Foto: Skovmøllen

11 must-eats i Højbjerg og omegn

GUIDE Vi har fundet 11 gastronomiske hotspots i Højbjerg og omegn, der får dine tænder til at løbe i vand.

Aarhus C har som bekendt masser af must-eats, men det har forstæderne også. Ikke mindst syd for byen er der mange gastronomiske hotspots, som er turen værd. Her er 11 velsmagende steder i Højbjerg og omegn. Velbekomme!

Gourmettempel på Oddervej
Restaurant Frederikshøj, Oddervej 1, 8000 Aarhus C

Teknisk set ligger Wassim Hallals aarhusianske Michelin-restaurant i Aarhus C, men gourmettemplet på Oddervej skal naturligvis med i denne guide alligevel. Restauranten ligger med en fantastisk beliggenhed ved Mindeparken med udsigt over Aarhusbugten og næsten som nabo til Dronningens Marselisborg Slot. Finere bliver det vist ikke, vel? Sidste år fik Restaurant Frederikshøj den længe ventede Michelinstjerne, og for nylig blev det offentliggjort, at Wassim Hallal beholder stjernen i 2016-udgaven af den anerkendte spiseguide. Det nytænkende team formår at give gæsterne en helt igennem uforglemmelig oplevelse af nordisk cuisine og er den indiskutalbelt bedste restaurant i Aarhus lige nu. Hvis du ikke kan få bord, eller pengepungen ikke bugner, kan du smage Wassim light på det hyggelige deli F. Høj ved åen med gourmetsmørrebrød og lækre kager.

Spektakulær havudsigt i palæet
Varna, Ørneredevej 3, 8000 Aarhus C

Restaurant Varna leverer spektakulær havudsigt og velsmag i en fornem palævilla fra 1909 i udkanten af Marselisborgskoven. De fine rammer indbyder til rigtig, gammeldags romantik, og køkkenchef Palle Enevoldsen og hans team tryller i køkkenet, mens du kan nyde stemningen. Vi kan anbefale stedets omfattende weekendbrunch, der er intet mindre end fantastisk, og ellers går du heller ikke galt i byen med en Varna De Luxe-menu med champagne, snacks, 6 retter, kaffe og sødt samt en vinmenu. What’s not to like? Er du mere til en god gang frokost, har du chancen i påsken, hvor Varna gentager sidste års succes og slår dørene op for en imponerende og utraditionel påskefrokost. Skynd dig at bestille bord. NB: En oplagt idé er at tage cyklen derud, så du kan brænde nogle af kalorierne af på vejen.

Lækkert til ganen ved golfbanen
Restaurant Unico, Ny Moesgårdvej 50, 8270 Højbjerg

Skal du fejre dit hole-in-one eller er du bare på udkig efter et godt sted at fejre foråret, kan du tage en tur til Restaurant Unico i Aarhus Golf Clubs baghave. Niveauet er højt, og om dagen kan du lade dig forkæle med en lækker frokost, eksempelvis i form af klassikeren Unico Burgeren eller en gang fish’n chips. Om aftenen er der heller ikke sparet på lækkerierne, og Unico tilbyder så mange indbydende retter, at det kan være svært at vælge. Af samme grund er det heldigt, at du kan bestille forretter som delemad, så alle ved bordet kan smage lidt af det hele. Stedet er oplagt til en kommende påskefrokost og holder også jævnligt spændende specialarrangementer, og du behøver ikke være bidt af en gal golfbold for at nyde lækkerierne ved greenen.

Hele møllevitten ude i skoven
Restaurant Skovmøllen, Skovmøllevej 51, 8270 Højbjerg

Restaurant Skovmøllen ligger perfekt i den hyggelige skov ved Marselisborg og har igennem mange år været et populært udflugtssted for aarhusianerne. En tur i skoven kan nemlig oplagt afsluttes med et besøg i spisestedets gamle bindingsværkshus, der ligger charmerende placeret ved siden af en gammel mølle. Efter gåturen kan I indtage alt fra en klassisk dansk frokost til kaffe og kager, der virkelig smager. Fredag aften kan I også give den gas med en Møllemenu, hvor I kan vælge mellem 3, 4 eller 5 retter med vin efter kokkens valg, eller menuen Hele Møllevitten, som inkluderer små overraskelser fra køkkenet og er inklusive bobler. Det er rent forkælelse i skovens dybe, stille ro. Er du mere til en god gang brunch, kan I tjekke ind til weekendbrunch lørdag og søndag fra kl. 9.30. Stedet er populært, så husk at booke bord.

Lokale lækkerier i stor stil
Smagsgiveriet, Marselis Boulevard 177, 8000 Aarhus C

Lidt afsides på den trafikerede Marselis Boulevard ligger madmarkedet Smagsgiveriet i lækre lokaler i forbindelse med vinforretningen Vin & Vin. I Smagsgiveriet finder du gourmetlækkerier fra lokale producenter i især Østjylland, og ejeren Lars Christensen lægger stor vægt på bæredygtighed og økolog. Du kan blandt andet få kød fra Troldgaarden, lækkerier fra Gothenborg, honning fra aarhusianske Bistad og specialøl fra Aarhus Bryghus. Det er gået over stok og sten for Smagsgiveriet siden åbningen i september sidste år, og den 1. april udvides der med butik på Kridthøj Torvet i Højbjerg. Naboen Vin & Vin, der også ejes af Lars Christensen, er også en flot vinbutik med mange spændende vine, uanset om du er på jagt efter et godt tilbud eller den perfekte vin til aftensmaden.

