Kvindemuseets cafe løber med økoguld

CAFE Med et økologisk guldmærke til café ved Domkirken har Aarhus nu ti spisesteder med papir på, at de serverer mad lavet på økologiske råvarer.

Af Mikkel T. Krogh

Fødevarestyrelsen uddeler løbende økologiske spisemærker til spisesteder, der bruger økologiske råvarer. Det fineste er guldmærket, der angiver, at 90-100 procent af råvarerne er økologiske, og den pris er Kvindemuseets cafe på Domkirkepladsen netop løbet med.

“Vi ville bare det her. Det er en stor tilfredsstillelse, at vi nu også på papiret er en fuldt økologisk café. Der er mad til både vegetarer, glutenallergikere og børn, og dette er stedet, hvor alt gøres fra bunden. Vi tager os tiden til det,” siger leder af museumscaféen Hanne Kock Vixø i en pressemeddelelse.

Cafélederen tænker efter eget udsagn konsekvent bæredygtighed og forhindring af madspild ind i produktionen og har haft guldmærket som mål, siden hun startede på Kvindemuseet i oktober sidste år.

“Kvindemuseets café har altid været kendt som det stemningsfulde alternativ til de mange caféer og restauranter i byen. Unge som gamle nyder at trække sig tilbage i de gamle møbler og lade tiden stå stille til udsigten til historien, til Domkirken og til Store Torv,” siger Hanne Kock Vixø.

Ti økomærker i Aarhus
Med økoguldet til museumscaféen i Latinerkvarteret har Aarhus nu ti spisesteder med papir på, at de gør en ekstra indsats for naturen, miljøet og dyrene ved at bruge økologiske varer, som er produceret med minimal anvendelse af sprøjtemidler og tilsætningsstoffer. Seks spisesteder har guldmærket, og fire spisesteder har sølvmærket:

Guld

  • L’Estragon
  • Café Gaya
  • Suppestegogis
  • Museumscaféen Kvindemuséet
  • Glad Mad & Takeaway
  • Fika

Sølv

  • Langhoff & Juul
  • Restaurant Pondus
  • Café Ganefryd
  • Gallo-Huset

Sølvmærket indebærer, at den nyligt Bib Gourmand-belønnede Restaurant Pondus og de tre andre sølvmærkede spisesteder bruger 60-90 procent økologiske råvarer. Aarhus har ingen spisesteder med bronzemærke, der i øvrigt indebærer, at 30-60 procent af råvarerne er økologiske.

På landsplan har mere end 1.000 spisesteder, kantiner og storkøkkener det økologiske spisemærke, der så dagens lys i 2009. Du kan se en liste med alle danske spisesteder med spisemærket her.

Læs artikel: Aarhus-restaurant scorer økopris
Læs guide: 5 fremragende økocaféer i Aarhus
Læs artikel: Københavns takeawaysucces åbner i Aarhus

Foto: Kvindemuseet

Disclaimer: Artiklen er baseret på en pressemeddelelse fra Kvindemuseet og informationer på Fødevarestyrelsens website om Det Økologiske Spisemærke.