Super stemning og havudsigt på Bådcafé i Marselisborg Havn

GUIDE: Solen skinner, du er sulten, tørstig og længes mod havet! Her får du vores bud på seks skønne steder med havudsigt, hvor både stærke sømænd og smukke havfruer kan stille lækkersulten.

Boghvedepandekager i havstokken
Crêperiet Marselisborg Havnevej 24, 8000 Aarhus

Vel er Aarhusbugten ikke det brusende Atlanterhav, men i Marselisborg havn kan du alligevel få en snert af Bretagnes forrevne klippekyst, mens du guffer Bretonske specialiteter i dig. På Crêperiet midt på havnefronten serverer de nemlig madpandekager fra Bretagne i alskens afskygninger. Pandekagerne er lavet af boghvedemel, og traditionen for de sprøde, smagfulde crêpes går mere end 500 år tilbage, da en Bretonsk bondepige pimpede sin pandekage for en flok fine gæster ved at fylde den med gode sager. Prøv pandekagen ’La Populaire’ med skinke, ost og aioli, eller hvad med sommerhittet ’La Crêpe d’eté’ med rejer, krebsehaler, frisk asparges og crème fraiche? Hvis du går all in på havtemaet, kan du også snuppe en traditionel fiskesuppe med croutoner, aioli, revet ost og årstidens fisk. Og afslut så måltidet med en af de søde pandekager med for eksempel is, karamel, kastaniemos eller Grand Marnier, mens solen sænker sig over lystbådehavnen.

Luksus på Ø’en
Ghrelin, Bernhard Jensens Blvd 125, 8000 Aarhus

Nix. Ghrelin er hverken navnet på en af Hobbitterne eller en fransk filosof. Det er derimod det hormon, der gør dig sulten efter mere. Og når du ser på menukortet på en af de nyeste skud på Aarhus’ restaurant-scene, forstår du godt, at ejerne, som også står bag Langhoff & Juul, har valgt at kalde deres nye, elegante sted for Ghrelin. Vi skal ud på Aarhus Ø, ud i Z-huset, og måske skal du lige strække halsen lidt for at se havet, men måske er det også helt unødvendigt, for der er nemlig masser af havmad på tallerkenen. Lige nu kan du for eksempel både nyde kammusling med syrligt æble og caviar, saltet jomfruhummer med tomat og blæk og stegt havtaske med bagte chips og brunet smør, som alle er elementer på Ghrelins store menu. Og bare rolig, hvis du er landkrabbe med hang til landdyr, så er der også både Duroc-svin med spinat og trøffel eller oksemørbrad med morkel og jordskokker på menuen.

Gå planken ud på Bådcafé
Bådcafé, Den yderste mole, Marselisborg Havnevej 54, 8000 Aarhus C

Hvis nu din græske ferieflirt fra sidste år mod al forventning viste sig ikke at være skibsreder med egen lystyacht alligevel, så fortvivl ikke! Du kan nemlig snildt opfylde dine sommerdrømme om at indtage dine delikate cocktails til søs, endda uden at forlade Aarhus! Løsningen hedder Bådcafé, og her er der havudsigt for alle pengene, for caféen er nemlig den gamle Endelave-færge med det karske navn, Sorte Louis, som er ankret op i Marselisborg Lystbådshavn. Her bor familien Steen & Hald med skibshunden Louis, og de vil gerne have gæster. Gå planken ud med en frokostplanke med hønsesalat, fiskedeller og andre gode sager, eller check aftenkortet med både fisk, kød og flere kreative grønne retter som smørbagt blomkål med kikærtemos, grillet Portebello, tomatsalsa og stegt Halloumiost. I weekenden bliver kaptajnen forfremmet til bartender, og serverer et udvalg af cocktails til 80 kroner glasset. Og søndag serverer skibskokken både brunch og Skibsgryde. Aye aye, Captain!

