Foto: Erhvervsakademi Aarhus

Fødevareteknologi og applikation: Malene sørger for, at vores fødevarer er i orden

Annonce ~ 25-årige Malene Ladegaard bruger sin arbejdsdag på at sikre, at blandt andet forskellige ingredienser er, som de skal være. Med sig i rygsækken har hun en professionsbachelor i fødevareteknologi og applikation fra Erhvervsakademi Aarhus.

Da Malene Ladegaard i januar afsluttede sin uddannelse hos Erhvervsakademi Aarhus, fik hun to nye titler: Hun blev nemlig både professionsbachelor i fødevareteknologi og applikation samt kvalitetskoordinator hos virksomheden Procudan, der har hjemme i Kolding.

Producan sælger blandt andet ingredienser som bælgfrugter, nødder, salt og kakaopulver samt noonfood-produkter som ostevoks. Malene Ladegaard arbejder med kvalitetsstyring, og det indebærer en bred vifte af opgaver. 

”Jeg tjekker blandt andet analysecertifikater og udtager prøver på de varer, der kræver det. Derudover vedligeholder jeg vores kvalitetsstyringssystem, som vi bruger til at udarbejde procedurer, vejledninger og instruktioner med fokus på eksempelvis fødevaresikkerhed, hygiejne og arbejdsmiljø. Og så arbejder jeg med validering af de rengøringsmetoder, som bliver brugt i forbindelse med produktion,” forklarer hun.  

”Jeg var i praktik hos Procudan på 5. semester af min uddannelse, og jeg skrev også mit bachelorprojekt i samarbejde med virksomheden. Da jeg blev færdiguddannet, blev jeg tilbudt det barselsvikariat, jeg sidder i nu. Det har været en god vej til at få en fod indenfor i branchen og prøve kræfter med kvalitetsstyring,” fortæller 25-årige Malene Ladegaard.

Supergod kobling mellem teori og praksis

Da Malene Ladegaard i 2018 skulle søge ind på en videregående uddannelse, var hun i tvivl om, hvad hun egentlig ville studere.

”Men så blev jeg gjort opmærksom på professionsbacheloren i fødevareteknologi og applikation, og den tiltalte mig med det samme. Uddannelsen er naturvidenskabelig og meget alsidig, og jeg syntes, det kunne være spændende at arbejde med fødevarer,” siger Malene Ladegaard og uddyber:

”I løbet af uddannelsen har vi haft mange forskellige projekter og forløb med virksomheder. Hvert semester slutter for eksempel af med, at du i grupper arbejder med en case, og den her kobling mellem teori og praksis fungerer supergodt.”

Malene Ladegaard. Privatfoto

Åbner for forskellige muligheder

Under uddannelsen blev Malene Ladegaard fanget af især fagene produktion og kvalitetsstyring.

”Men det betød ikke, at jeg havde en klar idé om, hvad jeg ville bagefter. Jeg havde det sådan, at så længe, jeg syntes, uddannelsen var spændende, så skulle jeg nok finde ud af at lande et godt sted,” forklarer hun.

For Malene Ladegaard er det klart en fordel, at professionsbacheloren i fødevareteknologi og applikation er bred og åbner for mange forskellige muligheder.

”Du uddanner dig ikke til ét bestemt job, men kan blive meget forskelligt alt efter, hvad du vil, og hvad der byder sig,” siger hun.

Vil du gerne læse videre, giver professionsbacheloren dig også mulighed for at blive optaget på en relevant kandidat- eller masteruddannelse i Danmark eller udlandet.

Studiet ruster til jobbet

Når Malene Ladegaard møder ind hos Producan, er det både hendes tid i virksomheden og på studiet, der har rustet hende til arbejdet.

”Jeg har jo været tilknyttet Procudan siden min praktik, så jeg har lært en masse her. Men jeg bruger helt sikkert også det, jeg har lært på studiet, især de fag, der knytter sig til kvalitetsstyring,” siger hun og slutter:

”På professionsbacheloren i fødevareteknologi og applikation arbejder du desuden rigtig meget i grupper, så jeg er vant til at arbejde sammen med mange forskellige mennesker. Det er også en klar fordel, når du kommer ud på arbejdsmarkedet.”

Gastronomi

Se alle