Guide: Sådan bruger du vildtkød i hverdagen

Sponsoreret indhold

Der er en helt speciel smag i vildtkød, som du ikke får fra okse, svin eller kylling. Mange sammenligner vildtkød, og især rådyr, med oksekød, og her får du både en stærkere smag og mørkere kød med vildtkødet. Samtidig er vildtkød også på en måde sødere end oksekød. Smagen gør det til en ideel type kød at bruge i næsten al slags madlavning, og mange af dine yndlingsretter med især oksekød kan du faktisk sagtens bruge vildtkød til i stedet for.

Hvis vi holder os til sammenligningen mellem rådyr og okse, er rådyr som nævnt stærkere i smagen, det er mere magert, og så indeholder det mere protein end oksekød. Smagen kommer blandt andet af den anderledes kost, vildt har i forhold til opdrættet kød – for eksempel har rådyr en kost bestående af blandt andet grønne planter, korn og nødder, og det er til at smage i kødet.

Er du vild med den anderledes og dybe smag af vildtkød, er det bare med at begynde at bruge det i din madlavning – og ikke kun til højtider og de kolde efterårs- og vintermåneder: Brug vildt hele året og i både lette, friske retter og tungere, fyldige retter.

Jag selv og hav vildtkød til mange måneder

En af de mest effektive måder at få fyldt fryseren med vildtkød er at tage på jagt. Jag rådyr, fasan, hare og andet vildt, som du kan smide i fryseren. Vildtkød kan holde sig i lang tid i fryseren – nogle typer helt op til 1,5 år – så du kan sagtens nå at få brugt det, selv hvis du har en meget succesfuld jagttur. Du tager jagttegnsprøven hos Naturstyrelsen, efter du har været på jagttegnskursus, og det kan du gøre, fra du er 16 år. Du får praktisk og teoretisk undervisning i våben, jagtformer, natur- og vildtpleje, vildtbiologi og lignende.

Har du styr på jagttegn og våben, mangler du kun en god jagtgarderobe, før du er klar til at gå på jagt og få friskt, økologisk og helt naturligt vildtkød med hjem til fryseren. På friluft.dk kan du finde jagttøj til alt slags vejr og alt det udstyr, du har brug for på turen – jagtstøvler, tasker, rygsække, kolbeforhøjer, termoflasker, service og food jugs til de lange dage på jagt, hvor der også skal være tid til et lunt måltid i løbet af dagen. Find åndbart, isolerende og vind- og vandtæt tøj fra inderst til yderst, så du sikrer dig de bedste forhold, når du traver skoven tynd for at finde byttet.

Ideelle smage til vildt og gode råd til tilberedning af rådyr

Og hvad skal du så bruge vildtkødet til? Som nævnt kan du bruge dit vildtkød til mange af de retter, du alligevel laver til hverdag. Men på grund af den særlige smag i vildtkød er der nogle specielle krydderier og smagssammensætninger, du bør holde dig til, når du arbejder med vildt. Generelt er det godt at tilføje krydderier og smage med både syre og sødme, fordi det giver en god balance til det meget tætte og smagfulde vildtkød.

Gå efter røde og mørke bær som solbær, blåbær, sortebær og tranebær, og krydrede smage som enebær, der er noget af det bedste til vildtkød. Brug også kraftfulde og varme krydderier som rosmarin, salvie, merian, muskatnød og sort peber.

Når du har styr på smagen, er det bare om at kaste dig ud i nogle spændende opskrifter, så du kan fylde hjemmet med duften af rådyr, kronhjort, fasan, agerhøns eller vildsvin. En af de typer vildt vi spiser mest i de danske hjem, er rådyr, så derfor tager vi udgangspunkt i rådyrkød, når vi nedenunder fortæller lidt om de retter, du kan lave med vildtkød.

Gryderetter

Fordi vildtkød er mere magert end for eksempel oksekød, er det meget nemt at få tørt. Derfor skal det enten tilberedes meget lidt eller i meget lang tid – og det gør det ideelt til gryderetter! Når det kommer til rådyr, er det især tykkam eller kød fra halsen, der er godt – men generelt kød, du kan skære i tern uden for mange sener og lignende.

Brug dybe smage som rødvin, bouillon eller mørk øl, og lad det simre i nogle timer med krydderurter, grøntsager og rodfrugter og server med for eksempel kartoffelmos.

Hakkekød

Er fryseren fyldt med rådyrkød, kan du med fordel lave det til hakkekød. Så kan du bruge det til alle dine velkendte retter, hvor du normalt ville bruge oksekød – for eksempel lasagne, spaghetti bolognese og burger. Du kan også lave lækre vildtpølser eller frikadeller.

Asiatiske retter

Det er måske ikke det første, der falder dig ind, men rådyr, rensdyr og lignende er perfekt til asiatiske retter. Brug hals, tykkam, skank eller andre udskæringer, som du kan lave til strimler eller tern uden sener og andet. Lav for eksempel en lækker marinade til kødet og brug det til en asiatisk stir fry med ingefær, soja, en spændende eddike, sesamolie og grøntsager som peberfrugt, forårsløg og broccoli.

Tærter

Har du en rest gryderet med rådyr til overs fra aftenen før? Brug den til at lave en smagfuld og fyldig tærte, så det føles som en helt ny ret. Du kan lave en klassisk shepherds pie eller cottage pie med et låg af kartoffelmos eller bruge en plade butterdej som låg – så får du et lækkert crunch og lidt mere tekstur i retten.

Ovnstegt og stegt på panden

Selvfølgelig kan du også bruge dit rådyr til lækre bøffer eller helstegte stege. Det er faktisk en super lækker måde at tilberede kødet på, men du skal her være ekstra opmærksom på stegetiden, så det ikke bliver tørt. Lav for eksempel gode bøffer eller koteletter af nyrestykkerne eller ryggen til at stege på panden, eller smid en hel rådyrkølle på grillen eller i ovnen med masser af krydderurter.