Guide: 6 hyggelige bistroer i Aarhus

Guide: 6 hyggelige bistroer i Aarhus

af -
Arkivfoto

GUIDE: Det behøver ikke være dyrt og højtideligt, bare fordi aftensmaden skal indtages ude i byen. Her er seks hyggelige bistroer i Aarhus med enkel mad, afslappet stemning og lave priser.

Michelin-darling ved åen
Pondus, Åboulevarden 51, 8000 Aarhus C

”Øko-bistro med kærlighed for det lokale”. Sådan lyder sloganet for den hyggelige bistro Pondus, der i en årrække har ligget ved åen over for Magasin. Bistroen er lillebror til Michelin-restauranten Substans på Frederiksgade, og menuen rummer en række enkle retter tilberedt af sæsonens råvarer. Prøv for eksempel den delikate krabbeanretning med hvide asparges og citroncreme, tataren med sprød kartoffel eller den braiserede gris, der serveres med gulerod og ramsløg. Priserne starter ved 95 kr., og har selskabet appetit til mere end en enkelt ret, kan man bestille bistroens treretters menu til 325 kr. Menuen fås også i en luksusudgave til 645 kr. med snacks, bobler, vin og sødt, hvis man er klar på det store udtræk. Bonusinfo: Den nordiske udgave af Michelin-guiden har flere år i træk fremhævet Pondus med anerkendelsen Bib Gourmand, der gives til spisesteder med høj kvalitet til rimelige priser.

Budgetvenlig bondemad
Oli-Bistro, Mejlgade 41, 8000 Aarhus C

Indrømmet, betjeningen kan være lidt – skal vi sige – temperamentsfuld. Til gengæld er priserne lave hos den lille Oli-Bistro, der lokker med franske bonderetter af den traditionelle slags. Det skiftende menukort byder på alt fra dampede muslinger og kartoffelsuppe til bøffer og simreretter, og de rustikt anrettede serveringer indtages på autentisk vis ved små borde prydet med rødternede duge og blafrende stearinlys. Prisen lyder på rørende 135 kr. for to retter eller 145 kr. for tre retter, som kan suppleres af et glas eller to af husets vin, der som regel fyldes op til randen. Er vejret til det, er det et sikkert hit at sidde udenfor ved et af fortovsbordene, mens solen går ned. Det stemningsfyldte sted drives af den franske Olivier Miens, som tidligere har stået i spidsen for den populære restaurant Sct. Oluf lidt længere inde ad Mejlgade. Oli-Bistros aktuelle menu kan ses på den håndskrevne tavle på facaden.

Klassiker med peberbøf
Klassisk 65, Jægergårdsgade 65, 8000 Aarhus C

Når talen falder på bistroer i Aarhus, er der ingen vej udenom den populære Klassisk 65 på Frederiksbjerg. Den herligt uformelle restaurant med kokken Søren Andreasen ved roret lokker gæster til fra nær og fjern med vellavede versioner af franske klassikere, og trods mange år på bagen holder niveauet stadig. Et must i Jægergårdsgade er den store peberbøf, der i bedste parisiske bistrostil flamberes inde ved bordet med masser af underholdningsværdi for de øvrige gæster. Også den håndrørte tatar af modnet okseinderlår sidder lige i skabet, og er humøret til fisk, serverer stedet en fortrinlig pighvar med hollandaisesauce, fritter og skorzonerrod. Måltidet kan sparkes i gang med en omgang friske østers og sluttes af med flamberede pandekager, hvis man er frisk på mere ild. I glasset kan man snuppe en af de mange franske vine, der er stablet i reoler langs væggene. Prisen for en ret ligger på 80-335 kr.

Vodkashots og svinekebab
Bardok, Åboulevarden 51, 8000 Aarhus C

En østeuropæisk bistro? Ja, det er nok den nærmeste beskrivelse, man kommer af den nyåbnede restaurant Bardok på Åboulevarden, der byder på en række retter fra Balkanhalvøen og omegn. Stilen er afslappet med høj musik og småborde, og ejertrioen Martin Fryd, Mads Schriver og Daniele Antonelli er ikke bange for at udfordre gæsterne. For eksempel er de traditionelle bobler før måltidet erstattet af vodkashots serveret med pickles og svinefedt, ligesom man kan sætte tænderne i alt fra kaukasisk svinekebab til georgiske dumplings, der ifølge menukortet skal ”spises med fingrene og hele ansigtet”. De eksotiske retter koster fra 40-195 kr., og er man i tvivl om, hvad de dækker over, giver ejerne gerne en pædagogisk gennemgang af menuen før bestilling. Maden kan skylles ned med en af kortets vine, som ejerne henter i blandt andet Georgien. Bonusinfo: Bardok betyder økse på ungarsk.

Ærkefransk på hjørnet
Latin, Klostergade 2, 8000 Aarhus C

Med klassikere som dampede muslinger og bøf med bearnaise på menuen bliver det ikke mere fransk end hos den lille restaurant Latin, der siden 1992 har ligget på hjørnet af Klostergade og Studsgade. Indretningen med små borde, højrøde vægge og direkte udsyn til køkkenet giver en uhøjtidelig stemning, og med 279 kr. for tre retter kan de fleste være med på en fransk aften i Latinerkvarteret. Er man ikke til muslinger og bøf, kan man stille sulten med en fiskesuppe toppet med croutoner, emmentaler og en ordentlig klat aioli. Eller hvad med en carpaccio af råt krondyr med trøffelmayo, saltede mandler og høvlet parmesan? Desserten kan lyde på en klassisk Gateau Marcel-kage med chokolade og blodappelsin eller en crème brûlée med et tvist af lakrids. Bag Latin står den fransk-algierske Philip Tahi, der med enkelte afbræk har stået i spidsen for det populære spisested siden åbningen.

Middelhavsmad i baggården
Just Bistro, Mejlgade 46B, 8000 Aarhus C

Et af de nyeste spisesteder i Aarhus er den lille Just Bistro, der tidligere i år åbnede i en baggård i Mejlgade. Indretningen er klassisk bistrostyle med rå træborde og en håndskrevet menutavle på væggen, og køkkenet byder på et skiftende udvalg af traditionelle middelhavsretter som lammeculotte, helstegt kylling og grillspyd, som tro mod regionen er tilberedt med masser af krydderier. Er der appetit til det, kan måltidet indledes med en af de indbydende hapsere i form af eksempelvis marinerede ansjoser eller grillet chorizo. Priserne starter ved 50 kr. for en ret, og en menu med to retter kan fås fra 99 kr. Hver lørdag serverer bistroen desuden en såkaldt sydlandsk morgenmad bestående af græsk yoghurt, honning, ost, æg og brød. Bistroen er startet af den autodidakte Josef Marcus, der har rødder i Grækenland. Tip: Just Bistro kun har 20 pladser, så det er en god idé at bestille bord på forhånd.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.