Foto: ToastIt.

6 fristende steder med comfort food

GUIDE: Måske gik eksamen ikke helt efter planen, eller måske skal du arbejde, mens solen bager udenfor. Uanset kan du sommetider have brug for et lille pick-me-up i form af lækker mad, og her er seks steder, som kan netop det.

Den ostede
TOASTiT, Klostergade 68, Aarhus C

Mange forbinder nok comfort food med smeltet ost, og det gør de også hos TOASTiT på Klostergade, der siden åbningen i 2015 har langet smeltende godbidder over disken. Hos toastbaren laver de deres toasts på surdejsfranskbrød, som får lov til at hæve og hygge sig i 48 timer – har du brug for at drukne dine sorger i smeltet ost, er en Beef N’ Double Cheese med krydret oksekød, løg, chilikompot, cheddar og lagret havarti derfor et godt bud på en trøster! På kortet finder du også muligheder til vegetarer og veganere, og de instagramværdige, ostede toasts koster mellem 50 og 58 kroner. Savner du lidt ekstra til din toast, kan du købe TOASTiT’s hjemmelavede kartoffelchips, som bliver bagt i ovnen – og husk endelig at tage dagens dip med for kun sølle syv kroner. Vi anbefaler også, at du køber en salted caramel-milkshake, der er lavet på vaniljeis, sødmælk og TOASTiT’s hjemmelavede karamelsauce. Ja tak, siger vi bare!

Den italienske
La Pasta Fresca, Aarhus Street Food, Ny Banegaardsgade 46, 8000 Aarhus C

Det er svært at gå galt i byen med frisk pasta og endnu sværere, når pastaen er dækket af en cremet sauce og bacondrys. Hos La Pasta Fresca ved madmarkedet Aarhus Street Food kan du for en stund glemme alt omkring dig og nyde en hjemmelavet fettuccine alla carbonara eller lasagna. Mamma mia! Det er dog ikke kun kødspisende, som kan nyde godt af La Pasta Fresca, for stedet har også en pasta/pesto-ret uden kød, så ingen bliver snydt for oplevelsen. Stedets pasta bliver lavet om morgenen, så du er sikret den der lille bid af Italien, som bare ikke findes på hylderne i Brugsen. Yes, please! Du finder den italienske pastabod gemt i virvaret af streetfood-madboder, og alle måltider fås for under 100 kroner. Du kan derfor sagtens overholde et stramt budget, men samtidig forkæle din gane. Et godt tip: Køb et glas rosévin i en af de nærliggende boder, og find et spot i solen udenfor, hvor du kan nyde din mad.

Den varme
Café Folkeven, Thorvaldsensgade 17, KLD 8000 Aarhus C

Når humøret skraber mod bunden, eller du bare trænger til noget lækkert, er Café Folkeven et godt sted at komme. Caféen ligger på hjørnet af Thorvaldsensgade og kan i forbifarten være svær at spotte, men den er helt sikkert et besøg værd. Lokalet er småt, varmt, og hyggen er til stede! Her kan du lægge problemerne uden for kælderdøren og nyde en lækker gryderet, som varmer helt ind til knoglerne. Retterne varierer, så du er nødt til at komme forbi ofte for at smage de forskellige, men hvis en gryderet ikke lige er dig, kan du skifte den ud med en sandwich eller en sprød salat. Dem får du i både en vegetar- og veganerversion, som du kan tage med dig ud i verden, hvis du vil. Og mangler du energi? Ja, så kan du også få en kop kaffe, som Café Folkeven lover er brygget på kærlighed. Bonusinfo: Ved åbningen i 2013 hed caféen VWcafe og var en kaffebar på hjul i en Volkswagen-bus.

Den danske
Raadhuus Kafeen, Sønder Alle 3, 8000 Aarhus C

Nogle gange er der lidt langt hjem til bedstemors gryder, og dit eget hjemmelavede måltid bliver bare heller ikke altid lige så godt. I de situationer er Raadhuus Kafeen et godt alternativ, hvor du roligt kan glemme alt om bedstemors opskrifter for en stund. Her finder du alverdens danske retter fra stegt flæsk med persillesovs til bouef bearnaise oksefilet med pommes frites, ligesom du kan sætte tænderne i en omgang smørrebrød til frokosttid. Hovedretterne i aftentimerne ligger mellem 136 og 199 kroner, og frokostsmørrebrødet kan du få for mellem 69 og 132 kroner. Rimelige priser, må man sige! Raadhuus Kafeen er et af Aarhus’ ældste spisesteder med åbningsdato helt tilbage til 1924. Dengang hed den Park Alleens Vinstue og solgte primært øl og vin, men siden da har restauranten skiftet både ejere og navn. Ifølge Raadhuus Kafeen selv har politikere og embedsmænd også haft sin gang i lokalerne, da Rådhuset jo ligger lige over for stedet. Sejt!

Den søde
Vanilla Chocolatier & Konditori, Aarhus Central Food Market, Skt. Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C

Vil du gerne løfte stemningen og sætte gang i hyggen, er kage en god mulighed – og kager, der virkelig kan det, er dem fra Vanilla Chocolatier & Konditori hos madmarkedet Aarhus Central Food Market. Her kan du vælge en kage efter dit humør, og vi anbefaler gerne Vanillas Jordbærtærte, der for nyligt et kåret til Aarhus’ bedste af Smag Aarhus læsere: Den er bygget på en marengsbund og indeholder hvid chokoladecreme, danske jordbær og sommerlig hygge. Mums! Du kan få en stor til 99 kroner og en mindre til 39 kroner, som du kan trøste dig med i frokostpausen, når alle andre ligger på stranden og nyder solen. Flere af kagerne er også glutenfri, og til de, der er lidt mere chokoladefikserede, har kageboden også en variant med hasselnødcreme og chokoladebund. Alle kagerne hos Vanilla Chocolatier & Konditori bygger på kreative opskrifter, og deres udseende er så indbydende, at vi i hvert fald synes, det er svært at sige nej.

Den mexicanske
Chido Mexican Grill, Mejlgade 48a og Frederiks Allé 135, 8000 Aarhus

Hos Chido Mexican Grill finder du mexicansk mad, der kan spille sød musik for dine smagsløg. Stedet åbnede i 2015, og på menuen er der friske råvarer og mad lavet fra bunden. Selvom Chido egentlig hører under kategorien fast food, lægger stedet vægt på at være et sundere alternativ, netop ved brug af de friske råvarer og det hjemmelavede touch. Det er noget, vi kan li’! Komponenten smeltet ost er bestemt også at finde hos Chido, specielt i grillens fristende quesadillas. Bestiller du for eksempel en klassisk quesadilla, får du en omgang marineret kylling, ris og vigtigst af alt: Ost, ost, ost. Ja tak, siger vi bare! Mangler du mere comfort i din mad, kan du prøve en Staff’s favorite med BBQ-sauce, feta, guacamole, tortilla chips og ost. Alt på menuen koster under 100 kroner, og alle retterne kan også fås som takeaway. Husk, at du kan finde Chido på både Mejlgade og Frederiks Allé.