Foto: Bart

6 steder med White Russians i Aarhus

GUIDE: Nok er der langt fra Rusland til Aarhus og omvendt. Ikke desto mindre findes der et væld af steder i byen, hvor du kan indtage kombinationen af vodka, kaffelikør og mælk – også kaldet en White Russian. Her er vores bud på, hvor du finder seks vanvittig velsmagende af slagsen.

Events, artspace og en hvid russer
Bart, Skolegade 23, 8000 Aarhus C

Den forholdsvis nye dreng i Skolegade, BART, åbnede sidste efterår og er ret beset en cocktail- og craftbeerbar. Og så alligevel ikke, for BART er meget mere end det. Det er stedet for dig, der gerne vil kombinere en fredagsdrink med nye, kulturelle og kunstneriske udtryk. Med ugentlige events og artspace i baglokalet, er Bart med til at søsætte upcoming, lokale kunstnere og iværksættere, der indebærer alt fra graffitikunst, animationsprojekter til talks, som du har mulighed for at støtte gennem crowdfunding. En White Russian klarer de også godt bag den bueformede stenbar, hvor du kan købe den til 80 kroner, og som er fremtryllet på de tre klassiske ingredienser. Indretningen er på en gang urban, rå og varm. På væggene hænger ligeledes billeder og kunst skabt af lokale navne, som du selvfølgelig har mulighed for at købe og dermed være med til at kickstarte deres projekter. Der er mulighed for at komme forbi til events hver torsdag og nogle gange også enten fredag eller lørdag.

Den med eftermiddagssol
Café Drudenfuss, Graven 30, Aarhus C

En drink under efeurankernes grønne flor – Drudenfuss er ikke til at tage fejl af og er en sikker vinder, når solstrålerne bliver lange. Stedet, der kun holder lukket to dage om året, ligger placeret midt i Latinerkvarterets pulsåre og er det perfekte spot at tage en pause fra hverdagen eller shoppeturen. Her kan du slå dig ned, få pusten og i stedet følge med i Latinerkvarterets summende liv. Vi foreslår, at du bytter eftermiddagskaffen ud med en hvid russer eller nyder den ovenpå din frokost. Som det eneste af de seks steder, består Drudens version af den klassiske longdrink foruden af vodka, kaffelikør og mælk, også af fløde. Desserttime siger vi bare! Hele herligheden kan erhverves for 75 kroner – og så kan du endda være heldig at få røde kinder ovenikøbet. Du skal være forberedt på, at caféen kan være fyldt, da det er et populært sted blandt såvel shoppelystne aarhusianere, som indfødte studerende, så kom i god tid, hvis du vil være sikker på en plads i solen.

Aftensmad til din drink
Vesterlauget, Vestergade 50, 8000 Aarhus C

For fem år siden åbnede denne skønne madbodega i hjertet af hyggelige og pulserende Vestergade. På selve gaden hersker et helt andet tempo, end hverdagens hæsblæsende fart, hvilket fortsætter når du træder ind ad døren hos Vesterlauget. Stemningen er intim og retro, indrettet med gamle træborde og -stole, der leder tankerne hen på din fasters spisestue fra 70’erne. Her serveres en White Russian for sølle 60 kroner, og drinken laves på klassisk vis med vodka, mælk og en fransk kaffelikør ved navn Marie Brizard. Så kan du vist godt få råd til en mandagsdrink! Desuden kan du alle ugens dage få dig et solidt måltid aftensmad for blot 85 kroner, hvor menuen skifter fra dag til dag. Det gør stedet til et trækplaster for såvel unge som ældre, aristokrater og studerende. Jovist, Vesterlauget oser af folkelighed og kaster lune over det lille madbodega, hvor du både kan komme alene eller hive vennerne med til en hverdagsdrink.

Drinken med kærlighed
Stechers, Åboulevarden 39, 8000 Aarhus C

Til dig som trænger til et sted uden alt for mange mennesker og ønsker at afvige fra den populære solside ved Åen – så bare rolig. Løsningen findes lige ovre på den anden side. Cocktailbaren Stechers, der også fungerer som vin- og tapasbar, er det ideelle sted at indtage en White Russian før eller efter middagen. På tavleskiltet udenfor står ”kærlighed”, som den sidste ingrediens i deres udgave af drinken, og vi bilder os ind, at det kan smages. Stemningen er uformel, og du sidder ved højborde med levende lys, hvorfra du har udsigt over Åen. Du kan selvfølgelig også tage plads udenfor ved de gamle vintønder, der nu tjener som små borde, og dermed kan du sidde i første parket til Åen. Prisen for en drink er 65 kroner, og den kan indtages tirsdag til lørdag. Smager det af mere, er der heldigvis rig mulighed for at få stillet sulten med et charcuteribræt, som indeholder alt fra paté til mangochutney. Det kan blive dit for den nette sum af 119 kroner, og så følger der ovenikøbet et glas vin med.

2 for 1
Lava, Åboulevarden 22, 8000 Aarhus C

Går du lidt længere hen langs Åen og krydser over til den solbeskinnede side, finder du vores næste bud på, hvor en White Russian bør indtages i Aarhus. Lava er nemlig stedet, hvor du efter klokken 21 torsdag til lørdag kan få to ens drinks og kun betale for den ene. Og hvad er bedre end én hvid russer? Ja, nemlig to. 80 kroner og du har dobbelt op på favoritdrinken – én til hver hånd. Foruden cocktails kan du også købe klassiske caféretter hele dagen fra klokken 9.00, hvor restauranten åbner. Stedet er en populær perle blandt Åens mange gæster, og når lyset sænker sig over vandet, tager de røde varmelamper over, så der fortsat er mulighed for at sidde ude. Indenfor pryder nye møbler rummet, mens det sorthvide glasloft leder tankerne hen på Wien og en cocktailbar anno 1940. Hvis stemningen er til det, byder der sig også et dansegulv, men ellers er det mest de mange siddepladser og beliggenheden, der lokker gæsterne til.

Salige drinks og dansende rytmer
Café Paradis, Paradisgade 9, 8000 Aarhus C

Når aftenen tager til og kalder på mere end bare en enkelt White Russian over stearinlysets skær, så er det tid til at lægge vejen forbi Aarhus hyggeligste natbar. Café Paradis, eller bare Paradis, gik tidligere, og meget passende, under navnet ”den sidste café”, idet det var midtbyens sidste sted at gå i byen, når de andre barer og diskoteker begyndte at lukke ud på morgentimerne. I dag fungerer Paradis som et almindeligt gå-i-byen-sted og er især et populært spot blandt unge og studerende. Og med god grund, da Paradis oser af god stemning og en afslappet atmosfære, hvor der er plads til alle typer: Om du er dansedronning eller trives bedst i en blød sofa med en drink i hånden. Baren og dansegulvet finder du på anden etage, hvor første etage fungerer som rygerlounge for dem, der tager sig en pause mellem dansetrinene. I baren kan du bestille en kølende russer for 70 kroner, hvilket du sikkert får brug for, da stedet ofte er fyldt torsdag til lørdag. Na zdarovya!