Foto: Globen Flakket.

GUIDE: Det siges, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid, og heldigvis er der masser af steder i Aarhus, der serverer en fornuftig morgenmad til billige penge – nogle gange under en 50’er! Vi giver dig seks gode bud her. 

Den bløde start på dagen
Grød, Sankt Knuds Torv (Aarhus Central Food Market), 8000 Aarhus C

Går havregrød aldrig af mode hos dig? Så vil madboden Grød hos madmarkedet Aarhus Central Food Market være et hit. Som navnet afslører, har madboden specialiseret sig i grød i alle afskygninger, og havregrøden er ingen undtagelse. Er det sådan en energifyldt portion, der skal til for at sætte kroppen i gear til endnu en dag, kan du besøge madboden fra klokken 8.30 i hverdagen og fra klokken 9 i weekenden. Du kan vælge mellem to versioner: En, der er toppet med hjemmerørt karamelsauce, frisk æble og ristrede mandler og en, der er toppet med en æble-vaniljekompot, skyr og Grøds egen granola. Du skal lægge 45 kroner for en lille skål og 55 kroner, hvis appetitten er til en stor. Er det ikke havregrød, der gør tricket for dig, kan du også vælge en skål med skyr, der er toppet med frisk frugt, Grøds granola og mangokompot til 55 kroner, og spiser du vegansk, kan du få det samme for en 10’er ekstra.

Til både hverdag og weekend
The Lazy Wombat, Ceres Byen 20, 8000 Aarhus C

I det nye Ceresbyen ved det gamle Ceres-bryggeri finder du den australske café og restaurant The Lazy Wombat. Her rummer menukortet australske klassikere som banana bread og smørrepålægget Wegemite, som alle, der har været i Australien, sikkert kender. Besøger du stedet for at stille dagens første sult, kan du i hverdagene vælge at køre den helt enkle – men stensikre – stil med en kop friskbrygget kaffe og en nybagt croissant til 45 kroner i alt. Det kan kun være starten på en god dag! Vil du hellere have en lidt mere avanceret morgenmad, kan du besøge The Lazy Wombat i weekenden fra klokken 9 til 14. Her kan du eksempelvis få serveret en tallerken med “Ricotta Pandekager” med lemon curd, ricottaost og sæsonens frugt til 75 kroner – eller hvad med en omgang “Smashed Avo,” der er et stykke brød med avocadocreme, pocherede æg, creme fraiche og citron til 75 kroner. Ja tak, siger vi bare!

Morgenmad til juiceelskeren
Charlies Café, Guldsmedgade 17, 8000 Aarhus C

Kan du bedst lide at indtage dagens frugt i flydende form? Så vil en morgenmad med en tilhørende smoothie eller friskpresset juice hos Charlies Café i det stemningsfyldte Latinerkvarter i Aarhus falde lige i din smag. Her kan du vælge at starte dagen med enten en lun grovbolle med smør, ost og marmelade til 29 kroner eller tre amerikanske pandekager med sirup og appelsin til 39 kroner. Kort og godt! Til gengæld er valgmulighederne mange, når det kommer til hvilken juice eller smoothie, der skal ledsage din morgenmad. Er du mest til førstnævnte, kan du eksempelvis slubre en “Kanin Juice” i dig, som er lavet på gulerod, æble, ananas og ingefær, eller en “Grøn sol,” der er med mynte, appelsin og hyldeblomst. Vil du hellere have en smoothie, foreslår vi, at du nupper en “Skipper Skræk” med avocado, spinat, lime, ingefær og æble, så din morgenmad bliver ekstra stærk på vitaminfronten. Alle varianter koster 45 kroner. Skål!

Nutella med chokoladekrokant ved Åen
Globen Flakket, Åboulevarden 18, 8000 Aarhus C

Hvis du spadserer rundt i midtbyen en hverdagsformiddag, undrer du dig måske over den store menneskemængde på caféerne langs Åen så tidligt på dagen. Årsagen er ganske enkelt morgenmadsbuffetter til usædvanligt billige penge, og én af de caféer, der tilbyder en sådan buffet, er Globen Flakket. Med en placering ud mod Europaplads er mennesketrafikken knap så tung, så her har du en god chance for at finde et ledigt bord og sætte tænderne i den rørende billige morgenmadsbuffet til 42 kroner fra klokken 8.30 til 11 i hverdagene. Hva’be’har! Buffetten byder på et væld af lækkerier: To slags hjemmelavet müsli med yoghurt, kogte æg, to slags kødpålæg, ost, to forskellige slags frisk frugt, økologisk morgengrød med chia og gojibær, ristet toast samt hjemmebagt økologisk maltbrød og kernerugbrød. Mon ikke der nok skal være noget for både din og vennernes smag? Vi tror det! Velbekomme!

Det gode bagværk
La Cabra, Graven 20, 8000 Aarhus C

Hvis du er på udkig efter en billig morgenmad i Aarhus, skal du ikke være bange for at bevæge dig mod Latinerkvarterets lækre kaffebarer. Vi anbefaler et besøg hos La Cabra i Graven, der er kendt for at brygge en kop kaffe i absolut særklasse på bønner fra eget risteri, men også for sit rustikke og smagfulde bagværk, der bliver bagt i kaffebarens eget bageri i kælderen. Her kan du markere dagens begyndelse med en morgenkomplet til 55 kroner, som består af surdejsbrød, ost fra Arla Unika, yoghurt med granola og et glas æblemost. Er det en lidt for stor mundfuld, kan du nøjes med tre stykker brød og hjemmekværnet smør med rygeost til 40 kroner, eller du kan vælge at spise morgenmad, som var du i Paris: Med en sort kop kaffe og en sprød croissant til 28 kroner. Kaffebaren åbner klokken 8 hver mandag til lørdag, mens du må vente til klokken 9 med at få din morgenmad- og kaffe om søndagen.

Morgenmadshygge i Jægergårdsgade
Juliette, Jægergårdsgade 54, 8000 Aarhus C

Den gode start på dagen består ikke kun af et lækkert morgenmåltid, men også af godt selskab i hyggelige omgivelser. Det gode selskab kan vi ikke hjælpe dig med, men søger du et hyggeligt sted, der også serverer morgenmad, vil Juliette i Jægergårdsgade ikke skuffe dig. Den franske restaurant er indrettet med et væld af forskellige stole, fine træborde og varme farver, og så er der stemningsfuld musik på anlægget. Kommer du her mellem klokken 10 og 12 på en hverdag, kan du få restaurantens morgenkomplet til 70 kroner. Den indeholder forskelligt kødpålæg, ost, karamelcreme, marmelade, friskbagt brød og smør, og er det ikke nok til dig, kan du tilføje en chokoladecroisant til 15 kroner og en portion økologisk røræg til 25 kroner. Som et alternativ til appelsinjuicen, kan du for 30 kroner bestille et glas af restaurantens “citronade,” der er en hjemmelavet lemonade med citron. Bon appétit!

Amalie Maindal Nielsen
Skribent på Smag Aarhus. Kan bedst lide at lave tøm køleskabet-mad og er lidt for god til at finde lejligheder til hverdagsvin. Hvis jeg kun måtte bruge mine penge på én ting, ville det være restaurantoplevelser. Kommunikationsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.