Mens vi venter: Her er historien bag Michelin-stjernerne

Mens vi venter: Her er historien bag Michelin-stjernerne

af -
Foto: Pixabay.

Hvert år uddeles Guide Michelins stjerner i Norden som anerkendelse af niveauet hos top-restauranterne. Her er historien bag.

I dag klokken 17 uddeles årets nordiske Michelin-stjerner på Rådhuset i København – men kender du egentlig historien bag de eftertragtede stjerner?

Ifølge Michelins officielle hjemmeside udkom den første Guide Michelin i år 1900 i Frankrig af dækfabrikanten Michelin. Dengang blev guiden delt ud gratis til de, som købte en bil, og formålet var at få folk til at rejse ud af Paris, så der blandt andet opstod et behov for at købe nye dæk, når de gamle var slidt ned.

De første Michelin-guides indeholdt både oplysninger om mulighed for tankning og dækskifte, samt hvor man kunne købe et måltid mad eller finde overnatning. Systemet med stjerner blev indført i 1930’erne, men først i 1983 fik Danmark sin første stjerne.

Fem kriterier
I Michelin-guiden får maden karakterer ved hjælp af stjerner bedømt på baggrund af fem kriterier: Kvaliteten af råvarerne, håndværket med smagen og tilberedningen i fokus, personligheden vurderet på baggrund af kokkens personlige udtryk, noget for pengene samt kvalitet over tid.

Det sidste er en faktor, der vurderes på baggrund af restaurantens evne til at fastholde et stabilt niveau, uanset hvornår den besøges.

Én Michelin-stjerne betyder, at det er ”en rigtig god restaurant i sin kategori,” to Michelin-stjerner betyder, at restauranten er ”en omvej værd,” mens tre Michelin-stjerner betyder, at restauranten er ”værd at rejse efter.”

Bib Gourmand
Foruden uddeling af Michelin-stjerner belønner guiden udvalgte restauranter med en såkaldt Bib Gourmand. Udmærkelsen gives til de restauranter, der placerer sig lige under stjerne-niveau, og er et bevis på, at restauranten tilbyder god mad til rimelige penge.

Følg med på Smag Aarhus, når årets stjerner 2018 offentliggøres i eftermiddag.

Signe Lucie Askholm
Skribent. Vild med ord, Aarhus, syltede rødløg og tung rødvin. Elsker social dining-konceptet og har altid et kommende restaurantbesøg planlagt. Studerer sprog og litteratur med fokus på kommunikation ved Aarhus Universitet.