Foto: Lagkagehuset.

6 sukkersøde steder med julekager i Aarhus

GUIDE: Honningkager, klejner, æbleskiver: Juletid er lig med traditioner af særligt den spiselige slags. Vi giver dig seks bud på steder i Aarhus, hvor du kan få julens skønne kager.

Vaniljekranse fra 1866
Den Gamle By, Viborgvej 2, 8000 Aarhus C

Vi kommer ikke uden om småkagen i denne søde juletid, og vi har alle vores favoritter, der ved det første sprøde knas fylder hele kroppen med jul. Særligt den kranseformede, lyse og lette småkage med gylden skorpe giver bogstaveligt talt julelys i øjnene: Vaniljekransen! Hos bageren i museumsparken Den Gamle By ligger den tillokkende på disken og lover en himmerigsmundfuld og for nogle måske også et flashback til barndommen. Kagerne er nemlig lavet efter en ældgammel opskrift, hvor der anvendes rigeligt af alt det gode som smør og sukker. Sådan en sag suppleres fabelagtigt af en tår af noget varmt, så vi anbefaler et besøg på Den Gamle Bys torv, hvor du kan stå i vintermørket og lune bagen ved åben ild, mens fingrene tør op på en kop gløgg eller varm kakao – og munden er fuld af småkage. Men skynd dig! De kære bagere i byen har så travlt i december, at lageret kan svinde ind til det rene ingenting sidst på måneden.

Honning, der går lige i hjertet
Lagkagehuset, M. P. Bruuns Gade 34, 8000 Aarhus C – Immervad 2-8, 8000 Aarhus C

Har du set julekalenderen om Pyrus, så ved du, at den ”rigtige” honningkage skal spises i Christiansfeld i Sønderjylland. Det var nemlig her, den første honningkage blev bagt tilbage i 1800-tallet. Men også inden for mere overkommelig rækkevidde kan du finde gode bud på den klassiske julekage, som antager alskens former. Vores favorit findes hos Lagkagehuset i Aarhus, der virkelig har forstået de søde kager og balancegangen mellem blød og sprød. Dejen er baseret på en klassisk honningkagedej med det helt særlige honningkagekrydderi – ofte bestående af blandt andet nellike og ingefær – men hos Lagkagehuset pensles dejen med abrikos for at give den frugtige sødme, der gør hver bid vidunderlig. Og så gør det heller ikke noget, at de færdigbagte honninghjerter overtrækkes med en solid omgang mørk eller hvid chokolade. De kommer i to størrelser: Små til 34 kroner stykket og store honninghjerter til 59 kroner stykket.

En særlig årstidskage
Langenæs Bageriet, Langenæs Allé 14, 8000 Aarhus C – Rosenvangs Allé 187, 8270 Højbjerg – Grenåvej 275, 8240 Risskov 

Om det er finskbrød, pebernødder eller syltetøjsfyldte berlinere, der får julehjertet til at banke, så kan vi i den grad anbefale et besøg hos Langenæs Bageriet. Bagerkæden har nemlig opfundet en kage, som godt kunne gå hen og blive en favorit hos de jule-entusiastiske: Julekagen. Du behøver blot kaste et blik på den for at høre bjældeklang – forudsat, at du kan høre det over mavens rumlen, naturligvis. Tag en bid, og hør dig selv spørge, hvorfor i alverden julekagen ikke er en tradition på niveau med vaniljekransen. Vi tror dog, den kan blive det! En enkelt julekage koster 57 kroner, mens du får to styk for 90 kroner, og selve kagen smager som en art wienerbrød, der findes i to varianter med enten marcipan eller sukat og rosin. Så på med vanten – bogstaveligt talt – og af sted inden resten af byen opdager, at smagen af jul faktisk kan købes.

Æbleskiver til hele byen
Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus C

Det er pudsigt, som megen af julens spise har set helt anderledes ud, dengang det blev til. Sådan er det blandt andet med æbleskiven, der i sin tid blev lavet med rigtige æbler, som blev dyppet i dej og stegt i fedt. I dag er det dog bare dej, og et sted, hvor de laver ekstra meget af den gode, kardemommefyldte masse, er på madmarkedet Aarhus Street Food. Her har man skabt en specialfremstillet pande, der kan bage 96 æbleskiver på én gang. Jøsses, hvor er det heldigt, at sådanne pander ikke laves til privat brug, da der ellers ville være garanti for mavepine hele julen! Men faren for overspisning lurer alligevel: Panden er nemlig varm hver dag i december. Flere besøgende har allerede tilkendegivet på Aarhus Street Foods Facebook-side, at det er de bedste æbleskiver, de nogensinde har smagt. En bakke med tre æwelskiwer, hjemmelavet marmelade og sukker fås til rimelige 25 kroner – måske er der så råd til en ekstra omgang?

Mor Annas brunkager
Mor Anna Deli & Bageri, Mejlgade 5, 8000 Aarhus C

Et by-fænomen. Store ord om en lille, brun kage med lidt mandelsplinter eller drys på toppen. Men det er nu engang tilfældet med Mor Annas brunkager, som flere af os ser frem til allerede, når efteråret rammer. Den intime bager i Mejlgade har længe ligget højt på aarhusianernes hitliste, og det er en placering, stedet holder fast i med sine julekager. Brunkagerne smager nemlig af så uendeligt meget mere end dem, du kan købe i supermarkedet. En bakke velduftende juleknas kan erhverves for 30 kroner, men det er ikke den eneste jule-lækkerbisken, du kan få langet over disken. Mor Anna laver også blandt andet jødekager og noget så saftige og søde æblemuffins med kanel og mandler, så det kan være svært at vælge, når det bliver din tur i køen. Bageriet på Mejlgade fungerer desuden som en delikatesseforretning, og det er jo endnu en god årsag til at svinge forbi: Så kan værtindegaven til julefrokosten lige klares samtidig.

Klejner op og klejner ned
SchweizerBageriet, M. P. Bruuns Gade 56, 8000 Aarhus C

– Og klejner i min mave! Helst hele julen. Når det kommer til klejnebagning, fornægter tradition sig ikke, og derfor er det heller ikke så underligt, at byens måske bedste klejne skal findes hos et 35-år gammelt Aarhus-bageri. SchweizerBageriet har – ligesom mange af os andre – svært ved at vente med julens glæder til december, og derfor tyvstarter de julebageriet allerede i starten af november. Det må siges at være et prisværdigt træk, da vi så har endnu bedre tid til at nyde bageriets klejne, der er skabt efter alle kunstens regler. Den er nemlig veldrejet, sprød af udseende og tekstur, men alligevel blød og saftig indeni. Det er lige, så tænderne løber i vand ved den blotte tanke! En del af forklaringen kan skyldes, at SchweizerBageriet holder ved de gamle bagertraditioner og blandt andet insisterer på, at småkager skal bages med smør. En hyggelig detalje: Bageriet laver klejnerne i en hapser-venlig miniudgave under navnet ”nissenødder.”