Foto: Schweizerbageriet

6 steder med lækre julekager

GUIDE: Julen kræver honningkager, vaniljekranse og klejner. Her er seks steder i Aarhus med lækre julekager på menuen.

Store småkager
Emmerys, Guldsmedgade 24, 8000 Aarhus C

Den økologiske bagerkæde Emmerys kæmper med økonomien, men det betyder heldigvis ikke noget for udvalget af lækre julekager i butikken på Guldsmedgade. De store honninghjerter er fortrinlige, og bageriets småkager i form af blandt andet vaniljekranse, jødekager, brune kager og ingefærkager sidder også lige i øjet. De flot bagte småkager udmærker sig ved at være væsentlig større end gennemsnittet, men til gengæld er priserne heller ikke små: En lille pose med småkager koster 49 kr. En anden mulighed til juleelskere er den store wienerjulekage, der er bagt med masser af kardemomme, rosiner og remonce. De søde sager kan tages med hjem eller indtages i bageriets hyggelige café, som byder på lunende gløgg og hjemmeristet kaffe i alskens varianter. Bonusinfo: Bageriet på Guldsmedgade er den allerførste butik i Emmerys-kæden, der blev stiftet i 1996 af den aarhusianske kok Per Brun.

Glutenfri med smag
For Emma, Vestergade 15, 8000 Aarhus C

Bare fordi man har glutenallergi, behøver man ikke springe over kagerne her i juletiden. Det lille bageri For Emma på Vestergade har specialiseret sig i glutenfrit bagværk og lokker blandt andet med pebernødder, brunkager og vaniljekranse bagt uden hvedemel. Smagen er i top, og har man mod på mere end småkager, kan man sætte tænderne i den imponerende julelagkage fyldt med krydderier, appelsinmarmelade og laktosefri smørcreme. Vil man gøre bageriet kunsten efter, kan man købe frossen småkagedej, der er lige til at smide i ovnen derhjemme. Udover julekager byder For Emma på flere slags glutenfrit brød, der er perfekte til julefrokostbordet, hvis der er glutenallergikere blandt gæsterne. Bageriet er navngivet efter ejer Helle Bagger-Sørensens datter Emma, som lider af den autoimmune sygdom cøliaki og derfor ikke kan tåle gluten. For Emma har også en webshop med diverse brødkasser og melblandinger.

Bagt med smør
SchweizerBageriet, M. P. Bruuns Gade 56, 8000 Aarhus C

Der er alt fra sprøde vaniljekranse til krydrede honningkager på hylderne hos den kendte Aarhus-bager SchweizerBageriet, der i flere årtier har haft til huse i en hvid bygning på M.P. Bruuns Gade. Trods alderen er der ikke noget bedaget over hverken kvalitet eller service, og ejer Tine Lajer Petersen insisterer på, at alle kager bages fra bunden med smør. Prøv for eksempel de velsmagende klejner med citron og kardemomme, der er perfekte sprøde på ydersiden og lækkert saftige indeni. Eller sæt tænderne i et velvoksent honninghjerte dyppet i ægte belgisk chokolade eller en af de mundvandsdrivende honningbomber, der er fyldt med æblekompot og smørcreme. Mangler der en mandelgave til den store aften, byder Tine og Co. på håndlavede marcipangrise, som uden tvivl vil skabe glæde hos den glade modtager. Tjek bageriets Facebook-side for billeder af de flotte julekager.

Sønderjysk på menuen
Mor Anna, Mejlgade 5, 8000 Aarhus C

Hvad er en Klöben? Navnet dækker over en sønderjysk julekage, der sammen med en stribe andre lækkerier er med til at skabe julestemning i det lille bageri Mor Anna på Mejlgade. Specialiteten fra Sønderjylland er fyldt med marcipan, rosiner, mandler og appelsinskal, og man spiser den skåret i skiver med smør på. På julefronten byder bageriet også på brunkager, vaniljekranse og jødekager, og den store glasmontre midt i butikken gemmer desuden på søde juleboller fyldt med appelsin, nougat, æble og rosiner. De søde sager kan skylles ned med et glas gløgg lavet på stedets hjemmelavede gløgg-essens, der er smagt gavmildt til med portvin og cognac. Er familien træt af den sædvanlige risalamande juleaften, kan desserten skiftes ud med Mor Annas udgave af den italienske julekage Panettone, der med en kampvægt på 900 gram uden tvivl vil mætte de fleste munde ved bordet.

Skjult kagecafé
MoccaCity, Gl. Munkegade 19, 8000 Aarhus C

Den lille kagecafé MoccaCity gør med sin godt skjulte placering i Gl. Munkegade ikke meget væsen af sig, men bevæger man sig først indenfor, er der masser af kræs for smagsløgene. Bag stedet står ildsjælen Ulla Dahl, der i december forkæler kunderne med et enormt udvalg af små og store julekager. Sæt eksempelvis tænderne i en krydret honningkage med abrikosfyld og chokoladeovertræk, en chokoladekage med marcipan og kirsebær eller klejner bagt efter sønderjysk opskrift. Eller hvad med et stykke af caféens jule-cheesecake med risalamande? På menuen er også en række julesmåkager bagt efter traditionelle opskrifter. Kagerne kan både spises på stedet og tages med hjem, og indtages de i Gl. Munkegade, kan man stille tørsten med en af de mange teer, som man selv vælger fra krukkerne langs væggen. Caféen har også et lille udvalg af keramik, hvis der mangler en gaveidé i sidste øjeblik.

Muffins og juleboller
Lagkagehuset, M. P. Bruuns Gade 34, 8000 Aarhus C

Har du nogensinde smag en julemuffin? Ellers er chancen der hos bageren Lagkagehuset på M. P. Bruunsgade, som i anledning af højtiden har udvidet sortimentet med en håndfuld julekager. Den usædvanlige muffin er bagt med kanel, æbletern, citron og toppet med et hjerte af ostecreme, som uden tvivl skaber masser af julestemning ved kagebordet. Er humøret til småkager, byder stedet på både pebernødder, honninghjerter og vaniljekranse. Og er det ikke nok, kan man snuppe en julebolle med marcipan og hakkede nødder med i købet. Kagerne kan tages med hjem eller indtages i bageriets café, der har god plads mellem bordene til dagens juleindkøb. En fin detalje: Hvis man bestiller et par dage i forvejen, er det muligt at købe et personligt honninghjerte med et navn efter eget valg skrevet i glasur. Julekagerne fås også i Lagkagehusets øvrige butikker i Aarhus C, Risskov og Højbjerg.