Foto: Restaurant FF

GUIDE Aarhus bugner af nye spisesteder, der venter på dig. Men har du mistet overblikket? Her er en guide til 7 nye steder, du skal tjekke ud.

Aarhus er efterhånden ved at udvikle sig til et paradis for madnørder og spiritusconnaisseurs, og vi er vilde med det. Men udfordringen er, at det kan være svært at holde tungen lige i munden og overskue landskabet, når de nye steder åbner på stribe. Her er vores bud på 7 nye steder, der er værd at aflægge et besøg. God jagt!

Delemad ved Åboulevarden
Restaurant FF, Åboulevarden 30, 8000 Aarhus C

Den anmelderroste Restaurant Ferdinand ved åen har fået en lillebror i form af den uformelle Restaurant FF, der er åbnet i nyrenoverede lokaler i baggården bag ved Ferdinand. Atmosfæren er afslappet, indretningen er cool, og viben er lidt New York- eller London-agtig. Konceptet lyder på tidstypisk delemad i form af småretter, som du deler med resten af bordet ligesom på CANBlau og Frederiksgade 42. Priserne på maden og vinen er rimelige, og du kan få en menu med 10-12 serveringer serveret til hele bordet for 345 kroner pr. person. Hvis I ikke er til delekonceptet, kan I også bestille charcuteri, fiskerette, kødretter, grønsagsretter, desserter og oste ala carte. Åens nye restaurant er absolut et besøg værd, uanset om du skal på date eller varme op til en bytur, og den fik fuldt fortjent fem flotte stjerner i Jyllands-Posten for nylig.

Gin-madness på Klostertorv
Bar Plata, Frue Kirkeplads 4, 8000 Aarhus C

Gin er det nye sort, og for nylig fik Aarhus sin første ginbar i form af Bar Plata, der er åbnet ved siden tapasrestauranten CANblau på Klostertorv. Baren har samme ejere som restauranten og byder på intet mindre end 70 slags gin fra 16 lande, ligesom du kan vælge mellem 50 slags rom og en række champagner. Inspirationen til Bar Plata kommer fra det kombinerede bar- og restaurantkompleks El Nacional i Barcelona, og ejerne har lagt vægt på at skabe et eksklusivt sted, hvor musikken er rolig, og personalet er veluddannet. Herfra lyder dommen: Bestået! Priserne starter ved 85 kroner for en gin på 3 cl. og 120 kroner for 6 cl. inklusiv mixer og topper ved gin af typen Ferdinand Saar Goldcap, der står i 350 kroner for 3 cl. Som om det ikke var nok, kan du også købe kaviar eller lækre snacks fra CANblau on the side.

Ny vinbar på Fredens Torv
Plan B, Fredens Torv 2, 8000 Aarhus C

iPhones og iPads blev skiftet ud med chardonnay og sauvignon blanc, da den hyggelige vinbar Plan B åbnede i januar i den gamle Apple-butik på Fredens Torv. Bag vinbaren står fem vinentusiaster, der har drømt om at starte egen vinbar i mange år. Hovedparten af vinen importerer ejerne selv, og resten suppleres op med vin fra lokale vinimportører. Du kan vælge mellem mere end 40 vine fra hele verden på glas, som du kan nyde i de stilfuldt indrettede lokaler. Derudover kan du smage en række sjældne vine på flaske, som dog kræver, at du har den store pengepung med. Prisniveauet starter ved 40 kroner for dagens glas fra Argentina, og hver måned serveres tre nye hvide eller røde vine på en planke. Vi er fans! Fun fact: Vinbaren har et vandingssted i form af en vintønde, hvor man kan betjene sig selv med koldt vand.

