Foto: Arla Unika - ostebordet "Det Tandløse".

GUIDE: Skal weekendmenuen rundes af med en god gang ost? Her er seks fortrinlige ostebutikker, hvor du kan købe ind til ostebordet.

Klassisk i Guldsmedgade
Grand Fromage, Guldsmedgade 27, 8000 Aarhus C

Byens mest kendte osteforretning er uden tvivl Grand Fromage, der i mange år har ligget i et lille lokale i Guldsmedgade. Stedet er et slaraffenland for ostenørder, uanset om man er til brie eller blåskimmel, og bag butikken står to passionerede osteelskere i form af mejeritekniker Jens-Einar Lindbjerg Jensen og hans søn Thomas Lindbjerg. Sidstnævnte er uddannet kok og har tidligere arbejdet på Michelin-restauranten Relais de la Poste i Frankrig. Selvom pladsen er trang i butikken, er der masser af oste på hylderne, og det er altid muligt at smage på varerne, før man køber. Grand Gromage har desuden et stort udvalg af charcuteri fra mindre europæiske producenter. Udover at sælge andres oste udvikler ejerparret selv egne oste sammen med danske gårdmejerier, og flere af ostene har vundet priser i udlandet. Senest blev det til en flot guldmedalje for osten Lihmskov Extra ved World Cheese Award i London i november.

Verdens bedste i Risskov
Risskov Ost, Ellebjergvej 2, 8240 Risskov

Med en kåring som Årets Forretning 2016 i Aarhus Nord af læserne af Lokalavisen Aarhus er der intet at sige til, at folkene bag Risskov Ost beskriver butikkens produkter som ”verdens bedste ost”. I spidsen for forretningen står indehaver Mark Abildskov, der henter ostene hjem fra en stribe lande verden over. En del af produkterne er håndlavede oste fra små franske og danske gårdmejerier, og flere af dem har vundet internationale priser. Ostene kan suppleres med tapenade, pesto og charcuteri, og er det det svært at vælge, har butikken flere osteanretninger i form af såkaldte ostetapas. Prøv eksempelvis anretningen med seks oste, tre slags pølse og diverse tilbehør til 74 kroner per næse. En fin detalje: Ostebutikken ligger i samme byggeri som en vinhandler, en slagter, en bager og en fiskeforretning, så samtlige indkøb til aftenmenuen kan klares i et snuptag inden for få meter.

Eksklusivt i Klostergade
Arla Unika, Klostergade 20, 8000 Aarhus C

Hvis man er vild med ost, er der ingen vej udenom den eksklusive delikatesseforretning Arla Unika i Klostergade. Butikken er opkaldt efter mælkegigantens osteserie Unika, og lokalerne er stilfuldt indrettede med masser af lys og luft. Servicen fra de kompetente folk bag glasdisken er i top, og man kan smage på de fleste af ostene fra Unika-serien. Vi anbefaler at sætte tænderne i en Gammel Knas, der er en nyfortolkning af den klassiske Havartiost, eller den faste Havgus, som mælkeproducenten med veludviklet sans for markedsføring benævner Nordens parmesan. Udover oste kan man købe frugtvin fra Randers-producenten Coldhand, øl fra kultbryggeriet Mikkeller og kaffe fra det hippe kafferisteri Coffee Collective. Men husk tegnebogen – priserne er ikke helt lave. Den første torsdag i hver måned inviterer butikken til smagninger i det hyggelige baglokale, hvor oste parres med forskellige drikkevarer.

Solid erfaring i centret
Ostejyden, Frijsenborgvej 5, 8240 Risskov

Lokalet er ikke stort, men til gengæld er udvalget i top i butikken Ostejyden, der ligger godt gemt i en lille sidegade i Veri Center i Risskov. Bag disken står indehaver Grethe Stofsky, der på imponerende vis har solgt ost i over 45 år. Erfaringen blev i 2015 vekslet til en kåring som Årets Forretning i Aarhus Nord af læserne af Lokalavisen Aarhus, men prisen er heldigvis ikke steget ejeren til hovedet. Hun har som regel gode idéer til aftenens ostebord og byder på en stribe danske skæreoste og masser af importerede oste fra Italien, Frankrig, Schweiz og Spanien. Butikken har også et fint udvalg af fedtfattige oste, hvis der skal sundhed på menuen. Er humøret til gede- og fåreost, kan butikken også klare dette, ligesom man kan sætte tænderne i specialiteter som pecorino med chili, gedeost med fennikel og gedegouda med brændenælder. Grethe Stofsky startede ostekarrieren som 17-årig elev i en ostebutik på M.P. Bruuns Gade.

Enormt udvalg på Strøget
Salling Super, Østergade 27, 8000 Aarhus C

En himmel for osteelskere. Sådan lyder den korte beskrivelse af den enorme osteafdeling i stormagasinet Salling Super, som frister med hundredvis af oste fra det meste af Europa. Ekspedienterne i midten af den cirkelrunde ostemontre deler smagsprøver ud med gavmild hånd, og man kan eksempelvis sætte tænderne i den fortrinlige Vesterhavsost, der er lagret 26 uger i den salte luft ved det vestjyske Bovbjerg Fyr. Montren gemmer også på en række økologiske danske skæreoste, ligesom der er et fint udvalg af gourmetostene fra Arlas Unika-serie. Hvis der skal tilbehør til ostebordet i form af eksempelvis honning, nødder eller oliven, er der ligeledes hjælp at hente fra folkene bag disken. Skal aftensmåltidet stå på mere end ost, er Salling Super et overflødighedshorn af velsmagende kød, frisk fisk, gode vine og søde sager. Vi anbefaler som minimum et besøg i vinafdelingen og den velassorterede fiskeafdeling.

Populær på Strandvejen
Jama Ost, Ndr. Strandvej 28, 8240 Risskov

Risskov har flere ostebutikker end de fleste bydele, og en af de mest populære er Jama Ost, der ligger på hovedgaden Nordre Strandvej. Stilen er klinisk med hvide fliser på bagvæggen, og udvalget dækker over alt fra milde, fedtfattige oste til ekstralagrede udgaver med masser af kras. På hylderne er også lufttørrede skinker fra den kendte Slagter Munch i Skagen, spegepølser, pestoer, gaveæsker og vin, ligesom man kan købe hele anretninger med ost og pølse, hvis der kommer uventet besøg til aftensmaden. Bag stedet står tyskfødte Manfred Schedler, der gerne deler smagsprøver ud, før dankortet svinges. Eneste ulempe: Butikken har lukket om lørdagen, så vær forberedt på kø fredag eftermiddag, når de lokale køber ind til weekenden. Jama Ost åbnede tilbage i 1981 som et detailudsalg fra et engroslager på Hørgårdsvej og rykkede i 2009 til de nuværende lokaler på Nordre Strandvej.

Mikkel T. Krogh
Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Journalist og cand.mag.