To Michelin-kokke fra Aarhus er inviteret til Canada sammen med stjernekokke fra hele verden.
For første gang er nordiske kokke inviteret med til den prestigefyldte gourmetfestival ’En Lumiere’ i Montreal i Canada. Festivalen er startet i år 2000 af blandt andre den franske stjernekok Paul Bocuse, og et tilbagevendende element i den 14 dage lange festival er, at verdens bedste kokke kommer til Montreal for at overtage en lokal restaurant i to dage.
Fra Danmark deltager de to ejere af Gastromé i Aarhus, Søren Jakobsen og William Jørgensen, der den 1. marts flyver til Canada.
”Vi tager derover for at inspirere kokke og gæster fra andre lande, men samtidig også for selv at blive inspireret. Vi kommer som ambassadører for dansk gastronomi, som er blevet interessant rundt i hele verden. Vi har nogle principper, som vi arbejder ud fra i forhold til gæster, medarbejdere og smag, og dem vil vi forsøge at koge ned og præsentere på den canadiske restaurant, som vi skal overtage,” fortæller William Jørgensen.
Fem sikre retter fra Aarhus
De danske kokke har taget fem retter med fra deres eget menukort, og de betegner de fem retter som sikre kort.
”Vi kommer med sikre vindere her fra Aarhus, som vi har fået god respons på. Vi vil ud på gulvet og være med i servicen for at snakke med gæsterne, som vi plejer. Jeg er spændt på at høre deres kommentarer, og vi drømmer da om, at en eller to af vores retter falder i så god jord, at de bliver på menukortet, efter vi er taget hjem,” siger Søren Jakobsen.
Den nye frække dreng i klassen
Forbindelsen til den canadiske gourmetfestival er skabt via det verdensomspændende gourmet-netværk Délice, som Aarhus er en del af. Det medlemskab kan der ifølge Pelle Øby Andersen, direktør i Food Organisation of Denmark, drages mange fordele af.
”Aarhus har været så forudseende, at de meldte sig ind i gastronomi-netværket Delice sammen med 21 andre byer, som også har fokus på gastronomi og fødevareinnovation. Det er meget positivt, at vi sender danske kokke rundt i hele verden for at repræsentere Danmark, og det er interessant, at vi nu er nået til et punkt, hvor det ikke kun er de kendte frontløbere som Claus Meyer og René Redzepi, som bliver inviteret,” siger Pelle Øby Andersen.
Gastronomi og kultur skaber vækst
Hos Aarhus Kommune glæder man sig ligeledes over at kunne sende to repræsentanter til Canada med Aarhus påtrykt visitkortet.
”Det har krævet hårdt arbejde at sætte Aarhus på verdenskortet, men det ser ud til, at vi er nået et godt stykke, og vores strategi om at satse på koblingen mellem gastronomi og kultur er lykkes. Interessen for vores lokale gastronomi har fået utrolig stor opmærksomhed den seneste tid, og det betyder nye muligheder for vækst for både etablerede og nye fødevarevirksomheder her i regionen,” siger udviklingskonsulent Jesper H. B. Christensen fra Aarhus Kommune.
På canadisk TV
Canadisk TV har henvendt sig og vil lave et indslag om dansk og nordisk gastronomi med de to kokke under opholdet i Canada.
”Det er fedt, at vi bliver inviteret ud i verden for at inspirere. Det turde vi ikke en gang drømme om, da vi sad i klasseværelset på Silkeborg Tekniske Skole for 20 år siden. Vi vil gerne være med til at vise Aarhus frem ude i verden, der er i den grad momentum for Aarhus for tiden med flotte anbefalinger i internationale medier, og det skal vi selvfølgelig udnytte,” siger William Jørgensen.