Foto: Mathias Hornshøj Hansen/Hornshøj Media

På Thors Mølle i Marselisborg Skov kan gæsterne trække vejret dybt

Som nye ejere af frokost- og selskabsrestaurant Thors Mølle i Marselisborg Skov vil ægteparret Birgitte og Tommy Friis skabe et sted med respekt for historien, hvor du føler dig godt tilpas, og gastronomien er i top.

Artiklen om Thors Mølle har tidligere været bragt i Mærk Aarhus

Gruset knaser under fødderne og fungerer som et ekstra lydspor til Varnabækkens rislen og fuglenes fløjten. Der er ingen støj fra biler. Ingen larm fra byggemaskiner. Selvom Strandvejen kun er få minutter væk, føles Thors Møllevej 15 i Marselisborg Skov alligevel som meget langt fra midtbyens summen denne torsdag formiddag.

Her ligger frokost- og selskabsrestaurant Thors Mølle, og det har den gjort siden 1637. Dengang var det en såkaldt krudtmølle, i dag er det en restaurant. Her kan du få a la carte-frokost samt kaffe og kage og ikke mindst fejre fødselsdag, barnedåb, bryllup og andre af livets særlige begivenheder.

Den 1. marts overtog ægteparret Birgitte og Tommy Friis officielt Thors Mølle, og de er nu i fuld gang med at gøre den historiske restaurant til deres egen.

 “Vi håber, at gæsterne synes, det er et dejligt sted at komme. At de føler sig godt tilpas, og at de kan slappe af, når de er her,” siger Birgitte Friis.

“Jeg tror, at de fleste har det som os, når vi kører ind på parkeringspladsen. Vi er så tæt på byen, men når vi kommer her, så forsvinder alt bagved os. Bum. Her kan vi trække vejret,” forklarer Tommy Friis, mens Birgitte Friis supplerer:

“Rigtig dybt.”

Giver rigtig meget af sig selv

Sådan gør de, Birgitte og Tommy Friis. Supplerer hinanden. Og de gør det godt. Fra 2012 til 2020 var ægteparret ejere af Hotel & Restaurant Fru Larsen i Laurbjerg, der i 2015 fik prisen som Årets Bo & Spis i Den Danske Spiseguide.

“Vi giver rigtig meget af os selv. Måske indimellem lidt for meget. Hele vejen rundt. Alt, vi gør, bliver meget personligt. På Thors Mølle vil gæsterne langsomt, men sikkert kunne se rigtig meget af os i vores valg af keramik, blomster, pynt, duge og selvfølgelig i gastronomien,” siger Tommy Friis.

Netop den meget personlige dedikation er en af grundene til, at Birgitte og Tommy Friis tog det, de selv kalder ”et pusterum” fra sommeren 2021 til 2022.  

“Vi har svært ved at bremse os selv,” smiler Birgitte Friis.

“Vi gav alt, hvad vi havde hos Fru Larsen, og det var rigtig fedt. Men det gav os også et behov for at holde en pause og trække vejret for en stund, før vi var klar igen. Helt som tidligere vil vi nemlig gerne imponere med mad, interiør og stemning, og Thors Mølle inviterer til at sætte en lidt mere afslappet scene. Det er helt perfekt, når vi også skal have vores familieliv til at hænge sammen. Hos Thors Mølle er vores fokus udelukkende på stemningen, maden og vores gæster. Ikke på at være i medierne eller på priser og anerkendelser.”

En helt særlig atmosfære

For Birgitte og Tommy Friis var Thors Mølle derfor den perfekte mulighed, og de var ikke i tvivl, da de blev gjort opmærksomme på, at stedet søgte nye ejere.

“Vi havde haft en fornuftig pause efter Fru Larsen og var kommet frem til, at vi skulle være selvstændige igen. Vores drøm var et lidt større sted, hvor vi kunne udvide kokke- og serviceteamet, så vi ikke altid selv skulle være i køkkenet og restauranten. Og så ville vi gerne have et sted, der i sig selv var en destination. Det er Thors Mølle. Da vi så stedet første gang, kunne vi bare mærke og se, at det kunne blive helt særligt,” siger Tommy Friis.

Selvom Thors Mølles historie går tilbage til 1637, var det først omkring år 1900, at det udelukkende fik status som traktørsted – altså et sted, hvor skovgæster kunne få både mad og drikke. I 1940 blev det gamle møllerhus erstattet med den nuværende bygning, og Thors Mølles største lokale, det lyse Orangeriet med plads til 150 personer, blev bygget til i 1968.

Da Mærk Aarhus er på besøg, er en maler i fuld sving i Skovstuen, der kan rumme 50 personer, og også Pejsestuen med plads til samme antal har fået en lille ansigtsløftning. Generelt har det dog været vigtigt for Birgitte og Tommy Friis at være tro mod den stil, der var på Thors Mølle i forvejen.

