Foto: Salling Rooftop

GUIDE: December kalder på varm gløgg, men hvor skal den krydrede juleklassiker indtages? Her er seks hyggelige steder i Aarhus med gløgg på menuen.
Knald på krydderierne

Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus C

Efter en shoppingtur i en vinterkold midtby ligger madmarkedet Aarhus Street Food ved rutebilstationen perfekt, når kroppen skal varmes med et glas gløgg. Den lune juledrik fås i en rød og en hvid variant, som kan indtages sammen med en bakke hjemmebagte æbleskiver i de rummelige lokaler, der er indrettet i stationens gamle busgarage. Uanset farve er der fuld knald på krydderierne i gløggen, og til en pris på blot 25 kr. for en kop er den tilmed en af byens billigste. Den klassiske, røde udgave er lavet på portvin, snaps og Angostura-bitter, som er smagt til med lime, citron, appelsin, mandarin, stjerneanis, kanel og kardemomme. Den hvide variant er mere frisk og består af hvidvin, orangelikør, japansk yuzu-frugt, frisk ingefær og diverse citrusfrugter. Tre æbleskiver fås til 25 kr., og er der appetit til mere, byder markedet også på friskbagte klejner, pebernødder og risalamande-is med kirsebærsovs.

Varm vin på baren
VinDanmark, Kystpromenaden 2, 8000 Aarhus C

En vinbar har naturligvis varm vin på menuen i december, og således også VinDanmark, der i en årrække har holdt til i en rød murstensbygning få meter fra vandet på Aarhus Ø. Vinbarens gløgg er efter eget udsagn lavet med en kæmpe portion kærlighed, der er blandet med et slagkraftigt mix af portvin, rom, snaps og den potente rødvin Vinas de Miedes fra Nordspanien. Gløggen er smagt til med muskatnød, nelliker, kardemomme, appelsin, citron, ingefær og kanel, og prisen for en kop er 45 kr., hvilket inkluderer en håndfuld julesmåkager fra Vorgod Bageri i Vestjylland. Den krydrede drik indtages i vinbarens stemningsfyldte lokale, der i anledning af julen er peppet op med lyskæder, stearinlys og julemusik på anlægget. Stedet har et stort udvalg af vine på flaske, hvis der mangler gaveidéer til juletræet. Bemærk at baren kun har åbent torsdag, fredag og lørdag.

Økologisk med udsigt
Salling Rooftop, Søndergade 27, 800 Aarhus C

Hvem bliver ikke fortryllet af de mange julelys på Strøget? Et af de bedste steder at nyde udsigten over lysene er fra tagcaféen Salling Rooftop, som frem til jul serverer vellavet gløgg til byens shoppere på toppen af stormagasinet Salling. Er smagsløgene til klassisk jul, skal man vælge den røde gløgg lavet på rødvin, rom og portvin smagt til med appelsin, æble, brun farin, appelsinskal, muskatnød, kanel og nellike. Er man derimod frisk på en mere moderne gløgg, skal man bestille den hvide udgave med hvidvin, rom, hyldeblomstsaft, citron, ingefær og kardemomme, der er mere syrlig i smagen. Prisen er 55 kr., og begge varianter udmærker sig ved at være lavet af rent økologiske råvarer. Sulten kan stilles med æbleskiver og klejner, og er søde sager ikke nok, byder caféen på et overdådigt julebræt med kryddersild, anderillette, grønkål, koldrøget laks, svinekam, rødkål og oste til den nette sum af 95 kr.

Keramik og medaljer
Kählers Spisesalon, M. P. Bruuns Gade 33, 8000 Aarhus C

Midt på M. P. Bruuns Gade kan man få varmen hos den populære Kählers Spisesalon, der er indrettet i charmerende pariserstil med lange træborde, ild i pejsen og franskinspirerede glaslofter. Beliggenheden gør salonen perfekt til et pitstop op til jul, hvor der er velsmagende gløgg og elegante kager på menuen. Prisen er 75 kr. for en kop varm gløgg med hjemmebagte småkager, og en fin detalje er, at begge dele på stilfuld vis serveres på Kählers eget keramik. Skal der flere søde sager til, har stedet specialiseret sig i sprøde medaljer, som i anledning af julen fås i flere specielle varianter. Prøv for eksempel en medalje med kirsebærkompot, brændte mandler og hvid chokolade til 55 kr. Eller hvad med en medalje med dadelkompot, cognac og kaffeskum til samme pris? Hvis keramikken giver idéer til årets julegaveindkøb, kan kopper og tallerkener købes i Kählers butik lidt længere oppe ad gaden.

Klassisk stil
Løves Bog- & Vincafé, Nørregade 32, 8000 Aarhus C

En af byens hyggeligste caféer er Løves Bog- & Vincafé, der i en årrække har holdt til midt på den trafikerede Nørregade. Stilen er rustik med ældre møbler, bogreoler langs væggene og afdæmpet belysning, og på menuen op til jul er en fortrinlig gløgg, der laves fra bunden af folkene bag disken. Stilen er klassisk med rødvin, mandler og rosiner, der er kogt op med ingefær, brun farin, nelliker, kanel, appelsiner og et skud spiritus. Prisen er 50 kr., og den varme juledrik kan suppleres med en hjemmebagt brownie, der fås til 30 kr. Går turen forbi Nørregade til frokost, byder stedet også på diverse snacks, sandwiches, salater og tapastallerkener til SU-venlige priser. Løves Bog- & Vincafé har åbent indtil kl. 24, så det gør ikke noget, hvis gløggtrangen indfinder sig sent. Bonusinfo: Alle bøgerne i reolerne kan købes, så mangler der en gaveidé til familiens bogorm, kan den med garanti findes her.

Fransk spiritus
Vesterlauget, Vestergade 50, 8000 Aarhus C

Madbodegaen Vesterlauget er mest kendt for specialøl og mad til SU-venlige priser, men her op til jul har stedet udvidet menukortet med en særlig udgave af den klassiske gløgg. Den alkoholfyldte juledrik på Vestergade laves med hyldeblomstsaft og den franske spiritus pastis, der giver fine nuancer af anis i koppen. Prisen er 45 kr., og den varme gløgg kan enten indtages ved et af de små borde med udsigt til gaden eller i det rummelige baglokale, hvor der er god plads til poserne med dagens juleindkøb. Går turen forbi Vesterlauget sidst på eftermiddagen, er det oplagt at slutte besøget af med en hurtig aftensmad på det lille spisested. På menuen er dagens såkaldte tavleret, der kan være alt fra indisk lammecurry med naanbrød til klassisk culottesteg med kartoffelmos. Prisen er blot 85 kr. per næse, så der er fint råd til at skylle måltidet ned med en af juleøllene fra baren.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.