Foto: Restaurant MellemRum.

GUIDE: Hvor går du hen, hvis der ikke skal kød på gaflen? Vi har fundet seks gode bud på din næste vegetarmiddag.

Økologi og hjemlig hygge
Café Gaya, Vestergade 43, 8000 Aarhus C

100 procent økologi er et koncept, der er til at forstå, og hos Café Gaya i Vestergade er køkkenet oven i købet vegetarisk og altid med mange muligheder for veganske retter. Brunch, frokost, aftensmad eller bare et lækkert stykke kage til eftermiddagskaffen fås alt sammen under samme tag og til flotte priser – for eksempel kan du om aftenen nyde Gayas lækre aftenbuffet med alt, hvad et vegetarisk hjerte kunne ønske sig, for kun 159 kroner. Der er desuden rig mulighed for at få én på andet end mad-opleveren, for den økologiske oase disker hver uge op med livemusik på caféens egen scene samt spændende initiativer og foredrag, der hylder økologien. Ud over caféens lækre mad er også stedets hjemlige hygge en særligt skøn oplevelse. Bestem selv, om du vil sidde i en hyggekrog med en bog og en friskpresset juice eller tage en god snak med det venlige personale, der ved alt om caféens råvarer og produkter.

Madscenens vegetabilske forbillede
Frederiksgade 42, Frederiksgade 42, 8000 Aarhus C

Grøntsager, grøntsager og atter grøntsager – med en smule kød. Det er basiskonceptet på Frederiksgade 42, hvis måltider normalt består af max 20 procent kød, men hvor vegetarer har mulighed for at få erstattet kødprodukterne med grønt. Det betyder, at du kan få serveret syv små deleretter for 328 kroner, der består af vegetabilske produkter samt æg, honning og mælk. Restaurantens legesyge grøntsags-entusiasme er blevet hædret af både anmeldere og en stor skare af spisende gæster, som roser det vegetabilske koncept til skyerne på internettet. Stemningen er uformel med serveringer af delemad i afslappede omgivelser – og med den behagelige musik i højtalerne og tjekkede tjenere, der har styr på, hvad der kommer ud af køkkenet, føler du dig med garanti godt tilpas. Læn dig derfor blot tilbage, og nyd en vegetarisk aften i et restaurantformat, der uden tvivl vil sætte sine spor på resten af byens madscene de kommende år.

Veganske lækkerier på alléen
Mikuna, Frederiks Allé 96, 8000 Aarhus C

Mikuna blev etableret i 2014 af tre aarhusianske kvinder med et sundt og passioneret forhold til råvarer, økologi og vegansk mad, og caféen på Frederiks Allé er den første i Aarhus, som er 100 procent vegansk. Her er på ingen måde tale om kedelige salater, men derimod exceptionelt lækker mad med masser af kærlighed ud fra en klar vision om, hvordan vi kan tænke over, hvad vi spiser, uden at det skal gå ud over smagen. Især caféens burgere udmærker sig som en eksplosion af velsmag med blandt andet indbagte løgringe, chilimarmelade og mayonnaise. Det hele er selvfølgelig hjemmelavet, og til kun 85 kroner for en burger er det et regulært røverkøb. Næste gang du er tung i hovedet efter en hård fredag aften, så giv det et skud med en vegansk tømmermændskur – du bliver ikke skuffet! Mikuna er hovedsageligt en takeaway-café, men der er også plads til at nyde maden i det lille, hyggelige lokale.

Vegetarisk gourmetoplevelse
Restaurant MellemRum, Fredens Torv 2, 8000 Aarhus C

Kokkeduoen Allan Thallaug og Kristian Sørensen har forstand på at skabe restaurantkoncepter, der virker, og MellemRum på Fredens Torv er et stjerneeksempel herpå! Det er ikke en vegetarrestaurant, men et samlingspunkt, der har formået at manifestere sig som et af byens bedste spisesteder for både kødelskere og vegetarer. Om du vil bestille a la carte eller en sammensat menu, får du dog rig mulighed for at opleve vegetarmad på gourmetniveau. MellemRums sammensatte menu giver muligheden for tre retter til 325 kroner, hvor du kan supplere op til fem retter for 50 kroner ekstra per ret. En tilpasset vinmenu kan tilkøbes for en meget fordelagtig pris, og du kan roligt regne med, at personalet har udvalgt gode kvalitetsvine, der lader de bedste facetter komme frem i maden. MellemRum er i vores optik et stærkt bud på en gennemført gourmetoplevelse for vegetarer i Aarhus, der også holder af et godt glas vin til maden.

Kaffepause med grønt sidekick
Café Fika, Jægergårdsgade 47, 8000 Aarhus C

Fika betyder egentlig kaffepause på svensk, men den opfattelse kan du sagtens få udvidet med et besøg på den kombinerede café og butik Fika på Jægergårdsgade. Her serveres nemlig blandt andet hjemmelavede sandwiches, majspandekager, salater og tærter i vegetariske versioner, og hvis du skal have slukket tørsten, finder du (selvfølgelig) en rigtig god kop kaffe samt nogle af byens bedste og mest læskende smoothies og juicer. De er naturligvis friskpressede og fås i fremragende kombinationer af både frugt og grøntsager. Al mad og drikke er økologisk og kan desuden bestilles som catering, hvis du skal holde en fest for venner eller familie. Udover føden fokuserer Fika også på dekorative og funktionelle produkter til hjemmet som keramik, køkkentilbehør og brugskunst af høj kvalitet. Du kan derfor forlade caféen med både en fyldt mave og en ny lysestage til stuebordet. Win win, siger vi bare!

Eksotisk vegetaroplevelse i midtbyen
Mogador, Nørregade 34, 8000 Aarhus C

Nordafrika er ikke kendt som et gastronomisk hotspot, men derfor kan du alligevel nyde det smagfulde og grøntsagsprægede marokkanske køkken lige midt i Aarhus. Mogador, som er opkaldt efter en marokkansk by med en aarhusiansk konsul, er en autentisk restaurant og café, hvor du kan finde et bredt spænd af landets specialiteter. Der er gode og varierede muligheder for vegetarer på menukortet, og det er tydeligt anvist, hvilke retter du kan give dig i kast med uden at skade et dyr i processen. Du kan blandt andet prøve den ikoniske tagine, en nordafrikansk simreret, som er tilberedt og serveret i det lerfad, der lægger navn til retten. Vegetarversionen koster kun 110 kroner, så der burde være råd til et glas af restaurantens spændende marokkanske vine, hvoraf de fleste er økologiske. Udover aftensmad serverer Mogador også frokost, ligesom du kan besøge stedet til en eftermiddagssnack og en kande marokkansk the.

Frederik Vincent
Skribent på SmagAarhus. Er vild med mad og vin i alle afskygninger og siger aldrig nej til at prøve noget nyt. Nyder at handle lokalt og selv samle råvarer i naturen. Forsøger mig indimellem som hjemmekok med svingende succes.