Foto: Juliette

Spis din næste burger på en af byens restauranter.

Nye burgerjoints popper op på stribe i Aarhus, og enhver café med respekt for sig selv serverer sin egen burger. Men stadig flere af byens restauranter har også den amerikanske nationalspise på menukortet. Her er 6 gode burgere på aarhusianske restauranter, som du skal prøve.

Ren luksus ved banegården
MASH, Banegårdspladsen 12, 8000 Aarhus C

MASH står for Modern American Steak House, og bag navnet gemmer sig en funky restaurant i underetagen af Hotel Ritz på Banegårdspladsen, hvor kokkekoryfæet René Knudsen styrede gryderne indtil 2009. Den stilfylde restaurant er i en klasse for sig selv og holder et højt niveau i både indretningen, der præges af rødt læder og mørkt træ, servicen og kvaliteten af råvarerne. Det samme gælder burgeren, som består af 200 gram grillet oksekød toppet med syltet agurk, bacon, sennep, ketchup og ost. Smagen er i top, og det kan også siges om prisen, der lander på 185 kroner inklusive chili-fritter. Ikke desto mindre er den alle pengene værd. Vi anbefaler at tilkøbe de lækre onion rings til 45 kroner, nu du alligevel har pungen fremme, ligesom du passende kan investere i en af stedets slagkraftige, amerikanske vine, som gør sig perfekt til lækkerierne på tallerkenen.

Angus-bøf og cocktails ved Strøget
The Grill, Østergade 10, 8000 Aarhus C

Med en beliggenhed midt på Østergade i stueetagen af Hotel Scandic er restauranten The Grill et oplagt sted, hvis du skal ud og spise efter en shoppingtur eller før en tur i biografen. Trods hotelrestauranters til tider blakkede ry er lokalerne hyggelige og byder på en uhøjtidelig stemning hele dagen. På burgerfronten går The Grill all in med en såkaldt Black Angus-burger med en bøf af dansk, fritgående Angus-kvæg i en økologisk focacciabolle. Hele herligheden koster 145 kroner til frokost og aften, og hvis du vil give den lidt ekstra, kan du tilføje ost, bacon, løgringe eller jalapeños for 12 kroner per ingrediens. Burgeren mætter fortrinligt, men hvis du er meget sulten, foreslår vi at bestille en omgang sortfodsskinke og grillet brød som forret til 75 kroner. I glasset kan du passende tage en drink fra baren, og vi anbefaler stedets udgave af den klassiske cocktail Old Fashioned.

Lokale råvarer i festgaden
Restaurant Köd, Skolegade 21, 8000 Aarhus C

Den populære Restaurant Köd i festgaden Skolegade røg ved åbningen for to år siden ud i en veritabel shitstorm på grund af stedets store fokus på kød. Men shitstorm eller ej, stedets bøffer er fortrinlige, og vi anbefaler at prøve restaurantens udgave af den klassiske burger, som du kan indtage i de nyrenoverede lokaler med rå mursten og masser af stemning. Kødet til burgerne er lavet af østjysk jerseykvæg, som kokkene selv blender til perfekte bøffer, og resultatet af anstrengelserne er en velsmagende burger, der serveres med årstidens grønt, chili-fritter og kryddermayo for 165 kroner. Hvis du eller din ledsager ikke er til burgere, kan I prøve nogle af restaurantens andre kødfyldte retter, som strækker sig fra en tatar med fritter til en australsk sirloin-steak af den særlige Wagyu-type til 595 kroner (!). Hvis der er mere appetit, kan I passende slutte af med en fyldig cheesecake.

Italiensk inspiration ved havnen
Grappa al Porto, Europaplads 10, 8000 Aarhus C

Italienske burgere? Yes, de findes, i hvert fald på den italienske restaurant Grappa al Porto, der ligger med udsigt til Dokk1 i stueetagen på First Hotel Atlantic på Europaplads. Stedets såkaldte Meatball Burger består af en bolle med bagt peberfrugt, røget ost af den italienske Provola-type, hvidløgsmayonnaise og spicy italienske kødboller i stedet for den traditionelle bøf. Det lyder skørt, men konceptet fungerer, og kombinationen smager fortrinligt. Den usædvanlige burger serveres med fritter lavet af den italienske majsgrød polenta, og prisen er rørende 125 kroner. I glasset kan du passende tage en af de mange italienske vine fra baren, som fås på glas. Grappa al Porto er søster til den italienske restaurant Grappa ved åen, og de ejes begge af ægteparret Inge og Uffe Jakobsen, som også står bag de to caféer Viggo og Rømer Brunch & Bistro ved åen.

Comfort food på Frederiksbjerg
Juliette, Jægergårdsgade 54, 8000 Aarhus C

Midt på Frederiksbjerg ligger det uformelle brasserie Juliette, som efter eget udsagn serverer fransk comfort food blandet med internationale og etniske inspirationer. På det populære spisested kan du til frokost og om aftenen sætte tænderne i en burger, der under navnet Teriyaki får englene til at synge med en saftig bøf fra producenten Kildegaard, Manchego-ost, svampe, ventreche-bacon, bagte cherrytomater, syltede agurker og rødløg. Prisen er 145 kroner om aftenen med fritter og 110 kroner til frokost uden fritter. Er du vegetar? Intet problem. Juliette har også en veggieburger med pankofriteret selleribøf, pesto, salat, bagte cherrytomater, syltede agurker og løg. Uanset om du er kødfan eller ej, anbefaler vi en sød afslutning med en klassisk creme brûlée eller en Gateau Marcel, begge til 80 kroner. Juliette ejes af den fransk-tahitiske Juliette Itchner, der er vokset op i Svendborg.

Klassiske takter ved teatret
A Hereford Beefstouw, Kannikegade 10-12, 8000 Aarhus C

Normalt forbindes store restaurantkæder ikke med kvalitetsmad, men bøfhuset A Hereford Beefstouw er en undtagelse. Den første restaurant åbnede i 1971, og siden er 13 nye kommet til over hele landet. Som bøfhus har stedet naturligvis en burger, og den består af klassiske ingredienser som grillet hakkebøf, cheddar-ost, sennepsmayonnaise og tørrede tomater. Du kan vælge imellem pommes frites eller en bagt kartoffel med kryddersmør som tilbehør, og prisen er 169 kroner. Aarhus-afdelingen lå i mange år i Skolegade, men er senere flyttet ind hos Bryggeriet Sct. Clemens med udsigt til Bispetorv og Aarhus Teater. Med andre ord er er der ingen vej udenom en hjemmebrygget øl fra fad i glasset. Hvis kødtrangen er større, end burgeren kan levere, kan du bestille en T-Bone-steak på imponerende 500 gram, som restauranten selv kalder “bøffen for rigtige bøfelskere”.

Karen Westberg
Mangeårig foodie og vild med (næsten!) alt mad. Går gerne mange kilometer, når de bedste råvarer skal indkøbes. Brænder for at spise og handle lokalt. Drømmer om at få Torvehallerne og flere foodtrucks til Aarhus. Speditør og madblogger på www.karen-westberg.blogspot.dk