Foto: Mathilde Ambrosius Boysen

Nyt pastasted laver mad efter bedstemors originale italienske opskrifter

Mandag den 12. september åbner restaurant Pastardo på Silkeborgvej. Her kreerer ejeren retter efter sin bedstemors originale italienske opskrifter.

En lækker Bolognese, Carbonara, Al Vitello eller Risotto al Funghi. Italienske retter efter originale italienske opskrifter. Smagen af bedstemors mad. 

Det kan du fra på mandag den 12. september få på Silkeborgvej 257, når Pastardo slår dørene op til et helt nyt pastasted. 

Ejeren Mihai Luca, der går under kaldenavnet Mike, glæder sig til at servere mad, der er lavet med stor passion for det italienske køkken og med inspiration i opskrifter, der er gået igennem generationer. 

”Vi vil gerne lave soul food. Altså mad, hvor du ikke er i tvivl om, at det er lavet på original italiensk vis. Du skal få følelsen af, at du er med i køkkenet hos bedstemor,” siger Mihai Luca. 

”Menuen kommer hovedsageligt til at bestå af pasta og risotto, og vi vil prøve at give maden et lidt rustikt udtryk. Du vil dog også kunne få nogle klassiske italienske desserter.”

Åbningsdagen vil blive skudt i gang med et godt tilbud. Her kan du nemlig få en pastaret helt gratis. Men tilbuddet gælder kun de første 200 gæster, så du skal komme i god tid, når dørene åbner klokken 17.00. 

Med mor i køkkenet

Fra restaurantens ti indendørs siddepladser kan du følge med bag disken, hvor Mihai Luca sauterer lækre råvarer i panden over åben ild. Han får det til at se let ud. Rejer og muslinger letter sig med en enkelt bevægelse fra gryden for forsigtigt at lande tilbage i panden. Men bag det elegante håndelag lægger også mange års erfaring. 

”Jeg har altid hjulpet min mor meget i køkkenet med forberedelserne til madlavningen. Min far har altid været meget streng hvad angår italienske traditioner og madlavning. Derfor var det også vigtigt for ham, at min mor lærte at lave mad på ægte italiensk vis, for hun er nemlig ikke selv fra Italien men derimod Rumænien. Ud fra mine bedstemor, Veneras, opskrifter lærte min mor derfor, hvordan det skulle gøres, og der var jeg med på sidelinjen,” lyder det fra Mihai Luca. 

Nu er rollerne dog byttet rundt. Mens det er Mihai Luca der har chefhatten på, er det nu hans mor, Florica Luca, der hjælper til med forberedelserne til madlavningen i den nye restaurant. 

”Vi bruger de samme originale opskrifter, som stammer fra Abruzzo-regionen, hvor min bedstemor boede, men efter ni år i Danmark er retterne dog blevet tilpasset den danske kultur en smule, ” fortsætter Mihai Luca.   

Noget for enhver smag

På det brede udvalg af pastaretter er der tænkt over, at der skal være noget at spise for alle, hvad end du er til klassiske pastaretter, fisk og skaldyr eller vegetarisk mad. 

”De er alle bestsellere. Jeg tror ikke, at det er udvalgte retter, der kommer til styre hele salget. Men hvis jeg alligevel skulle sige en favorit, så jeg tror jeg, det må være nummer 3, Al Vitello. Det er langtidssimret kalvefilet med champignon og løg i cremet sauce,” forklarer Mihai Luca. 

Der er sågar tænkt over en ret, der egner sig specielt til dem, der skal ned og knokle i fitnesscenteret. Fitness Pasta, med kylling, broccoli, og asparges i cremet sauce. 

Til vegetarerne er der også hele seks forskellige muligheder at vælge i mellem. Tre retter, hvor det er pasta, der er kombineret med lækre grøntsager og sauce, samt tre retter, hvor pastaen er skiftet ud med en grøntsagsvariant. Du kan eksempelvis få ´The Beet´, der er spiraliseret rødbede med smuldret feta og honningristede nødder i balsamico. 

Læs også: Entré: Folkene bag Gastromé åbner nyt spisested i Rosengade

Ugentlige overraskelser 

Selvom menukortet allerede er godt fyldt ud med lækre retter, så er der flere godter i vente fra den italienske restaurant. 

”Der er det faste menukort, men derudover har jeg en masse nye idéer til retter, som jeg vil lave. Hver uge kommer vi derfor til at lave en ny ’Ugens Pastaret’, som man kan komme ind og prøve,” siger Mihai Luca.  

Har du brug for noget sødt oven på dit måltid, så kan du på nuværende tidspunkt få den italienske klassiker, tiramisu al mascarpone, men også på denne del af menukortet kan du se frem til overraskelser. 

”Min mor kommer også til at lave en eller anden lækker dessert hver uge, som kommer til at variere,” fortæller Mihai Luca. 

Friske og veloplagte 

Er du en af dem, der godt kan lide et lækkert natmåltid eller spiser du bare sent aftensmad, så er der godt nyt. Hos Pastardo bliver åbningstiderne nemlig udvidet hver weekend. 

”I weekenderne er der altid en masse mennesker, der ikke kan få andet end den klassiske fastfood, når de gerne vil have fat i noget i de sene aftentimer. Derfor vil vi gerne give den ekstra service, så du kan få pasta næsten uanset, hvornår du får lyst til det,” siger Mihai Luca. 

Pastardo kommer derfor til at have åbent fra 10.00 – 01.00 fredag og lørdag, mens de resterende ugedage bliver fra 10.00 til 22.00. 

Selvom det umiddelbart kan lyde som nogle lange weekendvagter, så er det ikke noget, der skræmmer Mihai Luca. 

”Jeg er frisk. Det kan godt være, at jeg har lidt gråt skæg, men det er altså på grund af min kone,” siger han med et smil på læben. 

I restauranten kommer der derfor til at være et team på seks ansatte, der står klar til at servere lækkert mad de fleste af døgnets timer. 

Drømmen om centrum

At restauranten ligger, hvor den gør, er der flere overvejelser bag. 

Min familie bor her i Aarhus, og det samme gør mine to partnere i butikken. De kender til den mad, jeg laver, og så mente de, at der manglede et godt pastasted her i Aarhus,” siger Mihai Luca. 

Selvom placeringen på Silkeborg ifølge ejeren er god, så har teamet bag Pastardo en drøm om at komme tættere på centrum.

”Vores ide er at starte småt ud, og så vil vi udvide, hvis alt går godt. Men på sigt kunne det være rigtig fedt at åbne en restaurant inde i midtbyen,” lyder det fra Mihai Luca.