Wassim Hallal laver gourmetpizza i samarbejde med Tivoli Friheden. Foto: Frederikshøj.

Her er alle Michelin-reaktionerne

RESTAURANT Lettelse, stolthed, overraskelse, glæde, smil. Reaktionerne var store hele vejen rundt, efter Aarhus fik hele tre Michelin-stjerner i morges. Vi har samlet de vigtigste reaktioner her:

Substans: Vi er skideglade
”Vi er skide glade, meget stolte og lidt overraskede. Vi har ikke helt forstået det endnu. Vi har bare hænderne helt oppe over hovedet… Vi har da drukket champagne, men vi har jo fuldt hus på restauranten i aften, så der bliver ikke så megen fest lige nu. Måske giver vi den en skalle på søndag, hvor personalet har fri… Hvad det kommer til at betyde for restauranten fremadrettet, er svært at sige. Mon ikke der kommer flere besøgende og flere turister,” siger ejer Rene Mammen til Lokalavisen Aarhus.

Gastromé: Fuldstændig ekstase
”Vi sad ellers kl. 9 og tænkte: “Nå ok, de ringede ikke. Men tre minutter over ni ringede telefonen fra et engelsk nummer og afbrød den slukørede stemning. Bagefter var vi i fuldstændig ekstase… Personligt for William og jeg betyder det helt vildt meget. Det har været en uopnåelig ting, især når man ligger i Aarhus,” siger Søren Jakobsen til Aarhus Stiftstidende.

Frederikshøj: Jeg er en lettet mand
”Jeg er en lettet mand. Det fantastisk. Så er vi i gang! Det her er resultatet af, at vi giver, hvad kunderne gerne vil have. Nu skal vi have flere stjerner. Der er to mere at hente på skalaen«, siger Wassim Hallal til Aarhus Stiftstidende.

Michelin-redaktør: Interessante restauranter
”Det er tre meget forskellige restauranter. Vi holder øje med, hvad der sker, og vi fandt tre meget interessante restauranter i Aarhus. Vi har den luksuriøse extravaganza i toppen, og så har vi det meget rustikke i den anden ende. Og det, de deler, er et skønt håndværk og et sikkert køkken med dejlige råvarer og superb smag. Så de fortjener alle tre stjernen på hver deres måde,” siger redaktør Rebecca Burr fra Michelin til Politiken.

Gastro-redaktør: Tre stjerner overraskede
”At det blev til hele tre stjerner i Aarhus, overraskede nok de fleste – selv havde jeg tippet på Substans som en mulighed, hvis Michelin virkelig var i gavehumør, men reelt regnede jeg kun med, at Frederikshøj ville få. Og nu kan Wassim Hallal nok godt begynde at glæde sig til stjerne nummer to. At Gastromé også kom med i det fine selskab er den helt store overraskelse, men ikke mindre glædeligt af den grund,” skriver chefredaktør Jesper Uhrup Jensen fra Gastro.

Spiseguide: Havde hørt rygter
”Jeg havde hørt rygter om, at Michelin ville uddele tre stjerner, men jeg havde ikke set den kombination. Det er overraskende for mig, at restaurant Gastromé, der er forholdsvis ny, allerede har markeret sig, men det er fint. Jeg har selv advokeret for de andre to – Frederikshøj og Substans – men jeg har også haft Restaurant Et som absolut værdig til at få en stjerne,” siger redaktør Bent Christensen fra Den Danske Spiseguide til TV2 Østjylland.

Lokalavis: Flere stjerner på vej
”Jeg tror bestemt ikke, det stopper her. Det ville også ligne Michelin-guiden skidt at starte med at give tre stjerner og så året efter fjerne dem alle igen, så er argumentet for at inddrage Aarhus i Michelin-familien jo fuldstændig væk. Herude på Frederikshøj vil de få mindst to næste år – eller nok to, for Michelin-guiden har det her princip med, at de kun stiger med én stjerne ad gangen,” siger chefredaktør Jan Schouby fra Aarhus Stiftende til TV2 Østjylland.

Minister: Mange enestående restauranter
”Jeg er glad for, at Michelin-guiden langt om længe har bevæget sig uden for København, for der findes mange enestående restauranter på den anden side af Valby Bakke. Forhåbentlig kommer der endnu flere stjerner til i de kommende år, for potentialet er stort. Mange af de gode lokale råvarer, der er hjertet i det nye nordiske køkken, finder vi i høj grad uden for København,” siger fødevareminister Dan Jørgensen i en kommentar i Jyllands-Posten.

Turistdirektør: Det er helt fantastisk
”Jeg er en storsmilende mand lige nu. Jeg har det så godt. Det er jo helt fantastisk. Det er en kæmpe anerkendelse fra Michelin-guiden af, at vi har et meget højt niveau i Aarhus. Jeg tror alle turistdirektører i europæiske byer ville mene, at sådan en anerkendelse er fantastisk. Vi kan lave en endnu mere troværdig fortælling om Aarhus som gastronomisk destination,” siger direktør Peer Kristensen fra Visit Aarhus til DR.

Borgmester: Indlysende fortjent
”Michelin-stjernerne er indlysende fortjent, og det glæder mig virkelig meget, at Aarhus med den nye Michelin-guide nu virkelig er kommet på gastronomien verdenskort. Stjernerne vil helt sikkert betyde, at flere vil få øjnene op for, hvor stærkt den århusianske gastronomi står,” siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard til Aarhus Stiftstidende.

Rådmand: Stolt og glad
”Jeg er stolt og glad på byens vegne. Jeg vil gerne ønske de dygtige kokke tillykke med den flotte og velfortjente anerkendelse. Vi har i Aarhus en stærk madkultur og det glæder mig, at hele verden nu skal få syn og smag for Aarhus”, siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad til Aarhus Stiftstidende.

Læs artikel: Tre Michelinstjerner til Aarhus 
Læs artikel: Flere Aarhus-restauranter til tops
Læs artikel: Den bedste restaurant sidste år var…

Foto: Ib Sørensen/Frederikshøj

Disclaimer: Ovenstående citater er indhentet i løbet af 26. februar i danske medier. Der er links til alle kilder ud for hvert citat.

“Ingen dag uden kaffe! Heldigvis har Aarhus flere skønne kaffebarer, der kan brygge en lækker kop mokka. Jeg øver mig i at drikke den sort, men vil nu allerhelst have en cappuccino eller flat white.”

Louise Sejr Højmark, Redaktør