Havneliv med fransk drys
Anker, Fiskerivej 12, 8000 Aarhus C

Det er ikke længe siden, at folkene bag Den Lille Kro og Martino kastede anker (tøhø..) i Aarhus’ måske hyggeligste havneområde, nemlig Nordhavnen. Her vugger gamle træskibe på vandet, roerne fra de to ro-klubber kløver bølgerne på vej ud på bugten, og duften fra røgeriet lokker kunder til de to fiskehandlere. Midt i det hele ligger Anker, en maritim restaurant, hvor både indretning og menukort i dén grad har kysset havet. Slå jer ned mellem tovværk, net og gallionsfigurer og kast jer over det fransk-inspirerede menukort, som bugner af havdyr og brasserie-klassikere. Her på redaktionen gad vi godt gå ombord i det imponerende store skaldyrsfad med jomfruhummer, østers, krabbeklør, muslinger, krebs, rejer, kammusling, kongekrabbe og en halv hummer. Men mindre kunne også gøre det, for eksempel en salade Nicoise med grillet tun, den klassiske Bouillabaisse med syv slags fisk eller en tatar, rørt ved bordet, med fritter og Bearnaise. Mille Sabords, som Kaptajn Haddock ville have sagt.

Sorte Surfere og seafood
Hantwerk, Fiskerivej 2D, 8000 Aarhus C

Håndbrygget øl i en gammel fabrikshal, tæerne i vandet, lækre dele-hapsere og udsigt til de lækre surfer-dudes ovre i paddleboard-udlejningen? Så bliver det ikke ret meget bedre. Sådan er det, når du besøger HantWerk på Nordhavnen. Her kan du suge et bredt udvalg af husets hjemmebryggede øl fra de store kedler i dig for eksempel Det Gule Akvarium med noter af mandarin, citrus, fersken og passionsfrugt. Eller hvad med Den Sorte Surfer efter en lang dag på boardet? Når sulten melder sig, kan du pille løs på en stor skål pillerejer med Aioli eller dele en gang fiske- og skaldyrstapas fra Havnens Fiskehus, med blandt andet laksetatar, krebsesalat, lynstegt tun, med din bedste ven. Og hvis du er heldig, så er underholdningen leveret, når endnu en flok nybegyndende paddleboarders giver efter for tyngdekraften og rammer havoverfladen med et klask, som en fuldvoksen fladfisk på en varm havnekaj. Skål & nyd livet!

Havnehygge med kulturkig
Restaurant NO16, Europaplads 16, 8000 Aarhus C

På konceptrestauranten No 16 kan du kombinere din havudsigt med et kig til byens kultur-flagskib (nogle ville sige rum skib), DOKK1. Restauranten ligger nemlig på Europaplads 16 bag et panser af blåt spejlglas, men tag ikke fejl – stemningsnålen drejer over på fuld hygge, når du kommer indenfor, med masser af træ på vægge og borde, gylden belysning og bløde lammeskind. Konceptet er den efterhånden velkendte spiseklub-model med ankomst kl 18.30, hvorefter du bliver ramt af en haglbyge af lækkerier, herunder aperitif med snacks, en fire retters menu og kaffe. Under middagen forsyner I jer selv med alt det hjemmebagte brød og de gode vine, I kan rumme. Lige nu har menuen forårskuller med asparges og stenbiderrogn, gris med ramsløg, okse med morkel og rabarber. Håbet er lysegrønt…! Festen lukker kl 21.30 på hverdage og 22.30 i weekenden, og herefter kunne du jo tage din date under armen og spadsere en tur langs den nye havnefront.

Nana Balle
Læste Raymond Oliviers 800 siders "Kogekunstens Teknik og Finesser" som 10-årig og har været et madøre siden. Bliver mobbet for at kunne huske detaljer fra restaurantbesøg 25 år tilbage (for eksempel Terrine de campagne og Canard au miel, Sud-Ouest, Paris 1996) og mener, at Sauce Béarnaise snildt kan være en hovedret. Cand.Scient.Pol., journalist og kommunikationsrådgiver.