To af Danmarks mest prestigefyldte kokkekonkurrencer har netop offentliggjort dette års nominerede restauranter. Og blandt dem findes en kun knap et halvt år gammel aarhusiansk fiske- og skaldyrsrestaurant.
Det drejer sig om de to priser Årets Ret med Gris samt Årets Ret med Fisk og Skaldyr som arrangeres af Landbrug & Fødevarer. Konkurrencen fokuserer på brugen af gode og lokale råvarer samt en historiefortælling, der omkranser maden på tallerkenen.
Vinderen af konkurrencen er den kok eller restaurant, der kan vise flotte håndværksmæssige teknikker og skabe velsmag med hhv. gris eller fisk og skaldyr, som centrum for retten.
Årets ret med Fisk og skalddyr
Blandt de nominerede til prisen for bedste ret med fisk og skaldyr er den allerede anerkendte aarhusianske restaurant, Restaurant Novel. Det betyder, at spisestedet skal dyste på råvarer og kreativitet om at lave den mest velsmagende ret med fisk og skaldyr.
Restauranten, der ligger på Aarhus Ø, blev i sommers hædret med en grøn Michelin stjerne af Michelins nordiske guide for at gå forest i arbejdet med bæredygtighed i restaurantbranchen.
Foruden Restaurant Novel er Restaurant Domæne i Herning og Falsted Kro også blevet nomineret, og vinderen findes d. 13. november til en prisuddeling i København. Det er kun tredje gang, gastro-konkurrencen Årets Ret med Fisk & Skaldyr afholdes.
Sidste år blev det Svinkløv Badehotel, der løb med sejren for deres stegte danske jomfruhummer med guanciale, og I år har Restaurant Novel altså muligheden for at løbe med sejren samt en præmie på 20.000 kr.
Årets ret med Gris
Ud over prisen for bedste ret med fisk og skaldyr kårer Landbrug & Fødevare også Årets ret med Gris. Her er der dog desværre ingen aarhusianske restauranter at finde blandt de nominerede.
Det er restauranterne Norrlyst, Treetop, Restaurant Mark, Svinkløv Badehotel og Sdr. Bjert Kro, der er gået videre fra indstillingen til at blive nomineret. De har dermed muligheden for at vinde titlen og en check på 30.000 kr.
De udvalgte nominerede retter vil blive bedømt af en jury, der består af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. De vil besøge restauranterne og smage på de pågældende retter.