Foto: Pixabay.

Mens vi venter: Her er historien bag Michelinstjernerne

Hvert år uddeles Guide Michelins stjerner i Norden som anerkendelse af niveauet hos top-restauranterne. Her er historien bag.

Kender du egentlig historien bag de eftertragtede Michelinstjerner?

Ifølge Michelins officielle hjemmeside udkom den første Guide Michelin i år 1900 i Frankrig af dækfabrikanten Michelin. Dengang blev guiden delt ud gratis til de, som købte en bil, og formålet var at få folk til at rejse ud af Paris, så der blandt andet opstod et behov for at købe nye dæk, når de gamle var slidt ned.

De første Michelin-guides indeholdt både oplysninger om mulighed for tankning og dækskifte, samt hvor man kunne købe et måltid mad eller finde overnatning. Systemet med stjerner blev indført i 1930’erne, men først i 1983 fik Danmark sin første stjerne.

Fem kriterier
I Michelin-guiden får maden karakterer ved hjælp af stjerner bedømt på baggrund af fem kriterier: Kvaliteten af råvarerne, håndværket med smagen og tilberedningen i fokus, personligheden vurderet på baggrund af kokkens personlige udtryk, noget for pengene samt kvalitet over tid.

Det sidste er en faktor, der vurderes på baggrund af restaurantens evne til at fastholde et stabilt niveau, uanset hvornår den besøges.

Én Michelin-stjerne betyder, at det er ”en rigtig god restaurant i sin kategori,” to Michelin-stjerner betyder, at restauranten er ”en omvej værd,” mens tre Michelin-stjerner betyder, at restauranten er ”værd at rejse efter.”

Foruden uddeling af Michelin-stjerner belønner guiden udvalgte restauranter med en såkaldt Bib Gourmand. Udmærkelsen gives til de restauranter, der placerer sig lige under stjerne-niveau, og er et bevis på, at restauranten tilbyder god mad til rimelige penge.