Foto: Klassisk 65.

GUIDE: Feriebudgettet byder på efterår i Aarhus, men dine smagsløg vil til Frankrig og have moules marinière, confit de canard og creme brulée. What do to? Her er seks fristende franske spisesteder i Aarhus. 

Fristende former og fiskesuppe
Restaurant Latin, Klostergade 2, 8000 Aarhus C

Der er en næsten Moulin Rouge’sk burlesque-stemning på Restaurant Latin på hjørnet af Klostergade og Studsgade – med højt til loftet og billeder af bløde barme på de blodrøde vægge. Her har fransk-algierske Philip Tahi med enkelte afbræk styret slagets gang siden 1992, da han åbnede det franske åndehul midt i Latinerkvarteret. Menukortet byder dog på meget andet end bryst – for eksempel serverer man på 25. år stadig stedets signaturret, la soupe de poisson, en kraftig, mørk fiskesuppe med croutoner, ailoli og revet gruyère. Andre bistro-klassikere er moules marinière, det vil sige dampede blåmuslinger, foie gras-terrine med brioche og lapin en moutarde – kanin i sennepssauce. Forvent ægte, parisisk stemning med tætstående borde og røg og damp fra det åbne køkken. Tre retter fås for 300, 4 for 365 og 5 for 430 med tillæg for enkelte retter. Husets steak frites koster for eksempel en 50’er mere, til gengæld får du gavmilde mængder håndpisket bearnaise on the side.

Kloster-sprut i Klostergade
Lecoq, Graven 14, 8000 Aarhus C

Munkene i Chartreuse-bjergene gjorde en genistreg, da de i 1737 opfandt den løvgrønne Chartreuse-likør med udtræk af 130 planter og en dejligt bedøvende alkoholprocent på 55. Det kan de skrive under på hos Lecoq på Klostergade, der er den bar i verden, der sælger flest flasker per år – hele 1900 i 2016. Men inden du går til bunds i Chartreuse til 30 kroner glasset, bordfodbold og røgskyer af parisiske dimensioner i baglokalet, kunne du lige slå et smut forbi Lecoqs restaurant. Her kan du, udover en årstidsinspireret månedens menu til 275 kroner, blandt andet mæske dig i foie gras og rokkevinger, som er en noget hyppigere gæst i det franske end det nordiske køkken. Begge dele er på a la carte menuen til 345 kroner. Du kan også få frokost på Lecoq, hvor le chef lægger franske middagsklassikere på grillet hvidt brød – tre madder for 125. Og endelig kan du bare sidde og se Pariser-chic ud på fortovet med de røde stole med udsigt til Hipsterhøjen.

ET spisested – to menuer!
Restaurant ET, Åboulevarden 7, 8000 Aarhus C

Nej, Restaurant ET er ikke opkaldt efter et lille, brunligt rumvæsen, men derimod efter &-tegnet, som indikerer, at vi her både har med en restaurant, en vinbar og en butik at gøre. Og tag ikke fejl: Selvom åen aldrig bliver Seinen, og indretningen signalerer skandinavisk kølighed, banker der et stort fransk hjerte bag facaden ud til Åboulevarden. Blandt andet rummer det 22 sider lange vinkort udelukkende franske vine med priser fra 295 kroner til svimlende 19.888 for en Pauillac 1982 Chateau Latour 1. grand cru classé. Mon Dieu! ET har to menukort, nemlig Menu Traditionelle med klassikere som snegle, rørt tatar efter Michel Michauds opskrift og salade gourmandise med en perlerække af franske lækkerier. Og så er der Menu ET, som skifter med årstiderne – ofte med franske råvarer som for eksempel asparges fra Loire. Det er selvfølgelig også her, du kan suge en frokost-østers eller seks, hvis du er i det humør. Restauranten får hver uge franske varer direkte fra det berømte Rungis-marked i Paris. Bon appétit!

Fransk mormor-mad på Mejlgade
Oli-Bistro, Mejlgade 41, 8000 Aarhus C

Hvis du trænger til stemning fra venstre Seine-bred, rødternede duge og eksplosivt, gallisk temperament ad libitum, så skal du en tur på Oli-Bistro på Mejlgade, hvor Olivier Miens har banket sit lille hole-in-the-wall-spisested op. Her står den på fransk mormor-mad på det dagligt skiftende menukort med old school klassikere som coq au vin eller den typiske bistro-udskæring onglet, som er det pæne, franske navn for det knapt så kønne, danske ”nyretapper.” Også priserne er old school, næsten præ-Napoleonske, med frit valg mellem de faste retter til kun 135 kroner for 2 retter og 145 kroner for tre. Husets vin skænkes med løs hånd, hedder ikke noget smart og koster 35 kroner for et glas og 135 for en flaske. Læs menuen på den håndskrevne tavle, der hænger og lokker på facaden mod Mejlgade. Forvent ikke haute cuisine med tallerkenmalerier, men god, reel mad, som din imaginære grand mère i den lille franske landsby ville have lavet det.

Garcon, der er en bøf i mit bål 
Klassisk 65, Jægergårdsgade 65, 8000 Aarhus C

Der er ild i maden og sving i champagnesablen på Klassisk 65 i Jægergårdsgade, hvor man tager den franske arv meget alvorligt. Her tænker vi ikke kun på den franske jazz i højtalerne og et ostebræt, der kan give enhver normannisk malkeko præstationsangst. Næh – her praktiserer man den ædle kunst at tilberede nogle af det franske køkkens kronjuveler ved bordet. Der bliver håndrørt tatar for 195 kroner efter gæstens ønske. Og så bliver der flamberet både peberbøf til 295 kroner og crepes suzettes – altså pandekager – i appelsinkaramel til 125 kroner i et inferno af brændende sprut. Pas på moustache og briller! Det er også her, du kan fejre en af de vigtigste franske ”helligdage,” nemlig ankomsten af året friske Beaujolais Primeur-vin tredje torsdag i november. Et fænomen, som peakede i Danmark i 1980’erne og efterlod folk med blå tænder og tømmermænd på størrelse med Eiffeltårnet, men på Klassisk 65 tager man det stadig alvorligt.

En flad på fransk
The French Corner, Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus C

Hvis du stadig hungrer efter galliske genialiteter til en billig penge, så kan du tage en tur på The French Corner på Aarhus Street Food. Her kan du tale fransk med din pandekage, men husk at kalde den en ”galette.” Det er nemlig det korrekte navn for den form for tynde, sprøde boghvede-pandekager, man spiser i Frankrigs nordvestlige hjørne, Bretagne. Det er da også i Bretagne, at ejeren Marion har lært kunsten af bage galettes af sin bedstemor. Hun fylder dem med forskellige kombinationer af skinke, ost, æg, tomat og løg fra 45 kroner og opefter. En med æg, ost og skinke hedder en Complét, og hvis du får løg og tomat oveni, bliver det til en Obelix. Hvis din søde tand trænger til noget fransk, kan du også få almindelige søde crêpes, altså med nutella, karamelcreme, banan, sukker, smør eller syltetøj til bare 25 kroner og opefter. Marion henter i øvrigt selv sin karamelcreme hjem fra Bretagne.

Nana Balle
Læste Raymond Oliviers 800 siders "Kogekunstens Teknik og Finesser" som 10-årig og har været et madøre siden. Bliver mobbet for at kunne huske detaljer fra restaurantbesøg 25 år tilbage (for eksempel Terrine de campagne og Canard au miel, Sud-Ouest, Paris 1996) og mener, at Sauce Béarnaise snildt kan være en hovedret. Cand.Scient.Pol., journalist og kommunikationsrådgiver.