Foto: Restaurant Substans (Christina Flensborg)

GUIDE Du vil gerne have økologisk på tallerkenen, men hvor skal du gå hen og spise? Her er 5 skønne øko-restauranter i Aarhus.

Grise med krøller på halen, køer på græs og usprøjtede grøntsager. Er det noget for dig, når du er ude at spise? Så skal du kigge efter det økologiske spisemærke, når du vælger restaurant. Mærket findes i guld, sølv og bronze ud fra hvor stor andel af restaurantens mad, der er økologisk. Et guldmærke betyder 90-100 procent økologiske råvarer, et sølvmærke 60-90 procent og et bronzemærke 30-60 procent. Hele 1.366 danske spisesteder har det økologiske spisemærke, og heldigvis ligger fem af de bedste i Aarhus. Velbekomme!

Berlinercool på Guldsmedgade
Langhoff & Juul, Guldsmedgade 30, 8000 Aarhus C

Den Berlinercool restaurant Langhoff & Juul i Guldsmedgade byder på lækker, økologisk mad både morgen, middag og aften. Menukortet skifter efter sæsonen, og maden serveres i en rar og uhøjtidelig ramme, der passer til både middagen med veninderne, brunchen med ungerne og den første date. Lokalerne er indrettet på en lækker afslappende måde, hvor designerstole mikses med funky citater på væggene, og kokkens tryllerier serveres på forskellige typer porcelæn. Priserne er absolut rimelige på spisestedet, der er opkaldt efter ejerparret Nina Juul og Jonas Langhoff. Langhoff & Juul har det økologiske spisemærke i sølv.

Fransk guld på Klostergade
Restaurant L’estragon, Klostergade 6, 8000 Aarhus C

Den hyggelige Restaurant L’estragon på Klostergade har alle dage været et fint sted, hvor kærligheden til det franske køkken er lige så stor, som lokalet er lille. Der er kun plads til 22 gæster, der kan nyde en franskinspireret middag lavet af lokale, danske råvarer. Hos L’estragon mener de, at råvarernes smag, kvalitet og økologi er tæt forbundne, og selv servicen er lokalt produceret keramik og glas. Priserne starter ved 385 kroner for 3 retter og en tilhørende vinmenu for 315 kroner, men hvis pengene er små, kan du tirsdag-torsdag få en toretters bondemenu med vin for 350 kroner. Et røverkøb! Restaurant L’estragon har det økologiske spisemærke i guld.

Nordisk treretters ved åen
Restaurant Pondus, Åboulevarden 51 st, 8000 Aarhus C

I starten af 2015 fik Restaurant Pondus over for Magasin på Åboulevarden tildelt en flot Bib Gourmand i Michelinguiden, som gives til spisesteder med kvalitetsmad til rimelige priser. Og det er præcis, hvad der serverer på Pondus. Konceptet lyder på nordiskinspireret mad serveret bistro-style i uformelle rammer med fokus på økologi og lokale råvarer. Tre retter koster rørende 250 kroner, og hvis du dobler op og giver 500 kroner, får du et kongetilbud med snacks og bobler til start, tre retter med tre tilhørende vine og kaffe med sødt. Det da ikke galt for en økologisk middag på en Michelin-anbefalet restaurant, vel? Restaurant Pondus har det økologiske spisemærke i sølv.

Michelin-middag på Frederiksgade
Restaurant Substans, Frederiksgade 71 st, 8000 Århus

Parret René og Louise Mammen, der står bag Restaurant Pondus, ejer også storebroren Substans på Frederiksgade, hvor økologi ligeledes er i højsædet. Her er priserne noget højere, men til gengæld har Substans en eftertragtet Michelinstjerne, som restauranten fik side om side med Frederikshøj og Gastromé på Rosensgade tilbage i februar. Køkkenchef Nicolas Min Jørgensen har fokus på velsmag, solidt håndværk og økologiske råvarer fra lokale producenter, og han lader sig gerne inspirere af både det franske og det nordiske køkken. Prisen for det store udtræk med 7 retter inklusiv vin, vand og kaffe er 1.400 kroner, så måske du skal have en snak med bankrådgiveren før besøget. Substans har det økologiske spisemærke i bronze.

Caféhygge ved Magasin
Suppestegogis, Åboulevarden 82, 8000 Aarhus C

Suppestegogis (læs: Suppe, steg og is) ligger ved åen, lige der hvor bussen kommer ud fra Hans Hartvig Seedorffs stræde. Spisestedet er hverken stort eller med duge på bordene, men du får enkel og økologisk mad i caféstil til overkommelige priser. Hvis du er morgenmenneske, kan du gå all in på en økomorgenmad med blødkogt æg fra en fritgående høne, oksesalami, ost, frugt, grønt og hjemmebagt brød. Suppestegogis serverer også en spicy tomat-chili-suppe med hjemmebagt brød, og skal den søde tand forkæles, kan du købe hjemmebagt æbletærte. Hvis vejrguderne byder på regn og slud under en strøgtur, er Suppestegogis er et oplagt sted at søge ly. Suppestegogis har det økologiske spisemærke i guld.

Jette Rathcke Elbaek
Madøre og aarhusianer helt ind til benet. Er overbevist om, at økologi kan smages og tager gerne en omvej for de rigtige råvarer. Elsker det salte køkken og siger sjældent nej til en snasket burger og et glas bobler. Cand. mag. i retorik og lingvistik.