Kultbryggeri på Jægergårdsgade
Mikkeller Bar, Jægergårdsgade 61, 8000 Aarhus C

Det københavnske mikrobryggeri Mikkeller har barer i blandt andet San Francisco, Tokyo og Stockholm, og i efteråret kom kultbryggeriet så også til Aarhus. Og hvis du ikke har prøvet den funky ølbar, er det ved at være på høje tid! Bryggeriet, der blandt andet er berømte for tårnhøje alkoholprocenter, er rykket ind i lokalerne, der tidligere husede den 95 år gamle bodega Jægerhytten på Frederiksbjerg. Du kan både få bryggeriets øl på flaske og fad, og flere af øllene i Aarhus kan ikke fås andre steder. Mikkeller Bar holder jævnligt smagninger med forskellige temaer, og for nylig afholdt baren tilmed et ølløb, hvor man kunne løbe en tur og slutte af med en god øl. Nice move! Mikkeller blev grundlagt af Mikkel Borg Bjergsø og Kristian Klarup Keller i 2006, men i dag står førstnævnte i spidsen for bryggeriet.

Intime tapas på Nørre Allé
Morena Mia, Nørre Allé 98, 8000 Aarhus C

Byens kendte tapasrestauranter CanBlau på Klostertorv og Forlæns & Baglæns på Jægergårdsgade har fået kamp til stregen, efter at tapasbaren Morena Mia i starten af året slog dørene op på Nørre Allé med to spaniere ved roret. De to ejere Hector Segura og Vincente Segura har tidligere drevet restaurant sammen i Spanien, men nu deler de deres lækre spanske retter med os aarhusianere. Og heldigvis for det! Den intime restaurant har blot 12 siddepladser, og på menukortet er en række traditionelle tapasretter fra hele Spanien, som parret laver fra bunden af primært spanske råvarer. Autenticiteten og velsmagen er i top, og så har Morena Mia tilmed også åbent til frokost, hvis du får en spansk craving i løbet af dagen. Hvis du ikke har lyst til at spise på stedet, har restauranten desuden takeawayretter til at tage med.

Gourmettoasts på Klostergade
ToastIt, Klostergade 68, 8000 Aarhus C

Så er det slut med slatne og idéforladte parisertoasts fra den lokale pølsemand. Klostergade fik før jul takeawaycaféen ToastIt, der serverer grillede, sprøde toasts, som du kan spise på en af caféens 12 siddepladser eller tage med ud i byen. Inspirationen kommer fra de såkaldte “melts” og streetfoodmarkeder i New York og London, og menuen spænder vidt lige fra nytolkninger af parisertoast og cowboytoasts til en veggietoast og en italiensk porchettavariant. Kvaliteten er fremragende, og oven i købet kan du skylle toasten ned med milkshakes eller kaffe fra den fynske importør KaffeLars. Priserne er med 50 kroner for en toast ganske overkommelige. Bonusinfo: Det koldhævede surdejsbrød har hævet i 48 timer og kommer fra en bager i Brabrand, ostene kommer fra Lading Mejeri, og kødet kommer fra Jensens Slagterhus i Voldum.

Burgerhimmel på Klosterport
Grillen Burgerbar, Klosterport 2, 8000 Aarhus C

Hvis pengene er små, er den nyåbnede burgerrestaurant Grillen i CanBlaus gamle lokaler ved Klostertorv lige dig. Grillen er en del af en kæde med restauranter på Nørrebro, Christianshavn og Amagerbro, og konceptet lyder på prisbillige burgere, som du kan indtage i de nordisk indrettede lokaler med rå træplanker og industrielle lamper over bordene. Du kan sætte tænderne i intet mindre end ni forskellige burgervarianter, som kan fås med tre slags pomfritter og fire typer dip for 69 kroner fra kl. 12-16 og for 89 kroner fra kl. 16-22. Burgerkæden har desuden et samarbejde med isfirmaet Ben & Jerry’s om milkshakes, der fås for 49 kroner. What’s not to like? For nyligt annoncerede den fancy grillbar, at de holder natåbent torsdag til lørdag fra kl. 01 til 05 med burgerpriser på 50 kroner og burger med fritter og dip for 69 kr. Lige i skabet!

Karoline Drejer-Madsen
Kæmpe madnørd, der kan bruge timevis på at finde opskrifter til en simpel middag for to. Kan lave noget lækkert ud af næsten ingenting. Håber på mere streetfood og mere delemad i Aarhus. Studerer Marketing & Management Communication og arbejder på helsecafé on the side.