Foto: Frederikshøj

Tre Michelin-stjerner til Aarhus

RESTAURANT Hele tre restauranter i Aarhus har fået en eftertragtet Michelin-stjerne, og to har fået en Bib Gourmand. Samtidig er oplagt forhåndsfavorit forbigået.

Frederikshøj, Substans og Gastromé har hver fået én Michelinstjerne, og Hærværk og Pondus har hver fået en Bib Gourmand. Sådan lyder vurderingerne i Michelins nye guide Nordic Cities, og Michelin-redaktør Rebecca Burr forklarer valget af de tre restauranter således:

”Vi holder øje med, hvad der sker, og vi fandt tre meget interessante restauranter i Aarhus. Vi har den luksuriøse extravaganza i toppen, og så har vi det meget rustikke i den anden ende. Og det, de deler, er et skønt håndværk og et sikkert køkken med dejlige råvarer og superb smag. Så de fortjener alle tre stjernen på hver deres måde,” siger Rebecca Burr til Politiken.

Glæden får frit løb
Ikke overraskende kan de tre restauranter med nye stjerner ikke få hænderne ned. Til de lokale medier får glæden frit løb:

”Vi er skide glade, meget stolte og lidt overraskede. Vi har ikke helt forstået det endnu. Vi har bare hænderne helt oppe over hovedet… Vi har da drukket champagne, men vi har jo fuldt hus på restauranten i aften, så der bliver ikke så megen fest lige nu. Måske giver vi den en skalle på søndag, hvor personalet har fri,” siger ejer Rene Mammen fra Substans til Lokalavisen Aarhus.

Fuldstændig ekstase
På Gastromé i Latinerkvarteret er humøret ikke mindre hos ejerne Søren Jakobsen og William Jørgensen:

”Vi sad ellers kl. 9 og tænkte: “Nå ok, de ringede ikke. Men tre minutter over ni ringede telefonen fra et engelsk nummer og afbrød den slukørede stemning. Bagefter var vi i fuldstændig ekstase… Personligt for William og jeg betyder det helt vildt meget. Det har været en uopnåelig ting, især når man ligger i Aarhus,” siger Søren Jakobsen til Aarhus Stiftstidende.

Læs flere Michelin-reaktioner her

Forhåndsfavoritter forbigået
Der er ikke den store overraskelse i, at Frederikshøj fik stjernen, men de færreste nok havde turdet håbe på, at Substans og den nystartede Gastromé ville få den prestigefyldte anerkendelse. Samtidig må skuffelsen være at spore hos Restaurant ET og Nordisk Spisehus, der begge efter eget udsagn har haft besøg af Michelin-inspektører og var spået gode chancer af eksempelvis Den Danske Spiseguide.

I den nye guide fik København en tredje tostjernet restaurant i form af AOC, mens Geranium og Noma beholdt deres to stjerner. Med de nye stjerner i Aarhus har Danmark nu 21 stjerner fordelt på 18 restauranter.

Fra os på Smag Aarhus lyder der et stort tillykke til de fem Aarhus-restauranter! Well done!