Herrebajere i fabrikskvarteret
Aarhus Bryghus, Gunnar Clausensvej 26, 8260 Viby J

Midt i fabrikskvarteret finder du aarhusianernes bryghus nr. 1, Aarhus Bryghus. Bryggeriet laver specialøl tappet på 60 cl store flasker, der må være det, man kalder en rigtig herrebajer. Øllene bliver fejret med navne som Celebration, Black Monster og Sølvpilen, og hvis du ønsker at prøve de smagfulde øl, så slå et smut forbi bryghuset. Hver fredag er der en hyggelig og populær fredagsbar, og stiger stemningen i fredagsbaren, så forsætter festen måske lørdag, hvor Aarhus Bryghus kan finde på at arrangere koncerter. Aarhus Bryghus’ udvalg af øl finder du også i flere butikker i Aarhus, blandt andet Coop og Smagsgiveriet. Bryghuset holder i øvrigt også private arrangementer og rundvisninger, hvis du ikke lige ved, hvor du skal hen med familien eller kollegaerne til den næste firmafest.

Succesfuld takeaway på Rosenvangs Allé
Mr. Mums, Rosenvangs Alle 186, 8270 Højbjerg

Under navnet Mr. Mums har kokkene Mathias Bendix Christensen og René Pedersen skabt en succesfuld sandwichbutik på Rosenvangs Allé, som sidste år blev udvidet med en takeaway i Jægergårdsgade i Aarhus C. Siden de to kokke investerede deres spareskillinger i at starte Mr. Mums i en tidligere slagterforretning for seks år siden, er butikken vokset til at have 20 medarbejdere, som hver dag står for at producere flere hundrede dagens ret-bokse ud af huset. Udover dagens ret kan du forkæle dig selv, familien og gæster med lækre sandwiches, frokostanretninger og tapas. Og kvaliteten fejler ikke noget. Før iværksættereventyret arbejdede duoen således på prestigesteder som Malling & Schmidt, Nordisk Spisehus, Brøndums Hotel i Skagen og Gl. Løgten Strandkro.

Et bid af Italien midt i krydset
Bella Napoli, Rosenvangs Alle 258, 8270 Højbjerg

Er du til en rigtig god gang pizza eller pasta, for eksempel mod tømmermænd? Eller savner du bare en god italiensk pizza? Så skal du parkere din Vespa ved Pizzaria Bella Napoli, der ligger i det befærdede kryds på hjørnet af Rosenvangs Alle og Oddervej. Herfra kan der virke langt til pizzaens hjemby Napoli, men Bella Napoli serverer ikke desto mindre god italiensk mad, som leder dine tanker hen til italiensk sol og sommer. På pizzariaet er pizza ikke bare et stykke brød med noget tilfældigt fyld drysset over, men derimod en stolthed, som folkene bag disken sætter en ære i at lave af høj kvalitet. Det eneste problem er, at menukortet har et kæmpe udvalg af pizzaer, så det kan være ret svært at vælge. Priserne er i øvrigt ganske acceptable.

Populært bageri med gratis kaffe
Langenæs Bageriet, Rosenvangs Alle 187, 8270 Højbjerg

Det populære Aarhus-bageri Langenæs har udvidet de seneste år og ligger efterhånden flere steder i byen. Så selvfølgelig har den succesfulde bagerkæde også et bageri i Højbjerg. Siden 2014 har butikken i det sydlige Aarhus fristet med lækre friskbagte brød og kager, som trækker folk til fra nær og fjern. Langenæs Bageriet byder på brød med en god krumme i topkvalitet og flotte kager, og oven i købet lokker de med gratis kaffe til kunderne hver dag mellem kl. 6 og 8. Det er da ikke til at sige nej til, vel? Bageriet blev pårindeligt startet på Nordborggade tilbage i 1984 af Hanne og Finn Spottag med sønnen Michael som eneste medarbejder og flyttede efter en del udvidelser til Langenæs Allé 14 i 2010, hvor det genåbnede som drive-in-bageri.

Økologisk takeaway lige til døren
Majses Mad, Nygaardsvej 5, 8270 Højbjerg

Er du træt af usund takeaway og dårlige råvarer, er Majses Mad i Højbjerg en vinder for hele familien. Takeawaystedet byder på friske og sunde alternativer til en nem aftensmad, og tilmed er det hele lavet på mindst 30-60 procent økologiske råvarer. Bag takeawaystedet står gastrokvinden Majse Korter Elgaard, der laver maden fra bunden samme dag. Hvis du bestiller inden 16.45, kan aftensmaden oven i købet leveres på dit dørtrin samme dag, så du kan glemme alt om lange og trælse køer i supermarkedet i en travl hverdag. Hver fredag tilbyder Majses Mad en meget populær tapasanretning med 7 små retter og hjemmebagt brød. Butikken er en del af konceptet Madvognen.dk, der leverer frisklavet og delvis økologisk takeaway fra leverandører over hele landet.

Hvis du er afhængig af vin
Vinpusheren, Grumstolsvej 4, 8270 Højbjerg

For omkring et år siden slog Vinpusheren dørene op til en flot og anderledes vinbutik i Højbjerg, og den er et besøg værd. Butikken er et fedt, lyst lokale med lysindfald fra store vinduer, som giver en stemning af både gammel lagerhal og topmoderne forretning. Pusherne i butikken er stolte af deres udvalg af vin og champagne på hylderne, hvor 40 procent består af vine, som de selv har importeret fra blandt andet Tyskland og Østrig. Udover vin er Vinpusheren med på tapasbølgen og har stor succes med butikkens fredagstapas, som består af lækkert brød, pølser, skinker, oste og pesto fra gourmetbageren Foodfein i Aarhus C. Vinpusheren holder i øvrigt med jævne mellemrum vinskole til dig, som gerne vil dykke ned i vinens spændende verden. Bemærk at butikken kun er åbent torsdag, fredag og lørdag.