Foto: Restaurant Mejeriet.

GUIDE: Det behøver ikke altid ende med en tur til midtbyen, når man skal ud at spise. Her er seks skarpe restauranter uden for Aarhus.

Grøntsager på menuen
Moment, Ravnen 1, 8410 Rønde

Med hædrende omtale i den prestigefyldte Michelinguide er der ingen tvivl om niveauet på den ambitiøse restaurant Moment, der for tre år siden slog dørene op ved landsbyen Feldballe på Djursland. Restauranten kører lidt usædvanligt med et rendyrket grøntsagskøkken, og mange af råvarerne kommer fra stedets egen have, der plejes med kærlig hånd af ejerparret Rikke og Morten Storm Overgaard. Den aktuelle menu byder på blandt andet strandkål, asparges og ramsløg, og prisen for syv grønne serveringer ligger på 550 kr. Er det lige i overkanten, kan man snuppe den fireretters menu, som fås til 375 kr. De vegetariske lækkerier kan suppleres af en vinmenu bestående af naturvine, der er produceret af håndplukkede druer dyrket uden brug af pesticider, tilsætningsstoffer og svovl. Hvis man skal køre tilbage til Aarhus, har restauranten også forskellige typer hjemmelavet saft lavet med gamle gæringskulturer.

Naturskønt landkøkken
Mejeriet, Bedervej 101, 8320 Mårslet

Efter flere år med en storstilet gourmetmenu og tilsvarende høje priser har den anmelderroste restaurant Mejeriet i Mårslet skåret konceptet til, så man nu kan spise sig mæt uden at investere flere tusinde kroner i et måltid. Den faste menu syd for Aarhus lyder på tre retter med snacks, bobler, vin ad libitum, kaffe og sødt for 499 kr., og i juni kan man stille sulten med kammusling og nye ærter til forret, langtidsstegt gris med syltede asparges til hovedret og danske jordbær med smørkage-crumble til dessert. Det selvudnævnte landkøkken ligger i naturskønne omgivelser ved ridesportscentret Vilhelmsborg, og har man brug for lidt frisk luft efter maden, ligger det lige til højrebenet med en gåtur i det grønne område. Bag stedet står kokken Martin Lemvig, der tidligere har drevet bøfrestauranten MASH på Park Allé, brasseriet Ferdinand ved åen og den nu lukkede restaurant Prins Ferdinand i Den Gamle By.

Enormt vinkort
Malling Kro, Stationspladsen 2, 8340 Malling

Er du vild med vin? Så er der ingen vej uden om den hyggelige Malling Kro, der ligger midt i den lille stationsby Malling syd for Aarhus. Vinkortet er mildest talt enormt, og kroen har vundet flere priser for sit vinsortiment, der lokker med alt fra klassisk Bordeaux til mere eksotiske indslag som dansk rødvin fra Hvidovre og mousserende vin fra Sussex i England. Maden fejler dog heller ikke noget, og lige nu kan man blandt andet sætte tænderne i skindstegt kulmule med asparges, lammekrone med spinat og fransk citrontærte. Priserne starter på 100 kr. for en ret, og er humøret til den store udrulning, byder ejerparret Tina Schou og Rico Jørgensen på noget af et slagtilbud med fem retter, bobler og vinmenu for 995 kr. Det er muligt at overnatte på kroen, hvis man har kigget for dybt i glasset. Bonusinfo: Malling Kro var efter eget udsagn den første restaurant i Danmark, der begyndte at vise vinkortet på en iPad.

Vand til begge sider
Norsminde Kro, Gl. Krovej 2, 8300 Odder

Med en strand på den ene side og en fjord på den anden side er der intet at udsætte på beliggenheden for Norsminde Kro, der ligger ved kysten mellem Odder og Aarhus. Kroen huser både en gourmetrestaurant og et klassisk brasserie, og er bankrådgiveren med på spøgen, er det værd at prøve førstnævnte, som ligger i kælderen. Menukortet frister med luksuriøse råvarer som kaviar, stenbiderrogn, østers og havtaske, og den store pakke med snacks, otte retter, kaffe og sødt fås for 898 kr. Skal det være lidt billigere, kan man købe en tilsvarende menu med fem retter for 748 kr. Det hyggelige brasserie i stueetagen serverer en række vellavede a la carte-retter med grøntsager, fisk og kød og har desuden en skiftende sæsonmenu med to til fem retter fra 299 kr. til 465 kr. Bonusinfo: Norsminde Kros historie går angiveligt tilbage til 1693, hvor kroen blev bygget for at betjene de vejfarende mellem områdets landsbyer.

Velsmag på gården
Fru Møllers Restaurant, Bjeragervej 35, 8300 Odder

Er der stemning for en tur på landet? Så skal GPS’en indstilles på Fru Møllers Restaurant, der ligger på en gård ved landsbyen Bjerager syd for Odder. Den lille restaurant byder på en række enkle retter med masser af velsmag, og mange af råvarerne kommer fra lokalområdet. Prøv for eksempel en BBQ-glaseret gårdgris med grillede løg, ramsløg og Tunø-kartofler eller en såkaldt velfærdskylling fra den økologiske producent Hopballemølle med risotto, asparges og parmesan. Eller hvad med en klassisk bøf af dansk kvæg med bearnaise, fritter og masser af haricots verts-bønner? Stedet er opkaldt efter stifter Bodil Møller, der driver gården sammen med sin mand Kim. Priserne starter ved 105 kr. for enkelte retter, og en treretters sæsonmenu kan fås for 365 kr. eller 785 kr. med snacks, bobler og vinmenu. Den store gård rummer også en velassorteret gårdbutik, et bageri, et kafferisteri, en slagter og et ismejeri.

Udsigt til golfbanen
Unico, Ny Moesgårdvej 50, 8270 Højbjerg

Hummer? Tjek. Trøfler? Tjek. Østers? Tjek. Udvalget af eksklusive råvarer fejler ikke noget på restauranten Unico, der ligger med skøn udsigt til golfbanen ved Moesgaard Skov. Den stilfuldt indrettede restaurant byder på en stribe retter lavet med sæsonens råvarer, og kvaliteten på tallerkenen er i top. Prøv eksempelvis den treretters menu Et Unikt Måltid, der består af rimmet ising med østers, fransk landkylling med trøffel og rabarber med marengs. Måltidet kan kickstartes med Unicos flyversjus med snaps, citronvand og dild, der serveres med hjemmelavede flæskesvær on the side. Bag stedet står kokken Anders Udengaard, der indtil for nylig også drev restauranten Vestergade 51 i midtbyen. Priserne starter ved 111 kr. for en ret, og menuerne koster fra 333 kr. med drikkevarer. Tip: Er humøret til brunch, har Anders & Co. en fortrinlig én af slagsen med alt fra sønderjyske småkager til italienske bobler.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.