Foto: Karma Sushi.

GUIDE: Vellavet sushi går aldrig af mode, men hvor skal de japanske lækkerier nydes? Her er seks gode sushisteder i Aarhus. 

Favorit ved rådhuset
Sushi Springtime, Park Allé 9, 8000 Aarhus C

Med en solid førsteplads på anmeldelsessiden TripAdvisors liste over byens bedste sushisteder er den lille Sushi Springtime på Park Allé et godt bud, når der skal ris og rå fisk på menuen. Brugerfavoritten ved rådhuset byder på masser af farverige sushivarianter, som både kan indtages på stedet og tages med hjem som takeaway. Prøv for eksempel en klassisk nigiri med blæksprutte, en cirkelrund maki med krabbe eller frisk sashimi med tun. Eller hvad med en vegetarisk sushirulle med spinat og gulerod, hvis der skal grøntsager på bordet? Sushistykkerne kan alle købes enkeltvis, og bliver udvalget for uoverskueligt, kan man bestille den faste menu Classic Party med 34 stykker sushi til 365 kr. eller storebroren Luksus Party Mix med 38 stykker til 485 kr. Er der plads til en sød afslutning, kan man sætte tænderne i en dessert med grøn is lavet på japansk matcha-te eller is med røde bønner.

Bæredygtigt på Guldsmedgade
Letz Sushi, Guldsmedgade 33, 8000 Aarhus C

Hos restauranten Letz Sushi på Guldsmedgade kan sulten stilles med god samvittighed: Sushikæden, som stedet er en del af, er efter eget udsagn Europas første, der laver sushi med hundrede procent bæredygtig fisk og skaldyr. Smagen er dog også i top på den lille restaurant, der sidste år slog dørene op i nyrenoverede lokaler for enden af Guldsmedgade. På kortet er en stribe menuer, som strækker sig fra den lille Letz 1 med 17 stykker sushi for 125 kr. til den enorme Letz 5 Deluxe bestående af 75 stykker sushi til 775 kr. Er appetitten til det, kan det japanske måltid kickstartes med en lille forret, eksempelvis en skål misosuppe, en omgang af den gærede kål kimchi eller friterede tempurarejer med spicy dip. I glasset kan man snuppe et glas frisk lemonade lavet på den asiatiske citrusfrugt yuzu. Alle menuer kan også fås som takeaway, hvis man hellere vil nyde de farvestrålende risretter hjemme i privaten.

Veteran i Vestergade
Sota Sushi Bar, Vestergade 48, 8000 Aarhus C

Med ti år på bagen er den stilfuldt indrettede restaurant Sota Sushi Bar i Vestergade en af byens veteraner, når det kommer til sushi. Trods alderen holder stedet fortsat fanen højt med knivskarpe serveringer, der fornøjer både gane og øje. En sikker vinder er overraskelsesmenuen Omakase, hvor kokken sammensætter seks retter til en pris på 355 kr. per næse. En anden mulighed er menuen Tomodachi, der for en pris på 695 kr. giver to personer en oplevelsesrig rejse gennem det japanske køkken med alt fra kammusling til laks på tallerkenen. Skal det være autentisk, kan de kunstfærdige anretninger indtages sammen med en japansk øl eller et glas af risvinen sake, der fås i forskellige udgaver. Bag Sota Sushi Bar står makkerparret Hoang Thai Son Trinh og Tam Thanh Phan, der begge er uddannede fra en sushiskole i Californien. Restauranten tilbyder også takeaway, som afhentes ved bagindgangen.

Ad libitum i festgaden
A+ Siam Sushi, Skolegade 27, 8000 Aarhus C

Er du fan af ad libitum? Så skal turen gå forbi restauranten A+ Siam Sushi i festgaden Skolegade, hvor man for en fast pris på 228 kr. i hverdagene og 248 kr. i weekenden kan spise alt det sushi, man orker. Trods de lave priser fejler kvaliteten ikke noget på tallerkenerne i det lille lokale, der i bedste asiatiske turiststil er udsmykket med buddhafigurer, farvestrålende lamper og en vinkende plastickat. Folkene bag disken anbefaler at bestille lidt ad gangen, og dét er en god ide: levner man over tre stykker, skal man lægge 10 kr. per stykke for at hindre madspild. Restauranten har også et traditionelt a la carte-kort med frit valg blandt alle sushivarianter og en række faste menuer, der strækker sig fra en lille vegetarmenu til 135 kr. til den store udrulning i form af en A+ Party Mix-menu til 850 kr. Alle menuer fås også som takeaway. Tip: der er som regel propfyldt på stedet, så bestil bord i god tid.

Karma på Frederiksgade
Karma Sushi, Frederiksgade 83, 8000 Aarhus C

God karma er der masser af på den stilfuldt indrettede restaurant Karma Sushi, hvor venlige tjenere serverer farvestrålende sushianretninger på matchende keramiktallerkener. Heldigvis er der også styr på smagene i de flotte serveringer, og stedet vandt sidste år den aarhusianske madpris Smagprisen for byens bedste sushi. Menuen i Frederiksgade lyder både på klassiske og nyfortolkede sushiretter, og ikke mindst sidstnævnte er værd at prøve. Hvornår har du for eksempel sidst sat tænderne i sushi med den afrikanske frugt okra? For slet ikke at tale om sushi toppet med flammegrillet oksekød og friskrevet trøffel? Priserne for en menu starter ved 368 kr. og går op til 1.638 kr. for en Signatur Set Menu, der kan deles af op til tre personer. De enkelte stykker sushi kan også købes enkeltvist. Bonusinfo: de lækre lokaler er designet af arkitektfirmaet Henning Larsen Architects, der i sin tid stod bag Operaen i København.

Traditionelt på Trøjborg
SeiSei Sushi, Tordenskjoldsgade 65, 8200 Aarhus N

Man behøver ikke altid køre ind til midtbyen, når der skal sushi på bordet. Midt på Trøjborgs hovedgade Tordenskjoldsgade ligger den populære takeaway-restaurant SeiSei Sushi, som siden 2015 har serveret vellavet sushi til rimelige priser. Menuen lød oprindeligt på noget så usædvanligt som russiskinspireret sushi, men i dag er konceptet ændret til traditionelle varianter som nigiri, maki, sashimi og forskellige forretter. Udvalget er stort, så den letteste løsning er at vælge en af de faste menuer, som fås fra 105 kr. til 559 kr. Et godt bud er den mellemstore Uramenu til 279 kr., der består af 32 stykker sushi fyldt med alt fra tun og snekrabbe til mango og avocado. Er der appetit til det, kan måltidet indledes med en klassisk tangsalat, en skål edamamebønner eller en laksetatar toppet med sesam og purløg. Maden kan indtages ved et af bordene på stedet eller tages med hjem som takeaway.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.