gløgg og æbleskiver, når boderne stiller an med julesnacks fra op mod 20 forskellige europæiske lande. Spændende! Boderne holder åbent hver dag indtil torsdag den 22. december og følger butikkerne på Strøgets åbningstider. Du kan altså roligt tage en pause i årets julegaveindkøb og koble af blandt juleboderne, der ligner små træhytter og er dekoreret med gran, julepynt og julelys. Så skulle der nok være energi til at finde svigermors julegave bagefter.

Jul som i gamle dage
Den Gamle By, Viborgvej 2, 8000 Aarhus C

Når vi taler om julemarkeder, er der ingen vej udenom museumsparken Den Gamle By. Her træder du ind i en tidslomme fra 1600-tallet og helt frem til 1974, hvor alle huse er opført, som de blev det i de pågældende perioder. Juletiden er ingen undtagelse, for der er både pyntet op og lavet julelækkerier efter de forskellige tidsperioders traditioner. Besøg blandt andet Torvet, hvor du kan guffe æbleskiver lavet efter de gamle opskrifter eller sætte tænderne i et glaseret æble. Trænger kulden sig på, kan du få varmen med snaps og varm punch, eller du kan besøge en af Den Gamle Bys restauranter eller caféer. Slå dig for eksempel ned hos Traktørstedet Simonens Have, hvor du kan få traditionel, dansk mad lavet efter opskrifter fra kogebogsklassikeren Frk. Jensens kogebog. Det koster 135 kroner at besøge julemarkedet i Den Gamle By, som har åbent alle dage i december på nær den 24., 25., og 31.

Street Food og julehygge
Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus C

For første gang nogensinde inviterer Aarhus Street Food til streetfood-julemarked på madmarkedets udeareal. Løjerne begynder fredag den 1. december og alt, du kan sætte tænderne i fra markedets boder, vil være hjemmelavet. Snup for eksempel en æbleskive lavet fra Danmarks måske største æbleskivepande med plads til intet mindre end 93 æbleskiver på én gang – wauw, siger vi bare! Du vil selvfølgelig også kunne varme dig med æbleskivens trofaste følgesvend, den hjemmelavede gløgg, og det hele vil være akkompagneret af julemusik og levende ild, så den helt rigtige julestemning er sikret. Hos Aarhus Street Food har du desuden mulighed for at købe årets juletræ med hjem, og kommer du forbi julemarkedet i weekenderne, kan du også finde et par julegaver blandt den brugskunst, der vil blive solgt fra boderne. Du kan besøge julemarkedet helt indtil lørdag den 23. december, og det er helt gratis at kigge forbi.

Den gamle kending
Ridehuset, Vesterallé 1, 8000 Aarhus C

Med mere end 20 års erfaring er der ikke nogen slinger i valsen, når Ridehuset bliver forvandlet til et summende julemarked fra fredag den 25. november til torsdag den 21. december. Bag julemarkedets boder gemmer sig flere kunstnere, som sælger deres værker, og med mere end 80 boder skulle du være sikret at finde mindst en af årets julegaver. Er der styr på gaveræset, kan du altid slå dig løs hos julemarkedets café, som byder på hjemmelavet suppe, pølser og ikke mindst noget sødt til ganen. Her kan du få både æbleskiver og ris a la mande, men også flere slags hjemmebag som ølkage, kiksekage og hindbærsnitter. Det hele kan naturligvis skylles ned med med enten varm kakao, kaffe, te eller gløgg. Markedet har åbent fra klokken 11 til 17 alle ugens dage, og det er ganske gratis at komme ind.