Arkivfoto: Pixabay.

6 lækre brunch-steder på budget i Aarhus

GUIDE: En god brunch behøver ikke koste flere hundrede kroner. Her er seks caféer i Aarhus med vellavet brunch til budgetvenlige priser.

Svensk kaffepause
Café Fika, Jægergårdsgade 47, 8000 Aarhus C

Hvad siger du til at nappe en fika? Det svenske ord betyder kaffepause, men kan sagtens være mere end det – for eksempel en skøn omgang brunch. Netop dét er på menuen hos Jægergårdsgades Café Fika, der har en brunchtallerken med en lang række gode sager. For 129 kroner kan du på den lille café sætte tænderne i røræg, brie, salami, Nutella, hummus, røget lakse-æble salat, raw-konfekt, avocado, skyr med frugtsalat og honningristet mysli. Dertil kommer friskbagt brød og en lille smoothie til at skylle efter med. Er humøret til en kop mokka, starter priserne ved 25 kroner for en espresso og går op til 50 kroner for en Matcha latte. Stedet tilbyder også en stribe velsmagende sandwich og salater, herunder vegetariske, veganske og glutenfrie varianter, og deres friskpressede juice er et must, hvis du er tørstig. Café Fika har det økologiske guldmærke, hvilket indebærer, at 90-100 procent af råvarerne er økologiske.

God samvittighed
Café Frida, Mejlgade 14, 8000 Aarhus C

Vil du indtage en brunch med et skud god samvittighed, skal du besøge den socialøkonomiske Café Frida på Mejlgade. Den lille café er støttet af Den Sociale Udviklingsfond og er et afklaringstilbud til kvinder i alderen 18 til 30 år, der har brug for støtte til at komme i uddannelse eller job. Men Café Frida er langt mere end et godt formål, for stedet byder på en sublim brunch, som du selv sammensætter ud fra menukortet. Vælg blandt andet mellem hjemmelavede pandekager med sirup, røræg med bacon og pølse, røget laks med urtecreme, skyr med syltede pærer og topping, grøntsagstærte eller grød. Seks retter koster 120 kroner, mens det helt store brunchbord med 10 anretninger står til 155 kroner – og du får naturligvis brød med til begge udgaver. Brunchen blev sidste år kåret af Smag Aarhus’ læsere som byens bedste, og størstedelen af råvarerne er økologiske eller Fairtrade-mærkede. Bemærk at Café Frida har lukket i weekenden.

Så englene synger
Café Englen, Studsgade 3, 8000 Aarhus C

Smager en Englebrunch, så englene synger? Det kan du finde ud af på den traditionsrige Café Englen, der siden 80’erne har tiltrukket kendisser, studerende og shoppere i Studsgade. For 115 kroner disker personalet op med en velsmagende anretning med forskellige oste, røræg med pancetta, oksesalami med blåbær og krystalost, chiagrød rørt med græsk yoghurt toppet med æblekompot og kokosflager, hjemmelavet nutella med et strejf af orange, kokossnitte og citrusfrugt. Er du i djævelsk sultent humør, anbefaler vi den lidt større Djævlebrunch, der topper herlighederne med brunchpølse fra Als og mini-arme ridder med sirup og kanelsukker for 15 kroner ekstra. Så synger de altså, tro os! Trænger selskabet efterfølgende til at strække benene, kan turen passende gå rundt om hjørnet til Paradisgade, der har inspireret til caféens navn.

Klassiske lækkerier
Drudenfuss, Graven 30, 8000 Aarhus C

Den mere end 25 år gamle café Drudenfuss – eller Druden, som de lokale kalder den – på hjørnet af Studsgade og Graven er en Aarhus-klassiker for folk i alle aldre. På caféens vellavede brunchtallerken er det også klassikerne, der dominerer. På menuen er græsk yoghurt med havtorn og honning, røræg med bacon, rösti med røget laks, ost med sødt og surt, charcuteri, smør af cashewnødder, frisk frugt, kage og hjemmebagt brød. Prisen er bare 125 kroner, så der er fint budget til en ekstra latte eller to på den hyggelige café. Er vejret til det, kan du nyde brunchen ved et af de udendørs borde, hvorfra det pulserende liv i Latinerkvarteret kan følges fra første parket. Skulle du være i humør til andet end brunch fra morgenstunden, er caféens Croque Madame også en bid værd. Den består af klassisk toast med comte ost og prosciutto, frisk grønt, dijonaise samt spejlæg og er efter sigende god mod tømmermænd (har vi hørt).

Bæredygtig buffet
Café Kaffegal, Nørregade 40, 8000 Aarhus C

Det ikke kun kaffe, de er gale med på Nørregades Café Kaffegal. Missionen er at skabe et mere bæredygtigt samfund, og caféen bidrager til opgaven ved at bruge økologiske, biodynamiske og Fairtrade-mærkede råvarer. Stedets bæredygtige brunch kan fås enten på tallerken eller som buffet, alt efter hvor stor sulten er. En tallerken med blandt andet hjemmelavet omelet, friskblandet salat og marcipantærte står i 98 kroner, mens buffeten til en 50’er mere også byder på grøntsagstærte, amerikanske pandekager med ahornsirup, hjemmelavet havregrød og øllebrød. Café Kaffegal beder på sympatisk vis om, at gæsterne reserverer bord til buffeten på forhånd, så madspildet mindskes. Og så er caféen med ildsjælen Brian Sørensen i spidsen tilmed en socialøkonomisk virksomhed, som opkvalificerer psykisk sårbare mennesker fagligt og socialt. Stedet vandt prisen for Byens Bedste Brunch 2016 på websitet AOA. Caféen holder lukket søndag og mandag.

Fransk finesse
Juliette Café & Brasserie, Jægergårdsgade 54, 8000 Aarhus C

Midt på Frederiksbjerg ligger det lille brasserie Juliette, der er noget af det nærmeste, man kan komme Paris i Aarhus. Men tag ikke fejl. Der er intet snobberi på trods af det franske touch, og stemningen er afslappet og hyggelig i det hjemlige brasserie, der laver mad fra det rustikke, franske køkken. Man kan muligvis diskutere, om brunchkonceptet er særligt fransk, men Juliette serverer ikke desto mindre to yderst delikate af slagsen. Den klassiske brunch består af øko-røræg, merguezpølse, bacon, charcuteri, ost og lakserillette, mens stedets vegetarudgave byder på blandt andet bagt tomat, forskellige tapenader og honninggratineret gedeost. Herlighederne står til 150 kroner, og smider du 15 kroner oveni, får du en klassisk croissant eller pain au chocolat med som sød afslutning. Og ingen brunch uden mokka, så husk en cortado, cappuccino eller flat white til de franske lækkerier. Bon appétit!