Foto: Pixabay.

Seks skønne steder, du kan spise i Budapest

GUIDE: Hovedstaden i Ungarn er smuk, budgetvenlig og ikke mindst rig på gode spisesteder. Vi giver dig et bud på seks steder i Budapest, hvor du kan nyde et godt – og oftest billigt! – måltid mad.

Hip morgenmad for få penge
Cirkusz, Dob utca 25, 1072 Budapest

Uden morgenmad og drikke, duer helten ikke! Det ved de på den hippe café Cirkusz, som derfor serverer dagens vigtigste måltid helt indtil klokken 16. Menukortet er en god blanding af lækre sager som french toast med frugt og sirup, Eggs Benedict, havregrød og ikke mindst en række større morgenmadsanretninger som English Breakfast, Hungarian Breakfast og Recovery Breakfast, som vi særligt anbefaler til den helt store sult: Røræg, bacon, pølse, salat, croissant, toast med smør, hjemmelavet syltetøj samt frugtjuice og kaffe eller te. Velbekomme, siger vi bare – og så til godt 75 kroner. Det er altså ikke at kimse af! Du kan også sammensætte din egen morgenmadsplatte med for eksempel æg, bacon, pølser og laks, hvor du blot betaler per del – en portion bacon eller pølser koster for eksempel sølle 6 kroner. Cirkusz har hjemme i byens jødiske kvarter og byder udover morgenmad også på dagens tavlemenu samt en lang række cocktails og drinks.

Mellemøstlig mad i sidegaden
Mazel Tov, Akácfa u. 47, 1072 Budapest

Det jødiske kvarter i Budapest summer af ikke bare unge mennesker og natteliv, men også skønne spisesteder, og i en af kvarterets mere grå sidegader finder du et virkelig fremragende ét af slagsen. Mazel Tov har hjemme i en slags overdækket hal, hvor de rå gulve og vægge blødes op af loftets grønne planter og lyskæder og skaber en både hip, hyggelig og gårdhave-agtig atmosfære. Menukortet rummer en lang række både større og mindre retter af mellemøstlig herkomst, for eksempel pita med falafel, Yemen style-kyllingesuppe og shakshuka – en tomatsuppe med blandt andet løg, krydderi og æg, serveret i en pande. Mums, siger vi bare! Tjenerne er høflige, hurtige og humoristiske, og prisen er også lige til at grine af: En stor pita med falafel og en ordentlig portion pommes frites on the side koster for eksempel 40 kroner, en omgang shakshuka 38 kroner og en halv liter lemonade omkring 20 kroner. Hva’be’har! Hvis vejret – og årstiden – er til det, så husk at aflægge stedets hyggelige udendørsterrasse et besøg.

Til den hurtige sult
Street Food Karaván, Kazinczy utca 18, 1075 Budapest

Det er ikke nødvendigvis hvid dug og klirrende bestik, du er på udkig efter, når dagen går med sightseeing. Skal det gå stærkt, kan du derfor passende slå vejen forbi et af Budapests streetfood-markeder, for eksempel det lille Street Food Karaván. Her kan du både stille frokost- og middagssulten med en række retter, der nemt kan indtages ved et af markedets mange borde. Snyd ikke dig selv for det ungarske landbrød langos – et friturestegt brød med ost og creme fraise på toppen. Er du ekstraordinært sulten, kan du prøve en langos-burger, hvor det friturestegte brød får selskab af bøf og tilbehør som i enhver anden burger. Vi lover dig, at du kan holde sulten skak i et par timer herefter! Hvis friturestegte fristelser ikke lige falder i din smag, byder madmarkedet også på ungarske klassikere som gullasch og kürtős kalács – en ”stok” med sød bolledej – og streetfood-kendinge som pizza, pasta og tacos.

Michelin-mad til en god pris
Borkonyha Winekitchen, Sas u. 3, 1051 Budapest

Hvis pengepungen normalt ikke tillader besøg på Michelin-restauranter, er det i Budapest, du skal slå til. Her har blandt andet Michelin-restauranten Borkonyha Winekitchen nemlig fantastisk mad og priser, der er mere end overkommelige. Stedets menu skifter løbende, men snup for eksempel en af dagens tavleretter fra 80 kroner og opefter, eller gå linen ud med Borkonyhas egen menusammensætning. Her får du 5 retter for lidt over 500 kroner, og vil du have vinmenu til, må du smide godt 900 kroner i alt. Det er altså de færreste Michelin-restauranter, der kan prale af sådan et prisniveau! Lokalet er intimt med plads til forholdsvist få gæster, og den aflange bar lige ved indgangen gør det nemt for forbipasserende at stikke indenfor til en enkelt ret og et glas vin – hvis der vel at mærke er plads. Borkonyha hedder ikke ”Winekitchen” for ingenting, og det er bestemt hovedpinen værd at komplimentere maden med op til flere glas af de mange slags ungarske vin, stedet har på kortet.

Kage for alle pengene
Auguszt Cukrászda, Kossuth Lajos u. 14-16, 1053 Budapest

Intet besøg i Budapest uden kage! Ungarns hovedstad byder på flere steder med tung, sød spise, så brug en eftermiddag med gaflen stukket dybt ned i forskellige kagelag. Konditoriet Auguszt er et glimrende sted at forkæle dine smagsløg med et udvalg fra glasmontren, mens du lader øjnene vandre rundt i det fint indrettede lokale med små marmorborde og illustrationer på væggen. Auguszts historie går helt tilbage til 1870, så sæt dig med et stort stykke kage med kaffe til, og lad (kage)historien omslutte dig. Konditoriet byder på flere forskellige kager, oftest af ungarsk oprindelse – vi anbefaler, at du lader en af de søde ekspedienter udpege Auguszts egne signaturkager, så du får en unik kageoplevelse. Skulle du befinde dig på Buda-siden af Donau, kan du også besøge konditoriet på adressen Sasadi út 190, 1122 Budapest. God kagelyst, siger vi bare!

Ungarsk og jødisk i skøn forening
Macesz Bistro, Dob utca 26, 1072 Budapest 

Er du i humør til en omgang østeuropæisk mad, så er det Macesz Bistro, du skal lægge vejen forbi. Den eksklusive restaurant i byens jødiske kvarter byder på hvide duge, høflige tjenere og ikke mindst fremragende mad med jødiske og ungarske undertoner. Start for eksempel med en suppe med den jødiske melbolle Matzo og fortsæt så med en kalvefilet a la ”Paprikash” eller en “Ludaskása,” som består af gåselår og -lever, krås og grøntsagsrisotto. Velbekomme! Glem ikke at afslutte middagen med stedets flerlagede signaturkage ”Flódni” med syltetøj, valnødder, æble og birkes. Selvom Macesz Bistro ligger mad- og prismæssigt i den ”finere” ende, kan du sagtens lade den store pung blive hjemme. En forret starter ved 12 kroner, en hovedret ved 79 kroner og en dessert ved godt 30 kroner. Rørende billigt for et godt måltid mad, hvis du spørger os! Vi anbefaler et glas af den ungarske vin Tojak til maden og en ”Godfather” – Jack Daniels og Amaretto – til at gå hjem på.