Foto: KP5.

GUIDE: De nye restauranter åbner på stribe i Aarhus for tiden, og det kan være svært at bevare overblikket. Her er seks af de nye spisesteder, du skal prøve.

Sårt i nye klæder
Bardok, Åboulevarden 51, 8000 Aarhus C

Trioen Martin Fryd, Mads Schriver og Daniele Antonelli var indtil forrige år en del af teamet på den lukkede restaurant Sårt på Jægergårdsgade, og nu har de fået fod under eget bord med den nyåbnede Bardok på Åboulevarden. Trods et nyt navn og et væsentligt mindre lokale er stilen helt som på Sårt med en uformel atmosfære, høj musik på anlægget og et uforudsigeligt fusionskøkken, hvor retterne er inspireret af alt fra Italien til Østeuropa. Start for eksempel med en omgang hjemmelavet charcuteri efterfulgt af svinekebab i spicy-sød marinade og anatolske dumplings, der serveres med hjemmelavet yoghurt og bløde løg. Til dessert er der ingen vej udenom den balkanske kage baklava, der er lavet med pistacienødder, mandler og det mellemøstlige krydderi sumak. Maden kan skylles ned med en IPA-øl eller et par vodkashots, som ifølge ejerne passer perfekt til de eksotiske anretninger. Priserne starter ved 40 kr. per ret.

Bistroklassikere på øen
KP5, Kystpromenaden 5, 8000 Aarhus C

Østers, kalvebrisler og rokkevinge. Der er lækre råvarer for alle pengene på den franske restaurant KP5, der i starten af marts slog dørene op i brasseriet Frøken Kochs gamle lokaler på Aarhus Ø. Bag den maritime restaurant står folkene bag vinbaren Vindanmark og den nærliggende bistro Goulu, og målet er ifølge ejerne at skabe et folkeligt sted, hvor gæsterne kan komme både i shorts og habit. Uanset påklædning er menuen dog ens for alle: velsmagende bistroklassikere som foie gras, tatar med pommes frites og helstegt poussin, der giver associationer om sydligere himmelstrøg. Kan man ikke vælge, har køkkenet en skiftende treretters menu med afsæt i sæsonens råvarer. Stedet har desuden en søndagsbrunch i tre serveringer med alt fra fynske pølser til hjemmebagte croissanter. Prisen for enkeltretter starter ved 88 kr., sæsonmenuen fås for 328 kr., og en søndagsbrunch med fuldt udtræk står i 218 kr.

Københavnsk pizza
Frankies Pizza, Mejlgade 45, 8000 Aarhus C

Er du til stenovnsbagte pizzaer, iskolde øl og farvestrålende cocktails? Så kan turen gå forbi byens nye pizzarestaurant Frankies Pizza, der i starten af marts åbnede på Mejlgade. Stedet er en aflægger af to restauranter af samme navn i København, og menuen består af en stribe sprøde pizzaer toppet med alt fra gedeost til sort trøffel. Prøv eksempelvis en Ring of Fire med spicy pølse og rødløg eller en Honolulu med ananaschutney og skinke. Eller hvad med en Tony’s Meatball, der er fyldt med kødboller, parmesan, persille og frisk salvie? Priserne starter ved 80 kr., og skal den have fuld gas, kan man investere i ad libitum-menuen Frankies Feast med pizza, vin og cocktails til 350 kr. Frankies Pizza er startet af folkene bag den danske restaurantkæde Madklubben, der sidste år åbnede to restauranter i Aarhus og har endnu én på vej. Alle stedets pizzaer kan tages med hjem i privaten som takeaway.

Prisbillig middelhavsmad
Just Bistro, Mejlgade 46B, 8000 Aarhus C

Med hovedretter fra blot 79 kr. kan de fleste være med hos den lille Just Bistro, der i januar slog dørene op i en baggård i Latinerkvarteret. Bag bistroen står den græske Josef Marcus, som byder på klassisk middelhavsmad som ovnstegt lam, helstegt kylling og grillspyd med svinekød. Indretningen med ternede gardiner, tæpper på gulvene og en håndskrevet menutavle på væggen er særdeles uformel, og bliver det lige lovligt rustikt, kan maden tages med hjem som takeaway. Under alle omstændigheder er det oplagt at kickstarte måltidet med en håndfuld hapsere, for eksempel marinerede ansjoser, gedeost i to varianter eller grillet chorizo. I glasset kan man snuppe et glas vin, en IPA-øl eller et glas juice. Vær opmærksom på, at Just Bistro kun har 20 pladser, så det er en god idé at bestille bord på forhånd. Bonusinfo: den autodidakte Josef Marcus laver efter eget udsagn alle retter uden brug af opskrifter.

Prisvindende burgere
Cock’s & Cows, Åboulevarden 9, 8000 Aarhus C

Det navnkundige Aarhus-pizzeria Italia lukkede ved årsskiftet efter mere end 30 år på Åboulevarden, og i stedet er der kommet burgere på menuen i det rummelige lokale, der tidligere i år blev overtaget af den københavnske burgerkæde Cock’s & Cows. Kædens første filial uden for hovedstaden lokker med hele ni slags burgere, som kan suppleres med en eller flere hapsere i form af friterede løgringe, chili-ostekugler eller chicken wings i hjemmelavet barbecuesauce. Priserne starter ved 89 kr. for en klassisk burger, og har man den store pengepung med, kan man investere 139 kr. i den voldsomme The Governator med to bøffer, dobbelt bacon og dobbelt ost. Restauranten har også tre salater på kortet, hvis der skal grønt på tallerkenen. Den finskejede Cock’s & Cows blev etableret tilbage i 2010 af tre natklubejere og har fire gange vundet prisen for byens bedste burger på det københavnske webmedie AOK.

Brasserie i det grønne
Früd Brasserie & Restaurant, Dalgas Avenue 54, 8000 Aarhus C

Beliggenheden fejler ikke noget for Früd Brasserie & Restaurant, der før jul slog dørene op i udkanten af Marselisborgskovene i det sydlige Aarhus. Bag stedet står den erfarne Aarhus-restauratør Jürgen Frühwirth, og aftenmenuen lyder på en fast pakke med snacks, tre retter, petit fours, aperitif og vin ad libitum til 649 kr. Retterne skifter løbende, og lige nu kan man stille sulten med løgsuppe, terrine med champagne og pæresnitte med karamel, mens det indledende snackbatteri består af kammusling, stenbiderrogn og æblekompot. Kommer man forbi til frokost, kan man sætte tænderne i en håndfuld fransk-inspirerede a la carte-retter fra 89 kr., og hver morgen kan man desuden starte dagen med en morgenmadsanretning bestående af surdejsbrød, skinke, blødkogt æg, granola og frisk frugt til 139 kr. Jürgen Frühwirth har tidligere drevet restauranterne NO16 og Sans med Früd ved havnen.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.