For mange af os er fødevarer som fisk det oplagte valg, når det handler om at få dækket vores protein- og omega-3-behov. Men hvad nu hvis svaret til næring ligger dybere på havets bund? De seneste år har alger nemlig vist sig at være lidt af et superfood, der ikke kun er mere bæredygtigt, men også spækket med næringsstoffer. Så er det muligt, at springe fødekæden over og få vores næring direkte fra algerne?
Læs også: Hvad er den bedste gourmetrestaurant i Aarhus? Her er 11 gode bud
En studerendes udforskning af alger
Under et udlandsophold på Island har studerende på Erhvervsakademi Aarhus, Line Sander Pedersen, undersøgt algernes potentiale som ernæringskilde i forbindelse med sit bachelorprojekt. Som en del af sin uddannelse til fødevarebachelor tilbragte Line tre måneder hos Vaxa, en unik virksomhed placeret på Island.
Hos Vaxa har de speciale i at udnytte algernes superkræfter. Under udlandsopholdet fik Line ikke blot praktisk erfaring med alger som ernæringskilde, men også en dybere forståelse for bæredygtig fødevareproduktion og potentielle løsninger på globale udfordringer.
Om sin tid hos Vaxa fortæller line: “Vi fik lov at være en del af virksomheden. Vi blev indblandet, spurgt til ideer, fik hænderne i en masse forskellige processer og lærte meget.”
Alger: En ny og spændende ernæringskilde
På Island arbejdede Line blandt andet med alger som ernæringskilde. Det kan måske virke lidt usædvanligt, at begynde at inkludere alger i vores kost, men faktisk udgør de små mikroorganismer lidt af et næringsmæssigt kraftværk. Algerne indeholder nemlig både protein, omega-3 og en masse vitaminer og mineraler – ligesom blandt andet fisk. Derudover kan algerne også bruges som et naturligt blåt farvestof, der ellers bliver fremstillet kunstigt.
Udover de næringsmæssige fordele, kan algerne på sigt være med til at løse flere problematikker. Med en verdensbefolkning der fortsat stiger, kan det være svært for fødevareproduktionen at følge med. Her kan algerne, med deres store uudnyttede potentiale, blive en vigtig ressource i en mere klimavenlig produktion af fødevarer.
Men hvordan inkorporerer man så algerne i sin kost? Hos Vaxa arbejder de på at skabe forskellige løsninger, der kan gøre algerne til konkrete produkter. Her bliver algerne blandt andet brugt i kosttilskud, som farvestof og som proteinkilde i kødfrie produkter. Fremtiden for algerne som en del af vores kost ser altså lovende ud.
Om algernes potentiale i fremtiden fortæller Line: “Jeg tror klart at alger kommer til at ses i fødevareindustrien og hjemme hos forbrugeren i fremtiden. Algen er et godt og bæredygtigt alternativ blandt andet til fisk.”
En bæredygtig og naturlig ressource
Det er ikke tilfældigt, at virksomheden Vaxa er placeret på Island. Line Sander Pedersen fortæller, at placeringen udnytter det islandske klima, som på grund af især den termiske aktivitet i jorden har en masse vedvarende energi. Denne energi bliver udnyttet i produktionen af alger, og derfor er processen ganske enkelt helt CO2 negativ.
Udover produktionen, er algerne også bæredygtig i sig selv. De optager nemlig CO2 gennem deres evne til at lave fotosyntese. I modsætningen til store dele af verdens fødevareproduktion, bidrager algerne altså til at reducere forbruget af jordens ressourcer.
Fra Aarhus til Island
Hvordan ender man egentlig på Island hos en virksomhed, der arbejder med alger? Lines spændende udlandsophold hos Vaxa blev til som en del af hendes uddannelse til fødevarebachelor – en uddannelse der kun findes på Erhvervsakademi Aarhus. Her bliver de studerende rustet til at finde innovative løsninger og skabe nye fødevarer, der imødekommer danskernes behov og ønsker.
“Uddannelsen har helt klart givet mig en masse god erfaring og værktøjer med i min bagage. Jeg synes virkelig det er fedt at man arbejder med reelle opgaver som er det som sker ude i den ”virkelige verden” og ikke blot noget man ”finder på” til at kunne arbejde med på skolebænken,” fortæller Line.
Gennem uddannelsen bliver de studerende udfordret til at tænke ud af boksen og arbejde med bæredygtighed, sundhed og innovation inden for fødevareindustrien. Med fokus på den grønne omstilling er målet at producere fødevarer, der ikke kun er sunde, men også bæredygtige og miljøvenlige.
På fødevarebacheloren får de studerende, ligesom Line, også chancen for at tage ud i verden og afprøve det, de har lært, hos nogle af de mange fødevarevirksomheder, der findes i udlandet.
Lidt om fødevarebacheloren på Erhvervsakademi Aarhus:
- Uddannelsen varer 3 1/2 år fordelt på 7 semestre.
- Det er en naturvidenskabelig professionsbachelor.
- Uddannelsen giver en direkte billet til et attraktivt jobmarked.
- Uddannelsen indbærer et halvt års praktik og findes kun i Aarhus.
- På uddannelsen får du praktisk erfaring med den samlede proces fra råvarer til færdigt produkt.
Du kan læse mere om uddannelsen til fødevarebachelor på Erhvervsakademi Aarhus´ hjemmeside her.