6 fortrinlige steak frites i Aarhus

6 fortrinlige steak frites i Aarhus

af -
Foto: Restaurant Komfur

Un steak frites, s’il vous plait? Her er 6 restauranter, der byder på velstegt steak med frites og hjemmerørt bearnaise.

Med det franske brasseries indtog på den danske restaurantscene er en velhængt steak med håndskårne pommes frites og hjemmerørt bearnaise blevet populær. Her er seks Aarhus-restauranter med fortrinlige udgaver af klassikeren.

Den luksuriøse
MASH Aarhus, Banegårdspladsen , 8000 Aarhus C

Byens mest eksklusive steakhouse er uden tvivl MASH, der ligger i den kendte Aarhus-kok Rene Knudsens gamle lokaler ved Hotel Ritz. Spisestedet er den aarhusianske aflægger af den københavnske MASH-kæde, og vi er oppe i en prisklasse, hvor eksempelvis en amerikansk ribeye koster 460 kroner plus tilbehør. Men kvaliteten er også derefter. Kødet, som vi anbefaler at få stegt medium rare, er fortrinligt, og udover de klassiske fritter bør du prøve de friterede løgringe, der går perfekt til kødet. Hvis du har en forstående bankrådgiver, kan du gå all in og investere i japansk Kobe-kød af Waguy-typen til den nette sum af 650 kroner per 100 gram. De primært amerikanske vine er også fortrinlige, men heller ikke billige. Den første MASH-restaurant så dagens lys i Bredgade i København i 2009 og var efter ejernes eget udsagn en reaktion mod det nordiske køkkens sejrsgang sidst i nullerne.

Den hyggelige
Restaurant Komfur, Guldsmedgade 38, 8000 Aarhus C

I den ydre ende af Guldsmedgade finder du Restaurant Komfur, der ejes af folkene bag Restaurant Mellemrum på Fredens Torv. ”Vi skaber hygge sammen, fordi vi er humørfyldte mennesker, der elsker vores metier”, skriver de på websitet, og det er ikke reklamegas. Menuen er skrevet i hånden på skilte, personalet er jovialt nede på jorden, og maden er i dén grad comfort food. Kongen på menukortet er en oksemørbrad med bearnaise og frites, og den er en royal værdig, hvis man er tilhænger af den slags. Bearnaisen har en god syre og markant smag af estragon, fritterne har den rette crispy konsistens, og mørbraden er perfekt fra inderst til yderst. Prisen for tre retter med en oksemørbrad i hovedrollen er 410 kroner, hvilket er særdeles billigt sluppet, kvaliteten taget i betragtning. Lokalerne husede tidligere en italiensk restaurant, og hvis I vil have lidt privatliv, kan I rykke ned i vinkælderen.

Den hippe
Restaurant Köd, Skolegade 21, 8000 Aarhus C

Byens bedste steakhouse. Det er dommen over Restaurant Köd på anmeldelsessiden TripAdvisor, hvor det hippe spisested på Skolegade scorer 4,5 point ud af 5 mulige. Maden er da også ganske overbevisende på den populære restaurant, der for nylig har fået en søster i København. Lokalerne med de rå murstensvægge fungerer fint, uanset om du er på intim date eller ude at spise med familien, og kødconnaisseurs kan fryde sig over steaks fra både Danmark, Uruguay, Australien og USA. Vi anbefaler den danske chateaubriand, der koster 540 kroner og snildt kan mætte to personer. Hvis I går all in på kødfronten, kan I tage en tatar med friséesalat som forret for 95 kroner. Og hvis der er mere appetit, skulle man da være et skarn, hvis ikke man tog en cheesecake til at gå hjem på for 65 kroner. Ved åbningen forrige år blev Restaurant Köd udsat for en shitstorm af veganere, der kritiserede det store fokus på kød.

Den anmelderroste
Restaurant ET , Åboulevarden 7, 8000 Aarhus C

Fransk gourmetcuisine i Aarhus bliver ikke skarpere end på Restaurant ET ved Europaplads, og så er det oven i købet til at betale. En entrecote med håndskårne pommes frites og salat får du for 258 kroner, så du har også råd til at nappe en gang moules marinieres, snegle fra Bourgogne eller confit de canard til forret. Eller for den sags skyld restaurantens vidt berømmede oksetatar, der er opkaldt efter kokkeikonet Michel Michaud. Anmelderne står i kø for at rose det skarpe køkken på havnen, der har fået prædikatet ”meget højt niveau” i restaurantguiden White Guide Denmark og anbefales af den franske Michelin-guide. Bag det toptunede brasserie står duoen Morten Sandvej og Lars Eiskjær, der selv beskriver restauranten som ”et uformelt madsted med god klassisk stemning, hvor Edith Piaf møder dansk håndværk”. Navnet ET kommer af det franske ord for ”og”.

Den nyeste
Retour Steak, Banegårdspladsen 4, 8000 Aarhus C

Den såkaldte bearnaise-konge Rasmus Oubæk fra København rykkede i foråret sit voksende imperium af steak-restauranter til det aarhusianske, hvor han åbnede bistroen Retour Steak i lokalerne, som tidligere husede TGV Café ved banegården. Har du ikke prøvet byens nyeste bøfhus endnu, er det med at komme afsted. På tallerkenen kan du få ribeye og mørbrad, og hvis du ikke er til kød, er der også en pighvar på kortet. En dansk krogmodnet ribeye med fritter og bearnaise, hvad ellers, koster 350 kroner, og vine fås fra 300 kroner til 1.600 kroner flasken. Restauranten har også et fint udvalg af vine på glas, og til dessert er der ingen vej uden om den franske klassiker profiteroles bestående af vandbakkelser med vaniljeis og lun chokoladesauce, der serveres kækt i en lille kande ved siden af. Skal I videre ud i byen, kan I passende slutte af med cocktailen Dark n’ Stormy, der passer godt til det kolde vintervejr.

Den intime
Restaurant Møf, Vesterport 10, 8000 Aarhus C

På den lille Restaurant Møf på Vesterbro Torv kan du opleve fortrinlig New Yorker-stemning og knivskarp gastronomi med afsæt i årstidens råvarer. Og til særdeles rimelige priser, tilmed. Bag den intime restaurant står kokkeparret Kristine Wacher Rødbro og Michell Nielsen, der kører en skiftende menu med tre forretter, tre hovedretter og tre desserter at vælge imellem. Vores favorit er naturligvis hovedretten bestående af en okse-ribeye på 300 gram med rødder, fennikelsalat og bearnaisesauce til 295 kroner. Til forret kan du nappe en terrin af confiteret gris med peanutmayonnaise og ristet sesam, og til dessert går du med garanti ikke galt i byen med Møfs chokoladekage, der serveres med passionsfrugtcreme. Hvis pengepungen ikke er til ribeye, kan du få tre retter efter Kristine og Michells valg for 325 kroner. En cool detalje er, at maden kan indtages i baren, mens du kigger direkte ind i det åbne køkken.

Mikkel T. Krogh
Chefredaktør på Smag Aarhus. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Glemmer aldrig et besøg på Wassim Hallals tidligere restaurant WH i 2007. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.