CAFÉ Her er 6 uomgængelige caféklassikere, du skal besøge i Aarhus.

Udbuddet af caféer i Aarhus ændrer sig hele tiden, og den ene newcomer er mere hip og moderne end den anden. Men der findes også en håndfuld cafeer, som har formår at holde trit med udviklingen gennem mange år, mens nabocaféerne skifter navne og ejere. Det er caféer, der gemmer på gode historier fra flere årtier, og som i dag har opnået en ikonisk status. Med andre ord de udødelige cafeklassikere, som der ikke er nogen vej udenom. Her er en guide til 6 klassiske Aarhus-caféer, du skal besøge.

Parisisk perle på Rosensgade
Café Casablanca, Rosensgade 12, 8000 Aarhus C

Café Casablanca så dagens lys den 1. maj 1981 og har ligget på den brostensbelagte Rosensgade lige siden. Caféen er en gammel kending hos generationen, der var unge i 1980’erne, men Casablanca er stadig et af byens bedste bud på en parisisk fortovscafe. Casablanca blev grundlagt ud fra en idé om bringe fransk bistromad til Aarhus, og i dag formår caféen stadig at være tro mod de franske inspirationskilder og sideløbende give plads til nytænkning. Prøv for eksempel brunchen ved navn Crunch med økologisk skyr med ingefær og hjemmelavet müsli, hjemmelavede tapenader og nybagt brød fra ejerens bageri Mor Anna. Eller tag en tur forbi en onsdag til rabatkonceptet Midtugekrise, som i denne uge byder på fasan med ristede svampe, tyttebær og portvinsauce med vin eller øl for 200 kroner. Hvis solen skinner, er der heller ikke meget i Aarhus, der slår en kop kaffe foran Café Casablanca.

Engle og bohemer på Studsgade
Café Englen, Studsgade 3, 8000 Aarhus C

Siden 1984 har der boet en engel på Studsgade 3. I hvert har den navnkundige Café Englen haft til huse på adressen i Latinerkvarteret i over 20 år. Caféen har alle dage været populær og var i 1980’erne hjemsted for stribevis af bohemetyper og musikere som Lars HUG, Peter A.G og Anne Dorthe Michelsen. Så bliver det ikke mere Aarhus-agtigt, vel? I dag er rockkoryfæerne erstattet af familier, shoppere og studerende, der veksler SU’en til filterkaffe, men den franske cafekultur lever i bedste velgående i menu og indretning. Kortet gemmer på franske fristelser som croque monsieur, croque madame og tarte tatin, og udsmykningen og den store bar i midten af lokalet gør følelsen af at sidde på en fortovscafe i Paris lyslevende. Den overdækkede gårdhave er desuden fortsat en af byens absolut hyggeligste, selv her i efterårs- og vintermånederne med varmelamper og tæpper.

Knivskarpe fish and chips på hjørnet
Drudenfuss, Graven 30, 8000 Aarhus C

Der var en tid, hvor caféerne i Aarhus ikke lå klods op og ned af hinanden, og dét at gå ud og spise ikke var noget, man gjorde hver dag. Dengang for omtrent 25 år siden flyttede Drudenfuss ind på hjørnet af Studsgade og Graven, og siden har caféen med den karakteristiske beplantning på facaden været en Aarhus-favorit for folk i alle aldre. Beliggenheden i hjertet af Latinerkvarteret gør det muligt at sidde og følge livet på gaden, mens man nyder sin mad inde eller ude, og den cool indretning bringer både mindelser om Berlins upolerede cafémiljø og Barcelonas feststemte gader. Maden på Druden, som stedet kaldes i folkemunde, fejler absolut heller ikke noget og er i toppen af byens caféliga. Vi anbefaler at prøve caféens knivskarpe udgave af fish and chips, de lækre moules marinieres, svinekæberne med perlebygrisotto eller den klassiske caféburger, der serveres med syltede rødløg og panchetta.

Populær radiocafé ved teatret 
Cafe Hack, Teatergaden 1, 8000 Aarhus C

Teknisk set er Café Hack trods navnet ikke en café, men derimod en restaurant eller et brasserie. Men ikke desto mindre tager vi det navnkundige spisested ved Aarhus Teater på Bispetorvet med i denne omgang, fordi det er noget nær danmarksberømt og alene derfor et besøg værd. Berømmelsen skyldes naturligvis, at Cafe Hack hver søndag formiddag lægger hus til radioprogrammet ”Cafe Hack” på P4, der med vært Søren Dahl i spidsen har en million lyttere om ugen. Indretningen er elegant og indbydende, og spisestedet kører en fin aftensmenu med tre retter for 345 kroner, som oplagt kan indtages inden en teatertur hos naboen. Hvis du er til brunch, kan du spise den søndag i selskab med 80 andre gæster som publikum til radioprogrammet og måske ligefrem sige hej til en kendis. Navnet kommer fra arkitekten Hack Kampmann, der har tegnet den imponerende teaterbygning.

Klassisk jubilar på Åboulevarden
Café Viggo, Åboulevarden 52, 8000 Aarhus C

Når det handler om caféer i Aarhus, er der ingen vej uden om den fritlagte å, der går hele vejen fra Magasin til Europaplads. Caféerne på strækningen er mange, og en af de mest stabile er Café Viggo, der åbnede i 1996 og holdt 20 års jubilæum i foråret. Caféen ejes af parret Inge og Uffe Jakobsen, der også står bag de italienske restauranter Grappa og Grappa al Porto ved åen, og den byder på en perlerække af caféklassikere lige fra burger og pastaret til Cæsarsalat og nachos med kylling. Vi anbefaler en Viggoburger med en god øl – man er vel på café – og en chokolademousse til dessert. Den karakteristiske indretning er præget af mørke farver, og du kan naturligvis indtage maden udenfor i klassisk caféstil, hvis vejret er til det. Bonusinfo: Caféen er opkaldt efter købmand Viggo Jørgensen, der i 1930 opførte huset som et af landets første jernbetonhuse og stormagasiner under navnet Viggo Jørgensens Udstyrsmagasin.

Fest og livejazz på torvet
Café Smagløs, Klostertorvet 5, 8000 Aarhus

Hellere smagløs end talentløs. Det er angiveligt mottoet på den festlige Café Smagløs, der har ligget midt på det hyggelige Klostertorv, siden den slog dørene op tilbage i 1989. Caféen sætter livemusik i højsædet og holder med jævne mellemrum jazzsessions på den indendørs scene, hvor grupper og solister giver den gas i de karakteristiske lokaler. Med andre ord er den populære café nok mere velegnet til en våd aften med vennerne end den intime date. Hvis I er sultne, kan I prøve caféens burger ved navn NamNam, der kan blive jeres for 125 kroner, eller måske bare nøjes med en klassisk tallerken nachos med masser af ost. I glasset kan I passende få en fadøl eller en af stedets farvestrålende cocktails, og hvis I er klar på mere fest, skal I komme forbi et af de løbende specialarrangementer på caféen, der på det seneste budt på aftener med sigende titler som Russian Rave og Tequila Night.