Foto: Mikuna

6 lækre vegetar-takeaways i Aarhus

GUIDE: Her er seks fortrinlige takeaways, når du vil have kødløs dag på den lette måde.

Majspandekager på Jægergårdsgade
Café Fika, Jægergårdsgade 47, 8000 Aarhus C

Selvom Café Fika ikke er 100 procent vegetarisk, kvalificerer den hyggelige café på Jægergårdsgade sig alligevel, når det kommer til vegetarisk takeaway. Den lille cafe, hvis navn betyder ”kaffepause” på svensk, formår nemlig at sammensætte velsmagende retter med de lækreste, økologiske grøntsager, der kan få selv den mest kødhungrende til overveje at sløjfe kødet. Herlighederne kan fås to go for den nette sum af 65 kroner for en sandwich, 95 kroner for grøntsagsdeller med salat, 100 kroner for grønsagstærte med salat og 80 kroner for en majspandekage, og ikke mindst sidstnævnte giver mæthed for alle pengene. Alle retter og drikkevarer er hjemmelavede, og råvarerne er 90-100 procent økologiske. For at det ikke skal være løgn, er emballagen også bionedbrydelig. Her er virkeligt tale om takeaway med god samvittighed.

Unami-sandwich i Borggade
Cafe Ganefryd, Borggade 16, 8000 Aarhus C

Den lille Café Ganefryd for enden af Borggade er i dén grad et besøg værd, hvis du er på jagt efter grøn og mættende takeaway. På menukortet er en stribe vegetariske fristelser, der alle er lavet på økologiske råvarer, og flere af dem er tilmed glutenfrie. Så hvad skal du tage med hjem til aftensmaden? Caféen byder på et bredt udvalg af supper, sandwiches, burgere og salater fyldt med grønne lækkerier, og vi anbefaler sandwichen Umami med urtemayo, pesto, marineret tofu og bagt og syltet grønt. Sammensætningen gør i dén grad op med manglen på kød, og smagsnuancerne er gennemførte. Caféens ejere står også bag helsekostbutikken Ganefryd i Klostergade, hvis du vil købe ind til at gøre caféen kunsten efter derhjemme.

Grøntsager i massevis på Frederiks Allé
Mikuna, Frederiks Allé 96, 8000 Aarhus C

Caféen Mikuna på Frederiksgade adskiller fra de fleste andre spisesteder i Aarhus ved at være rendyrket vegansk. Og hvad er det nu lige, det betyder? Vegansk indebærer, at der ikke må anvendes animalske produkter i maden, og at alt fra levende væsner er bandlyst. Til gengæld er du garanteret en masse grøntsager, og på Mikuna er de knivskarpe til at vende begrænsningen i ingredienser til en fordel. På takeawayfronten frister de kreative ildsjæle bag disken eksempelvis med velsmagende variationer som ”Tunfrisalat” eller en ”Lax med rævefrisauce og rødløg.” Hvis du er tømmermændsramt, laver Mikuna også blandt andet “Burgeren” med kofri bøf, indbagte løgringe, pickles, mayo, salat og chilimarmelade. Har du mod på at bevæge dig uden for din kød-komfortzone?

Japansk karma på Vestergade
Karma Sushi, Vestergade 48, 8000 Aarhus C

Sushi behøver ikke betyde, at du skal smovse i fisk. Den elegant indrettede takeaway Karma Sushi på Vestergade er velegnet, hvis du er på jagt efter vegetariske udgaver uden fisk af den japanske luksusspise. Stedet har en hel menu uden animalske produkter dedikeret til vegetarer, og menuen er perfekt til at tage med hjem foran fjerneren, næste gang du vil slippe let om aftensmaden. De forskellige sushiruller er sammensat af en blanding af avocado, edamamebønner, kryddermarinade og wakamesalat, og det lyder måske ikke som det store festfyrværkeri, hvis du er vant til kød. Men der er mæthed for alle pengene, ikke mindst hvis du vælger menuen til 218 kroner. Mindre kan dog også gøre det, og Karma Sushi byder på vegetarruller fra 64-108 kroner. Derudover kan du også altid snuppe en forret bestående af edamamebønner eller en gang tangsalat, hvis du er mere sulten.

Burritos og tacos i Latinerkvarteret
Vaca, Mejlgade 17, 8000 Aarhus C

Ingen takeawayguide uden et mexicansk islæt. Den lille takeaway Vaca på hjørnet af Mejlgade og Graven i Latinerkvarteret er genial, hvis du holder kødløs dag, fordi stedet tilbyder at lave alle menuer i vegetariske varianter. Der er frit valg mellem de mexicanske klassikere burritos og tacos, der i veggie-versionen laves på en base af sorte bønner, kål, majs og masser af koriander og chili. Dertil vælger du en hovedingrediens i form af bønnefalafler, guacamole eller såkaldt habajol, der er en form for braiseret, vegansk kød. Hvis du har også skåret ned på kulhydraterne, kan du sløjfe majstortillaen til fordel for en lækker salat med de samme ingredienser. Med andre ord: Byg din egen mexi-mad fra bunden. Maden fra den cool indrettede takeaway pakkes sirligt ind, så den er lige til at tage med, og vi anbefaler at snuppe et par af de hjemmelavede læskedrikke med til måltidet.

Papirstynde pizzaer i Mejlgade
Il Mercatino, Mejlgade 18, 8000 Aarhus C

Den italienske delikatesseforretning Il Mercatino på Mejlgade er ikke den første, man forbinder med vegetarmad. For eksempel er det første syn, man møder, når man træder ind af døren, en køledisk fyldt med lufttørrede skinker, italienske pølser og andet kød. Men bag disken befinder der sig en stenovn, der fremtryller de sprødeste, papirstynde pizzaer, som man ellers skal til Italien at finde. Og der behøver absolut ikke være kød på. Vi anbefaler at prøve en pizza nr. 11, der er ren kræs med grillede auberginer, ruccola, mozzarella og parmigiano-ost. Eller alternativt en nr. 17 med artiskokker, svampe, friske tomater og ruccola. Og så er stedets klassiske margherita med bøffelmælksmozzarella, friske tomater og frisk basilikum også en sikker vinder. Bravissimo! Bag stedet står Paolo Marinaro, der ikke overraskende har rødder i det italienske.