“Her er en helt særlig atmosfære og sjæl. Et sted som det her er rundet af tidens tand, og det kan man ikke købe sig til for penge. Det hele behøver ikke stå helt lige og stramt. Sjæl, varme og familiær stemning har vi det bare godt med, og jeg tror også, det er derfor, mange gæster kommer her. For at få et pusterum fra hverdagen,” forklarer Tommy Friis og uddyber med et grin:  

“Selvfølgelig er det nemmere, når alting er nyt, og halvdelen af væggen ikke falder ud, når man sætter rawlplug i, men det giver bare ikke samme stemning.”

En vis forpligtelse

Flere af Thors Mølles gæster er da også stamgæster, som gennem årene har fejret livets store som små begivenheder i lokalerne.

“Vi er blevet virkelig positivt overraskede over, at så mange vælger at holde deres fester ude og nyder den frihed og afslappethed, der følger med det valg,” siger Tommy Friis.

“For flere gæster er en fest på Thors Mølle næsten blevet en familietradition, fordi de har holdt alle deres fester her,” tilføjer Birgitte Friis.

“De vil måske gerne fejre deres sølvbryllup her, fordi de i sin tid fejrede bryllup i lokalerne, og når vi får gæster til en mindehøjtidelighed, er det ofte fordi, de har holdt alle deres fester her. Så skal det også slutte på Thors Mølle.”

Det giver en vis forpligtelse som ejere, at Thors Mølle er et sted, så mange gæster har en særlig tilknytning til, understreger Tommy Friis.

“Det er ikke en forpligtelse på et forretningsmæssigt plan, men en menneskelig af slagsen. Vi vil sørge for, at gæsterne stadig føler sig hjemme, når de kommer her, og vi vil gøre vores allerbedste for at indfri vores gæsters stores forventninger til en særlig dag,” forklarer han.

“Vi har været helt oppe i skyerne, når vi er kørt hjem fra selskaberne herude, fordi der her været så meget knald på. Det er helt vildt. Og megafedt,” supplerer Birgitte Friis.

Du skal kunne se, hvad du spiser

Det er ikke bare historie og tilknytning, der skal trække gæsterne til Thors Mølle. Også maden skal være et kapitel for sig, fortæller Tommy Friis. 

Ægteparret har siden overtagelsen arbejdet på at sætte deres eget præg på Thors Mølles menukort til både selskaber og a la carte. De gastronomiske referencer er nordiske, inspireret af kombinationen af det klassiske og det nye.  

“På vores frokostkort finder du blandt andet en moderne version af smørrebrød, som nærmest er en lille ret i sig selv. Vores frokostret med schnitzel er for eksempel heller ikke med ærter og brasede kartofler, men et godt stykke gris, forskellige kåltyper og en sauce på citron, hasselnødder og kapers,” forklarer Tommy Friis.

Han uddyber, at det nordiske islæt ikke kun findes i detaljen og det enkle udtryk, men også i valget af råvarer.

“Vi kan godt lide lokalt og økologisk. Nært er altid bedre end fjernt. Vi vægter gode råvarer hele vejen igennem. Generelt kan du forvente masser af smagskombinationer og -nuancer. Og du kan forvente, at det ser godt ud uden at være overpyntet. Du skal kunne se, hvad det er, du spiser.” 

Thors Mølle

  • Frokost- og selskabsrestauranten på Thors Møllevej 15 i Marselisborg Skov slog efter en kort vinterpause dørene op den 5. marts 2022 med nye ejere ved roret, ægteparret Birgitte og Tommy Friis.
  • Thors Mølle har tre lokaler – Orangeriet, Skovstuen og Pejsestuen – som kan bookes til selskab. Torsdag til søndag tilbyder restauranten frokost og eftermiddagskaffe a la carte. På sigt skal det også være muligt at komme forbi til søndagsbrunch, som dog bliver pop up-begivenheder, når kalenderen tillader det.

Birgitte og Tommy Friis

  • Birgitte Friis er udlært kok på Hotel & Restaurant Fakkelgaarden i Kruså i 2005. Hun har efterfølgende arbejdet i både Australien og Danmark på blandt andet københavnske Restaurant Grønnegade og Restaurant Prémisse (nu AOC), indtil hun sammen med Tommy Friis overtog Hotel & Restaurant Fru Larsen i Laurbjerg i 2012.
  • Tommy Friis er udlært kok på Hotel & Restaurant Fru Larsen i 1999. Han har siden arbejdet som kok, assisterende køkkenchef og køkkenchef på blandt andet Fakkelgaarden, Henne Kirkeby Kro, Kong Hans Kælder i København og Molskroen.  
  • Han vandt titlen som Årets Kok i 2010 og fik en andenplads i konkurrencen om at repræsentere Danmark i den internationale kokkekonkurrence Bocuse d’Or i 2019.

Gastronomi

Se alle