Foto: Café Kaffegal

Byens Bedste Café truet af lukning

CAFÉ Aarhusiansk café, som sidste år blev kåret til Byens Bedste Café, er truet af lukning på grund af ny bekendtgørelse.

Af Mikkel T. Krogh

En ny bekendtgørelse fra Beskæftigelsesministeriet kan betyde lukning af den socialøkonomiske Café Kaffegal, der i november 2015 blev kåret som Byens Bedste Café af brugerne på webportalen AOA.

Det skyldes, at ministeriet vil droppe dispensationen af et såkaldt rimelighedskrav, som har gjort det muligt for socialøkonomiske virksomheder som Café Kaffegal kun at have ansat folk, der har en eller anden grad af vanskeligheder med at begå sig på det almindelige arbejdsmarked.

Læs også: 5 oversete caféer i Aarhus

Dermed kan manager Brian Sørensen ifølge TV2 Østjylland se frem til at skulle fyre 20 medarbejdere og lukke cafeen.

”Det er uansvarligt. Man trækker tæppet væk under nogle, der prøver at gøre noget for udsatte grupper. De, der arbejder her, har sociale og psykiske udfordringer, og de ville ikke passe ind i andre virksomheder,” siger Brian Sørensen til TV2 Østjylland.

Læs også: 5 fremragende økocaféer i Aarhus

”I og med, at vi selvfølgelig overholder almindelige overenskomst kan vi jo regne ud, at vi skal opsige vores ansatte den 30. september. Vi kan ikke vente på en løsning, og vi bliver nødt til at overveje, om vi bare skal lukke og slukke,” siger Brian Sørensen.

De nye regler træder i kraft den 1. januar 2017, og caféejeren forsøger nu at råbe politikerne op. Og noget kunne tyde på, at indsatsen virker. I hvert fald har Venstres beskæftigelsesordfører i Aarhus Byråd Lene Horsbøl og LO Aarhus meldt ud, at de vil prøve at finde en løsning.